Persondataforordning træder snart i kraft

17.05.2018

Den nye forordning styrker rettighederne for de personer, hvis data bliver indsamlet og behandlet ved bl.a. at indføre skærpede regler om samtykke, styrket ret til indsigt samt ret til sletning.

Denne artikel dækker disse emner:
Med den nye persondataforordningen får du som privatperson flere rettigheder til indsigt i de data, som en virksomhed eller myndighed har gemt. Med forordningen indføres der nemlig nye krav om gennemsigtighed og adgang til og sletning af oplysninger. Med andre ord kan du få udleveret de data, som virksomheder eller myndigheder gemmer om dig. Derudover bliver der også indført nye regler om samtykke, hvilket betyder, at man skal acceptere, at andre må opbevare data, fx i en tilmeldingsblanket.

Til videnskabelige, historiske og statistiske formål er dog visse undtagelser for databehandling. Rent praktisk betyder det, at der fortsat ikke skal indhentes samtykke fra den registrerede, hvis f.eks. sundhedsdata skal indgå i et forskningsprojekt.

Den 25. maj 2018 træder den nye EU-persondataforordning i kraft. Forordningen virker direkte i alle EU-medlemslande og erstatter dermed den danske persondatalov. Forordningen gælder også for alle virksomheder, der tilbyder tjenester til EU-borgere. Fordi den nye persondatalov fra EU er en forordning, betyder det, at den ikke skal vedtages i Folketinget, før den er gældende i Danmark. Forordninger er nemlig alment gyldige i alle EU-lande.

Databeskyttelsesrådgivere

Alle offentlige myndigheder og offentligretlige organer skal udnævne en databeskyttelsesrådgiver. En databeskyttelsesrådgiver er en rådgiverfunktion i en organisation, der skal inddrages i alle spørgsmål om databeskyttelse og rådgive om de databeskyttelsesretlige regler.
 

Senest opdateret: [31.05.2018]
Sideansvarlig: Anders Hulgreen Jensen

Spørgsmål & svar


Søg i alle spørgsmål og svar
Stil dit eget spørgsmål

Stil dit eget spørgsmål til EU-Oplysningen. Vi svarer som udgangspunkt inden for 24 timer.

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik