Donald Tusk genvalgt som fast formand for EU

09.03.2017

Den nuværende formand for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, er blevet valgt til endnu en tørn på posten frem til den 30. november 2019. 

Denne artikel dækker disse emner:

Posten som fast formand for EU blev oprettet med Lissabontraktaten, der trådte i kraft den 1. december 2009. Den faste formand for EU er formelt formand for Det Europæiske Råd, som er det forum, hvor EU's stats- og regeringschefer mødet til de såkaldte EU-topmøder. Formandens arbejde er at planlægge og lede disse EU-topmøder. Foruden de normale EU-topmøder er den faste formand normalt også formand for de såkaldte eurotopmøder for stats- og regeringscheferne fra de 19 eurolande.

EU's faste formand vælges for en periode på 2½ år, og kan genudnævnes en enkelt gang for endnu en periode på 2½ år. Normalt kommer det ikke til egentlige afstemninger om valget af formand, men formelt vælges formanden med et såkaldt kvalificeret flertal af stats- og regeringscheferne, hvilket vil sige 72 % af medlemmerne, som repræsenterer mindst 65 % af EU's befolkning.

Den første formand for EU var belgieren Herman Van Rompuy, som bestred posten fra 1. december 2009 til 30. november 2014. Den tidligere polske premierminister Donald Tusk overtog posten som fast formand den 1. december 2014.  

Donald Tusk

Genvalg af Donald Tusk som fast formand for EU

EU's stats- og regeringschefer har på EU-topmødet i Bruxelles genvalgt polakken Donald Tusk som fast formand for EU i perioden 1. juni 2017- 30. november 2019.

Senest opdateret: [29.11.2017]
Sideansvarlig: Martin Jørgensen

Spørgsmål & svar


Søg i alle spørgsmål og svar
Stil dit eget spørgsmål

Stil dit eget spørgsmål til EU-Oplysningen. Vi svarer som udgangspunkt inden for 24 timer.

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik