Grønt lys til oprettelse af nyt særligt udvalg for pesticider i Europa-Parlamentet

19.01.2018

Nyt særligt udvalg bestående af 30 europaparlamentarikere skal undersøge godkendelsesproceduren for pesticider i EU på baggrund af glyfosat-sagen.

Denne artikel dækker disse emner:

Europa-Parlamentet gør klar til at oprette nyt særligt udvalg, der bl.a. skal undersøge, hvordan EU giver tilladelse til at godkende brugen af pesticider samt Kommissionens rolle i glyfosat-sagen.

Det er Formandskonferencen, der har foreslået at oprette det særlige udvalg. Formandskonferencen er et politisk organ, der består af Parlamentets formand samt gruppeformændene. Der er 8 politiske grupper i Europa-Parlamentet, og ECR-gruppen (Gruppen af Europæiske Konservative og Reformister) var den eneste, der stemte imod forslaget. Den endelige beslutning om at oprette udvalget tages dog først på næste plenarmøde i februar, eftersom beslutningen skal vedtages af europaparlamentarikerne. Oprettelsen af udvalget sker på baggrund af den nylige glyfosat-sag i EU, hvor der var tvivl om godkendelsen af stoffet. Sagen endte med, at EU’s medlemslande med et kvalificeret flertal fornyede glyfosat i yderligere fem år.

Det særlige udvalg skal undersøge:

  • EU’s godkendelsesprocedure for pesticider i EU
  • Proceduren for videnskabelig evaluering og godkendelse af pesticider
  • Europa-Kommissionens rolle i forlængelsen af glyfosat
  • Mulige konflikter i godkendelsesproceduren
  • Om EU-agenturerne har tilstrækkeligt med personale og finansiering til at løse deres opgaver

Ifølge forslaget skal det nye udvalg bestå af 30 europaparlamentarikere. Som udgangspunkt skal europaparlamentarikerne løse denne opgave inden for ni måneder, med mindre det bliver besluttet at forlænge mandatet. Udvalget skal slutteligt aflevere en rapport og anbefalinger, der skal vedtages af hele Europa-Parlamentet på et plenarmøde og eventuelt følges op af Europa-Parlamentets stående udvalg.

Senest opdateret: [14.03.2018]
Sideansvarlig: Anders Hulgreen Jensen

Spørgsmål & svar


Søg i alle spørgsmål og svar
Stil dit eget spørgsmål

Stil dit eget spørgsmål til EU-Oplysningen. Vi svarer som udgangspunkt inden for 24 timer.

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik