Borgermøde på Christiansborg: EU-politik, speeddating og paneldebat

15.05.2019

Valget til Europa-Parlamentet banker på døren, og i går havde Folketingets EU-Oplysning inviteret borgere og politikere til dialog. Her agerede 150 repræsentativt udvalgte danskere et ’mini-Danmark’, som skulle udfordre partiernes spidskandidater på deres politikker og mærkesager.

 

 Over hele Europa er der i disse dage EU-politik på dagsordenen, og i slutningen af maj skal det nye Europa-Parlament sammensættes. Herhjemme går vi til stemmeurnerne søndag den. 26. maj for at finde 13 danske medlemmer og en reserve, der træder ind i Parlamentet, når Storbritannien træder ud af EU.

Som optakt til EP-valget holdte Folketingets EU-Oplysning i går borgermøde på Christiansborg. 150 repræsentativt udvalgte borgere var sammen med partiernes spidskandidater inviteret til at diskutere klima og grøn omstilling, hvidvask, social dumping, asyl og migration og meget mere.

Eiman Marzouk fra Amager, der til daglig arbejder med it, var en af de udvalgte borgere. Han var umiddelbart begejstret for arrangementet:

”Man får lov til at mødes med andre og diskutere nogle synspunkter, som ikke er ens egne. Det kan man ikke altid på eksempelvis Facebook. Der kommer lidt glød og lidt liv, som gør, at man måske nærmer sig det andet synspunkt eller bliver mere sikker på sit eget,” siger Eiman Marzouk, ”Og så er det da altid sjovt at sidde ved siden af en politiker, man ellers altid bare ser på fjernsynet.”

Så du ikke debatten? Du kan nå det endnu

Efter velkomsten kl. 17, blev deltagerne fordelt i grupper forskellige steder på Christiansborg. Her blev de mødt af nogle konkrete dilemmaer omkring de forskellige politikker, som de kunne diskuterer ud fra.

Herefter gik det stærkt. Spidskandidaterne skulle nemlig på tur rundt i de forskellige grupper, og på bare fem minutter debattere et af de stillede dilemmaer. På bedste speeddatingmaner og for at holde den stramme tidsplan lod en klokke spidskandidaterne vide, at det var tid til at komme videre. Heldigvis forløb alt planmæssigt.

Som afslutning på borgerdialogmødet var der arrangeret en paneldebat mellem spidskandidaterne. Her blev aftenens temaer og dilemmaer behandlet, ligesom deltagerne fik lejlighed til at stille et par af de spørgsmål, som i løbet af dagen havde presset sig på.

Lotte Mejlhede, der er Bruxelles-korrespondent på TV2, styrede slagets gang i paneldebatten, der blev sendt live på TV2 NEWS og Folketingets TV-kanal. Nåede du ikke at se den? Så kan du være helt rolig, du kan nemlig nå det endnu: Folketingets TV

 

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik