Har EU stadig overskudslagre?

Overskudslagre er ikke længere et udbredt fænomen, men for visse landbrugsprodukter er der stadig overskudslagre.

For nogle landbrugsvarer har EU fastsat en mindstepris, som landmanden er garanteret. Hvis prisen falder under mindsteprisen, opkøber EU varen, hvilket kaldes et interventionsopkøb. En overgang var der store mængder af landbrugsvarer på EU’s overskudslagre, og man talte derfor om ”smørbjerge” og ”vinsøer”.

Reformer

Der har igennem tiden været en del reformer af EU’s landbrugspolitik. En af disse blev kaldt afkobling og går ud på at støtte selve landbrugsbedriften i stedet for et bestemt landbrugsprodukt. For at leve op til dette skal landbrugsbedriften overholde forskellige kriterier vedrørende bl.a. fødevarekvalitet, dyrevelfærd og miljø (teknisk kaldet krydsoverensstemmelseskrav).

Det vil sige, at støtten er blevet gjort uafhængig af produktionen. På den måde er det blevet muligt at undgå tidligere tiders overproduktion af visse landbrugsprodukter, hvilket har medvirket til, at overskudslagre ikke længere er et udbredt fænomen.

For visse landbrugsprodukter som korn, smør og mælkeprodukter er der dog stadig overskudslagre, men de er meget mindre end hidtil.

Uddeling af fødevarer

Siden 1987 har EU uddelt fødevarer fra sine overskudslagre til EU’s fattigste via forskellige velgørenhedsorganisationer. Dette program blev dog udfaset i 2013 da fødevarelagrene kun eksisterer i meget begrænset omfang. 

Opgaven med at uddele materiel assistance til de mest trængende i Europa, er i stedet blevet overtaget af en fond (Fund for European Aid to the most Deprived), som er blevet til på baggrund af forslag fra Kommissionen. Fonden uddeler ikke kun fødevarer, men også andre nødvendighedder såsom sæbe og tøj. Du kan læse mere om fonden her: 

Spørgsmål & svar


Søg i alle spørgsmål og svar
Stil dit eget spørgsmål

Stil dit eget spørgsmål til EU-Oplysningen. Vi svarer som udgangspunkt inden for 24 timer.

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik