Hvad er forskellen på Marrakesherklæringen og FN’s globale aftale om migration?

Begge aftaler vedtages i Marrakesh og bliver ofte forvekslet med hinanden, men faktisk er der tale om to forskellige aftaler. En af forskellene på Marrakesherklæringen og FN’s globale aftale om migration er, at Marrakesherklæringen kun er indgået mellem europæiske og afrikanske lande, hvorimod lande fra hele verden kan vælge at underskrive FN’s globale aftale om migration.

Marrakesherklæringen

Marrakesherklæringen er en politisk erklæring, der er indgået mellem 55 europæiske og afrikanske lande. Ungarn har som det eneste EU-land valgt ikke at støtte erklæringen. Marrakesherklæringens formål er bl.a. bedre koordination og kontrol i forhold til at stoppe irregulære migrationsstrømme internt i Afrika og til Europa. Irregulær migration omhandler indrejse, ophold eller arbejde i et land uden den nødvendige tilladelse. Marrakesherklæringen indeholder fem hovedsøjler:

  • Udviklingen i områder, hvorfra der migreres, og hovedårsagerne til irregulær migration og tvungen forflyttelse
  • Lovlig migration og mobilitet
  • Beskyttelse og asyl
  • Forebyggelse af og kampen mod irregulær migration, menneskesmugling og trafficking af mennesker
  • Tilbagesendelse, tilbagetagelse og reintegration.

Politiske erklæringer kan danne grundlag for praktisk og operationelt samarbejde. Marrakesherklæringen indeholder en handlingsplan med 23 punkter, der relaterer sig til de fem hovedmål. Der er ikke noget i erklæringen, der juridisk forpligter de lande, der har tilsluttet sig erklæringen, til at gennemføre specifikke mål eller delmål i aftalen. 

FN’s globale aftale om migration

FN’s globale aftale om migration (Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration) er en politisk erklæring, der består af 23 målsætninger. Målsætning 2 omhandler en indsats mod de underliggende årsager til migration, målsætning 9 sætter fokus på at styrke indsatsen over for menneskesmuglere, og målsætning 21 fokuserer på tilbagetagelse af migranter.

Formålet med aftaleteksten er bl.a. at få kontrol med den irregulære migration og sikre menneskerettighedsbeskyttelsen af migranter. Aftalen er den første på globalt plan, der adresserer migration som en fælles udfordring. Alle lande, der er medlem af FN, har mulighed for at underskrive aftalen.

Aftalen forventes at blive vedtaget i byen Marrakesh, Marokko den 10.-11. december 2018. Aftalen er ikke juridisk bindende for nogen lande, der underskriver aftalen, men aftalen indeholder en række politiske forpligtelser. Det vides endnu ikke, hvor mange lande der underskriver aftalen. USA, Ungarn, Polen og Østrig har givet udtryk for, at de ikke vil underskrive aftalen.

Marrakesherklæringen og FN’s globale aftale om migration underskrives dermed i samme by, nemlig Marrakesh i Marokko.

Læs mere her:

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik