400 danskere giver input til fremtidens EU

25.10.2018

400 repræsentativt udvalgte danskere vil den 3.-4. november diskutere, hvad danske politikere bør prioritere i det europæiske samarbejde. Danskernes holdninger vil vægte tungt, når landets partiledere efterfølgende vil diskutere fremtidens EU.

Verden er i bevægelse. Europa oplever i disse år mange store og nye udfordringer, og det har sat fremtidens EU på dagsordenen. Hvor skal EU hen, og hvad er Danmarks rolle i EU?

Folketingets Europaudvalg vil gerne vide, hvad danskerne mener om de spørgsmål og har derfor taget initiativ til en såkaldt folkehøring om fremtidens EU den 3. og 4. november i Odense. 400 repræsentativt udvalgte danskere udgør et ”mini-Danmark”. De skal bruge en weekend på at diskutere de mest aktuelle EU-temaer. Ideen er, at det er deltagerne – og ikke politikerne selv – der skal komme med bud på, hvordan fremtidens EU skal se ud.

Folketingets formand Pia Kjærsgaard udtaler:

"Det er altid vigtigt, at Folketinget lytter til befolkningen. I forhold til EU er det særligt vigtigt, at vi sikrer os, at danskerne føler sig hørt og inddraget. Derfor støtter jeg op om folkehøringen, som er et glimrende initiativ, hvor Folketinget er ude i landet og taler med danskerne om, hvad de lægger vægt på ved EU.”

EU tæt på danskerne

Forud for folkehøringen er gået i alt fire dialogmøder rundt om i Danmark – hver med deltagelse af knap 80 repræsentativt udvalgte danskere.

Med dialogmøderne og folkehøringen med danske borgere i centrum har Folketingets Europaudvalg netop ønsket at bringe EU-debatten tæt på danskerne og deres hverdag.

Formanden for Folketingets Europaudvalg, Erik Christensen (S) udtaler: 

"EU er mange ting, men først og fremmest er EU vores fælles hverdag og derfor vores fælles ansvar. Vi ser hver fredag i Europaudvalget, at en stor del af den lovgivning vi vedtager i Danmark, stammer fra EU-regler eller EU-politikker. Men hvad synes danskerne er vigtigst: Klima, ydre grænser, fødevaresikkerhed – eller noget helt fjerde? Det vil vi gerne vide. Så vi ser frem til at få forslag, ideer og gode råd, der vil gøre os politikere bedre rustet til at tage diskussionen videre." 

Konklusionerne fra de fire dialogmøder bliver taget med i en pulje af forslag fra folkehøringens deltagere, som deltagerne på folkehøringen skal stemme om, og som i sidste ende vil vise noget om danskernes prioriteter for fremtidens EU.

Hvad skal der ske under folkehøringen?

  • Lørdag den 3. november bliver de 400 repræsentativt udvalgte danskere budt velkommen af Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), og formanden for Folketingets Europaudvalg, Erik Christensen (S)
  • Herefter giver den danske EU-konkurrencekommissær, Margrethe Vestager (RV), sit bud på fremtidens EU set fra Bruxelles, som partiernes EU-ordførere får mulighed for at kommentere på med det formål at give inspiration til den efterfølgende debat. De kommer ind på de emner, som de synes, er de mest påtrængende i forhold til EU, og til hvordan Danmark i fremtiden skal placere sig i samarbejdet.
  • Om eftermiddagen får de 400 danskere lejlighed til at stille spørgsmål til medlemmerne af Europaudvalget og to EU-eksperter.
  • Folkehøringen slutter med en tv-transmitteret partilederrunde søndag den 4. november kl. 12.30, der henter sin inspiration fra de 400 danskeres indspil til EU-politikken. Partilederrunden bliver sendt direkte på TV2 News.

Læs mere om dialogmøderne og folkehøringen om fremtide​ns EU

Senest opdateret: [30.10.2018]
Sideansvarlig: Stine Sofie Mathisen

Spørgsmål & svar


Søg i alle spørgsmål og svar
Stil dit eget spørgsmål

Stil dit eget spørgsmål til EU-Oplysningen. Vi svarer som udgangspunkt inden for 24 timer.

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik