Vinder kåret i Folketingets filmkonkurrence

07.05.2019

Over 100 grupper fra ungdomsuddannelser landet over har deltaget i Folketingets EU-Oplysnings filmkonkurrence om at få unge til at stemme til europaparlamentsvalget. I dag blev vinderen kåret på Christiansborg.

filmpris_ft - Fotograf CHRISTOFFER REGILD 

Lav en film, der på 90 sekunder kan få unge til at stemme ved valget til Europa-Parlamentet i maj. Omtrent sådan har opgaven, som elever fra hele landet i det sidste stykke tid har forsøgt at løse, lydt. Det har resulteret i over 100 indsendte film – meget forskellige i udtryk, form og indhold.

En jury bestående af både EU-kyndige formidlere og filmfolk udvalgte tre film, som de mente skilte sig positivt ud fra mængden. Blandt de tre film har Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, netop kåret en vinder: Tillykke til Søren Knudsen, Nicolaj Christensen, Peter Andersen og Mikkel Wrang fra det Blå Gymnasium i Sønderborg.

”Det har været meget intenst, men også rigtigt sjovt. Vi var chokererede over, at der er så relativt få unge, der stemmer. Det siger jo noget om, hvor vigtigt det her emne er at sætte fokus på,” siger Peter Andersen.

Vinder på humor

I filmen møder vi Tommy, der taler seeren igennem forskellige grunde til, hvorfor det er vigtigt, man stemmer. Filmen har fået det oplagte navn Stem, og den bliver især fremhævet for brugen af humor:

”Filmen bruger humor på en god måde, og den har potentiale til at nå målgrupper som ikke normalt interesserer sig for EU-spørgsmål. Det er derfor, den vinder” siger formand for Folketinget, Pia Kjærsgaard.

Og lige netop humor har også været omdrejningspunktet for gruppens arbejde med filmen. De har nemlig forsøgt at lave en film, som de gerne selv ville se.

”Vi har prøvet et skabe et højt tempo og en hurtig rytme i filmen, hvor vi ofte skifter kameravinkel for at gøre det underholdende at se på. Vi laver også mange overdrivelser både i indholdet og i udtrykket i filmen i et forsøg på at behandle et relativt seriøst emne med noget humor,” siger Mikkel Wrang.

Både sjov og læring

Filmkonkurrencen er lavet som en del af et undervisningsforløb, som Folketingets EU-Oplysning har produceret og stillet til rådighed. Her er eleverne både blevet klædt på til videoproduktion, ligesom de er blevet udstyret med viden om EU, institutionerne og europaparlamentsvalget.

”De har været glade for at arbejde på den her måde. De har både haft det rigtigt sjovt, men man kan også mærke, at der er sket en læring. De forholder sig jo hele tiden til videomediet, så det er oplagt at inddrage det, og det kreative input har helt klart virket positivt på eleverne,” siger Ida Jacobsen, der underviser i informatik på det Blå Gymnasium.

Førstepræmien har udløst en tur til København for hele klassen med kåring på Christiansborg og frokost i Folketingets restaurant, Snapstinget.

Se vindervideoen her

Spørgsmål & svar


Søg i alle spørgsmål og svar
Stil dit eget spørgsmål

Stil dit eget spørgsmål til EU-Oplysningen. Vi svarer som udgangspunkt inden for 24 timer.

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik