Lovforslag om borgeres rettigheder ved Brexit uden en aftale

28.02.2019

Medlemmerne i Folketinget skal stemme om et lovforslag, der midlertidigt viderefører en række rettigheder for britiske borgere i Danmark.

Det er endnu uvist om det britiske parlament vil godkende den britiske udtrædelsesaftale med EU. De nationale parlamenter i EU har derfor travlt med at forberede Brexit i det tilfælde, at Storbritannien udtræder af Den Europæiske Union uden en aftale den 29. marts 2019.

Fredag den 1. marts debatterer medlemmerne i Folketinget to lovforslag, som skal videreføre en række rettigheder for britiske borgere i Danmark i tilfælde af, at Storbritannien udtræder af Den Europæiske Union uden en aftale.

Det er første gang, at en medlemsstat forlader EU, og der er fortsat en stor usikkerhed om processen. Lovforslagene fastsætter derfor en midlertidig ordning. Den endelige løsning afhænger af, hvad der besluttes i forhandlingerne på EU-niveau med Storbritannien om det fremtidige forhold.

Lovforslagene har til formål at afværge de alvorlige konsekvenser, det vil have for borgere både i Danmark og i Storbritannien, hvis briterne forlader EU uden en aftale. 

Lovforslagene bevarer størstedelen af de rettigheder, som britiske borgere efter EU-retten har i dag. Det omfatter bl.a. retten til ophold og arbejde, retten til at stemme til lokalvalg og Europa-Parlamentsvalg, retten til familiesammenføring og retten til at modtage sociale ydelser. 

Hvad angår briters ret til familiesammenføring gælder det kun, hvis familieforholdet var etableret før 29. marts 2019 samt børn født eller adopteret herefter. Retten til familiesammenføring med fremtidige ægtefæller bortfalder således.
Derudover videreføres bl.a. adgang til uddannelse, sundhedsydelser og anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer for briter i Danmark. 

Danske borgere bosat i Storbritannien, som har optjent ret til at modtage dansk pension, vil fortsat kunne modtage denne ydelse. Muligheden for at eksportere andre ydelser end førtidspension, folkepension, fleksydelse og efterløn bortfalder.

Lovforslagene blev fremsat 20. februar 2019. De 1. behandles 1. marts, og de forventes 2. behandlet d. 14. marts og 3. behandlet den 19. marts.

Lovforslag: 
L166 
L167 

 

 

Senest opdateret: [14.03.2019]
Sideansvarlig: Stine Sofie Mathisen

Spørgsmål & svar


Søg i alle spørgsmål og svar
Stil dit eget spørgsmål

Stil dit eget spørgsmål til EU-Oplysningen. Vi svarer som udgangspunkt inden for 24 timer.

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik