Black Friday: Online shopping i udlandet

21.11.2018

Undersøg altid, hvor netbutikken hører hjemme. Det betyder både noget for prisen og dine rettigheder, om varen er sendt inden for eller uden for EU.

Black Friday har udviklet sig til at blive Danmarks største shoppingdag – både online og offline. Nogle gange findes de bedste tilbud dog uden for landets grænser. Det er vigtigt at være opmærksom på, at der er væsentlig forskel på, om du køber dine varer inden for eller uden for EU.

Inden du handler, bør du tjekke, hvem der står bag netbutikken. Netbutikker i EU skal oplyse navn, adresse og mail.  Selvom webadressen slutter med .dk, kan netbutikken høre hjemme i et land uden for EU.

Det er også vigtigt at læse i leveringsbetingelserne, hvor varen bliver sendt fra. Selvom netbutikken ligger i EU, kan varen godt blive sendt fra et land uden for EU, og så kan der komme told og moms oven i prisen.

Online shopping inden for EU

Du har en række forbrugerrettigheder, når du handler på nettet i EU. Varerne skal desuden sendes til dig fra et andet EU-land. 
Du har 14 dages fortrydelsesfrist, når du har købt en vare på nettet. De 14 dage løber fra den dag, du får varen leveret. 
Når du handler med sælgere i EU, har du også mindst to års reklamationsret. 

Køber du varer over nettet i et andet EU-land, indeholder prisen som hovedregel allerede moms. Du skal ikke betale told af varer, der er sendt fra et EU-land, men du skal betale særlige afgifter (punktafgifter) af nogle varer, som f.eks. spiritus, kaffe og slik.

På Toldstyrelsens hjemmeside kan du se varer, du skal betale særlige afgifter af.

Online shopping uden for EU

Du skal betale moms, told og importgebyr, når du handler uden for EU. Det betyder, at den pris, der bliver oplyst på hjemmesiden, ofte er uden dansk moms, told og importgebyrer og for nogle varer også punktafgift. Oven i kommer fragten, medmindre virksomheden dækker fragtomkostningerne.

Inden du accepterer købet, bør du derfor være opmærksom på, at du efterfølgende kan få en regning fra fragtfirmaet med opkrævning af moms, told, punktafgifter og importgebyr.

På Toldstyrelsens hjemmeside finder du en beregner, hvor du kan beregne din told på almindelige varer, f.eks. bøger, tøj og elektronik, hvis du køber på nettet og får tilsendt fra et land uden for EU. Gå til toldberegneren.

På Toldstyrelsens hjemmeside kan du læse mere om online shopping uden for EU.

 

Senest opdateret: [20.12.2018]
Sideansvarlig: Stine Sofie Mathisen

Spørgsmål & svar


Søg i alle spørgsmål og svar
Stil dit eget spørgsmål

Stil dit eget spørgsmål til EU-Oplysningen. Vi svarer som udgangspunkt inden for 24 timer.

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik