Brug din telefon billigt i udlandet

07.04.2017

Fra den 15. juni 2017 kan du bruge din mobiltelefon i EU til samme pris som i Danmark. Høje gebyrer for roaming afskaffes.

Denne artikel dækker disse emner:

Torsdag den 6. april 2017 godkendte Europa-Parlamentet sidste brik i den aftale, som skal sikre, at forbrugerne fra den 15. juni 2017 ikke længere skal betale høje gebyrer for at ringe, sms’e og surfe på nettet i udlandet. Aftalen blev godkendt af Ministerrådet den 8. februar 2017.

Hvad betyder det for dig som forbruger?

Som udgangspunkt kan du pr. 15. juni 2017 bruge din telefon på måde og til samme pris som derhjemme, når du er på ferie eller forretningsrejse i udlandet. Der er dog visse begrænsninger, som du som forbruger skal være opmærksom på. 

Selvom EU har vedtaget, at du som forbruger ikke skal betale mere for dit forbrug i udlandet, skal danske teleselskaber nemlig stadig betale udenlandske selskaber for at bruge deres faciliteter. For at sikre, at selskaberne ikke får urimeligt store omkostninger ved ordningen, har de lov til at begrænse dit forbrug til en vis grad.  

Dit teleselskab kan sætte grænser for, hvor meget du kan bruge telefonen i udlandet. Er du f.eks. mere i udlandet end i Danmark i en længere periode (over fire måneder), kan dit danske teleselskab lukke for dit forbrug. Det kan de, fordi ordningen som udgangspunkt gælder for borgere bosat i det land, hvor de har deres telefonabonnement. 

Du kan ikke roame ubegrænset. Har du et forudbetalt abonnement med en bestemt mængde data, som du bruger løbende, kan du kun bruge så meget data, som teleselskabet kan købe af udenlandske teleselskaber for det beløb, der er tilbage på din konto. 

Har du et dansk abonnement med ubegrænset data, er sagen en anden. Så kan du bruge to gange så meget data, som teleselskabet kan købe af det udenlandske teleselskab for den pris, som du betaler for dit normale abonnement. 

Til sidst kan teleselskaber, der mister mange penge på aftalen, få lov til at hæve prisen på deres ydelser, hvis de spørger deres nationale myndigheder herom. Det betyder, at du ikke altid kan være sikker på, at prisen er som i Danmark, når du tager flyet ned til sydens sol.

 Europa-Parlamentet har godkendt den sidste brik i den aftale, som skal sikre, at forbrugerne fra den 15. juni 2017 ikke længere skal betale høje gebyrer for at ringe, sms’e og surfe på nettet i udlandet.

Indhold i lovgivningen

Lovgivningen, der skal sikre forbrugerne ens priser, uanset om de bruger deres mobiltelefon i Danmark eller i udlandet, består af tre lovgivningsstykker:

  • Dels er der forordningen om detailpriserne (2015/2120), der blev godkendt i oktober 2015. Det er den aftale, der bestemmer, at de ekstra gebyrer for brug af telefoni i udlandet skal afskaffes. 
  • For at denne aftale kunne træde i kraft, var det nødvendigt med en aftale, der sikrede et loft over de priser, som selskaber kan afkræve udenlandske selskaber for brug af deres faciliteter. Denne forordning om engrospriser (2016/0195) blev endeligt godkendt af Europa-Parlamentet torsdag den 6. april, efter at Ministerrådet havde sagt god for den tidligere på året. 
  • Til sidst er der en såkaldt implementeringsretsakt fra Kommissionen, som blev vedtaget den 15. december 2016. Denne retsakt indeholder en række bestemmelser, som skal sikre virksomheder og selskaber mod misbrug af aftalen.  

Hvad sker der nu?

Efter planen pålægges teleselskaberne at afskaffe ekstra gebyrer for brug af telefoni i udlandet pr. 15. juni 2017. 

Læs mere i Europa-Kommissionens faktaark om mobiltelefoni i EU

 

Senest opdateret: [29.11.2017]
Sideansvarlig: Rikke Fredberg

Spørgsmål & svar


Søg i alle spørgsmål og svar
Stil dit eget spørgsmål

Stil dit eget spørgsmål til EU-Oplysningen. Vi svarer som udgangspunkt inden for 24 timer.

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik