Udkast til skilsmisseaftale præsenteret

01.03.2018

EU's Brexitforhandler, Michel Barnier, har fremlagt et udkast til en skilsmisseaftale med briterne

Denne artikel dækker disse emner:

Det 120-sider lange dokument er EU’s bud på en aftale på en udtrædelsesaftale mellem EU og Storbritannien om Storbritanniens udtræden. Storbritannien forlader EU den 29. marts 2019 og for at sætte skub i forhandlingerne, præsenterede Michel Barnier i går derfor et udkast til en skilsmisseaftale.

Hvad indeholder udkastet?

Udkastet indeholder den principaftale, som EU og Storbritannien indgik tilbage i december 2017 om vilkårene for Storbritanniens udmeldelse af EU. Det vil sige, at der foreslås en overgangsperiode fra marts 2019 til 31. december 2020. Under overgangsperioden skal EU-lovgivningen gælde i Storbritannien. Derudover står der i udkastet, at britiske borgere ikke kan være EU-borgere, da en EU-borgere er en hvilken som helst borger, der har et statsborgerskab fra et medlemsland.

Derudover indeholder udkastet alt fra samarbejde inden for politimyndigheder, beskyttelse af data, EURATOM, sociale rettigheder og det finansielle mellemværende.

Det indre marked, toldunion eller ingenting?

Som reglerne er nu, skal man ikke betale told af varer, der er sendt fra et EU-land. Men når Storbritannien forlader EU, bliver det set som et tredjeland. Hvis Storbritannien ikke ønsker at være medlem af det indre marked eller toldunionen, er partnerne nødt til at finde en aftale, der regulerer told og handel af varer.

EU foreslår, at Nordirland forbliver i EU’s toldunion, så der ikke kommer en hård grænse mellem Irland og Nordirland. Det betyder samtidig, at Nordirland vil have en speciel aftale, som ikke gælder for øen Storbritannien.

Med 13 måneder tilbage af Storbritanniens medlemskab af EU bliver det interessant at følge udviklingen i forhandlingerne.

 

Senest opdateret: [14.03.2018]
Sideansvarlig: Anders Hulgreen Jensen

Spørgsmål & svar


Søg i alle spørgsmål og svar
Stil dit eget spørgsmål

Stil dit eget spørgsmål til EU-Oplysningen. Vi svarer som udgangspunkt inden for 24 timer.

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik