Er hele Cypern med i EU?

Republikken Cypern er medlem af EU, men EU’s regelsæt er suspenderet for den nordlige del af øen.

Cypern har siden 1974 været delt i en nordlig tyrkisk-cypriotisk del og en sydlig græsk-cypriotisk del. I 1983 erklærede den tyrkisk-cypriotiske del af øen sig for en selvstændig stat (”Turkish Republic of Northern Cyprus/TRNC”), men TRNC er alene anerkendt af Tyrkiet.

Republikken Cypern ansøgte i 1990 om medlemskab af EU, og på Det Europæiske Råds møde i København i december 2002 blev Cypern tilbudt medlemskab pr. 1. maj 2004. Det lykkedes imidlertid ikke at finde en løsning på Cyperns deling inden tiltrædelsen i maj 2004, og EU’s regelsæt er derfor suspenderet for den nordlige del af øen, indtil Rådet med enstemmighed træffer en ny beslutning.

FN har siden 1974 forhandlet om en løsning på delingen af øen men indtil videre uden resultat. I marts 2004 fremlagde FN’s daværende generalsekretær, Kofi Annan, en fredsplan (”Annan-planen”) om oprettelse af en cypriotisk føderation bestående af to delstater med en høj grad af selvstyre. Vedtagelsen af denne plan blev lagt ud til folkeafstemning i begge samfund i april 2004 forud for Cyperns tiltrædelse af EU. Planen blev imidlertid forkastet, da 75 % af græsk-cyprioterne stemte imod, mens 65 % af tyrkisk-cyprioterne stemte for planen. Cypern er derfor fortsat delt.

Forhandlinger om en genforening af Cypern foregår i princippet stadig i FN-regi, men EU arbejder for at fremme processen og dermed bringe isolationen af øens nordlige del til ophør. Det skal bl.a. ske gennem øget samhandel med det tyrkisk-cypriotiske samfund, ligesom EU har givet ca. € 259 mio. i direkte økonomisk bistand til tyrkisk-cyprioterne. Desuden har tyrkisk-cyprioterne mulighed for at få et EU-pas.
Denne artikel dækker disse emner:

Spørgsmål & svar


Søg i alle spørgsmål og svar
Stil dit eget spørgsmål

Stil dit eget spørgsmål til EU-Oplysningen. Vi svarer som udgangspunkt inden for 24 timer.

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik