Skal EU udvides med nye lande?

08.02.2018

På plenarmødet i går forkastede Europaparlamentarikerne et forslag om at lave transnationale lister, men fastholder samtidig deres støtte til udvælgelsen af den næste Formand for Europa-Kommissionen, den såkaldte Spitzenkandidaten.

Denne artikel dækker disse emner:

European Parliament - Brussels, Belgium

Efter Storbritannien forlader EU ved udgangen af marts 2019, skal Europa-Parlamentet sammensættes på ny. Europa-Parlamentet er nu kommet med sit forslag til, hvordan det skal se ud. Storbritanniens nuværende 73 pladser i Parlamentet skal fordeles således, at det næste Parlament vil have 705 Europaparlamentarikere. 46 ud af de 73 pladser skal ”gemmes” i en reservepulje til nye medlemslande. De resterende 27 pladser skal fordeles på nogle af de nuværende medlemslande. Det betyder bl.a., at Danmark skal have en ekstra plads i Europa-Parlamentet, så Danmark vil få 14 pladser. Frankrig og Spanien vil hver især få tildelt 5 pladser, så de hhv. vil komme op på 79 og 59 pladser.

Før den endelige afstemning om sammensætningen af det næste Europa-Parlament var der foreslået transnationale lister. Sådanne lister betød, at personer blev opstillet på tværs af lande modsat i dag, hvor man bliver opstillet nationalt af et parti. Ideen om transnationale lister blev dog forkastet af det samlede Parlamentet.

Spitzenkandidaten

Spitzenkandidaten er et udtryk, der bruges om, hvordan Formanden for Europa-Kommissionen vælges. Det er Europa-Parlamentet, der vælger Kommissionens formand på forslag af Det Europæiske Råd under hensyntagen til resultatet af valget til Europa-Parlamentet. Efter Europa-Parlamentsvalget i 2014 blev Jean-Claude Juncker valgt til Formand for Europa-Kommissionen, bl.a. fordi at EPP blev den største politiske gruppe i Europa-Parlamentet, hvor ogsåJuncker hører hjemme. Derudover indførte man også debatter mellem spidskandidaterne for hver politiske gruppe.

Processen blev for første gang taget i brug i 2014, hvorfor Europa-Parlamentet ønsker at videreføre og cementere denne proces. Deres argumenter er, at det styrker demokratiet og de europæiske borgeres bevidsthed om valget til Europa-Parlamentet, hvis Formanden for Europa-Kommissionen vælges på baggrund af valget til Europa-Parlamentet. Med den nye revision af rammeaftale om forbindelserne mellem Europa-Parlamentet og Europa-Kommissionen er det også besluttet, at nuværende kommissionensmedlemmer kan stille op til Europa-Parlamentsvalget uden at behøve at træde tilbage fra deres post.

 

Senest opdateret: [27.09.2018]
Sideansvarlig: Anders Hulgreen Jensen

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik