Starten på en overgangsordning efter Brexit

30.01.2018

EU har vedtaget sin forhandlingsposition i forbindelse med forhandlingerne om Storbritanniens overgangsordning efter Brexit. Der lægges op til, at overgangsordningen skal gælde frem til den 31. december 2020.

Denne artikel dækker disse emner:

Forhandlingsmandatet for den overgangsordning, der skal gælde efter Brexit, er nu vedtaget. Det betyder, at EU’s chefforhandler Michel Barnier kan gå i gang med at forhandle med Storbritannien om en eventuel overgangsperiode, der skal gælde fra den dag, Storbritannien ikke længere er med i EU.

Storbritannien forlader EU den 29. marts 2019, og EU27 foreslår, at overgangsperioden skal gælde frem til 31. december 2020, hvilket vil give Storbritannien yderligere 21 måneder med gældende EU-regler.

Ifølge Rådets mandat til Kommissionen skal Storbritannien, efter at de har forladt EU, stadig overholde alle EU’s regler, som om de var et medlemsland, også inden for det indre marked og toldunionen. Da Storbritannien på dette tidspunkt har forladt EU-samarbejdet, kan de derfor ikke deltage i møder eller beholde deres stemmerettigheder i Rådet. Der er dog lagt op til, at hvor der er fælles interesser, kan EU invitere Storbritannien til at deltage i møder, dog uden stemmerettigheder.

  • Overgangsperioden starter den dag Storbritannien forlader EU
  • Fra den 29. marts 2019 vil Storbritannien være et tredjeland og vil derfor ikke tage del i EU’s beslutninger
  • Under overgangsperioden vil Storbritannien blive ved med at overholde EU’s regler, betale til EU’s budget og respektere EU-Domstolens jurisdiktion. 
  • Med mandatet kan Kommissionen nu starte med at forhandle med Storbritannien om overgangsperioden

 

Senest opdateret: [14.03.2018]
Sideansvarlig: Anders Hulgreen Jensen

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik