Hvad har EU med energimærkning at gøre?

Energimærkning af visse produkter er en obligatorisk ordning, der stammer fra EU. Det skal gøre det nemmere for forbrugeren at vælge energibesparende produkter.

Energimærkeordningen opstiller fælles krav og definitioner inden for hele EU. Derved forsøger EU at give producenterne et incitament til at producere mere energibesparende produkter. Mærkningsordningen arbejder med et skalasystem, hvor du kan se en ”score” for det konkrete produkt.

Det omfatter ordningen

Energimærkeordningen omfatter bl.a. dagligdagsprodukter som køleskabe, fjernsyn og el-pærer. 
EU arbejder løbende med at få flere produkter omfattet af ordningen. 
Ønsket er at give producenterne et incitament til at producere mere energibesparende produkter.

Vurdering på skala fra A til A+++

Den oprindelige skala løb fra A til G, hvor A blev givet til de mest energibesparende produkter, og G til de produkter der brugte mest energi. 
Fra 2010 har EU dog tilføjet kategorierne A+, A++ og A+++ til skalaen for visse produkter. Grunden er, at flere og flere produkter efterhånden ligger i kategorien A, og man har derfor tilføjet nye kategorier for at opfordre til, at der stadig udvikles mere energirigtige produkter.

Energistyrelsen har ansvaret i Danmark

I Danmark er det Energistyrelsen der er ansvarlig for at reglerne om energimærkning overholdes. Den opgave udfylder Styrelsen bl.a. ved at foretage butikskontroller og lave kontrolprøvninger af apparater, for at sikre at mærkningen er korrekt.

Ecodesign-krav skal mindske miljøbelastning

Ud over krav til mærkningen af visse produkter, har EU også opstillet de såkaldte ecodesign-krav. EU’s Ecodesign-krav er minimumskrav, der rent praktisk betyder at de mest energiforbrugende produkter ikke må sælges i EU. Formålet med dette er at reducere produkternes miljøbelastning, herunder den totale mængde energi, som produkterne forbruger på deres levetid.

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik