Hvor går Europas geografiske grænser?

Der findes ingen autoritativ definition af Europas geografiske grænser, men Europa kan anskues som den halvø, der afslutter det eurasiske fastland mod vest.

Politisk findes der ingen autoritativ definition af Europas grænser.

Ifølge Den Store Danske Encyklopædi kan Europa geografisk anskues både som en verdensdel og som den halvø, der afslutter det eurasiske fastland mod vest. Afgrænsningen til Asien savner det naturgeografiske og geologiske grundlag, som ellers er basis for opdelingen i verdensdele, men man taler om en verdensdel, fordi Europa har haft en verdensdels betydning.

Normalt opfattes Europa som afgrænset af Det Arktiske Hav mod nord og af Atlanterhavet mod vest. Mod syd og sydøst afgrænses Europa af Sortehavet, Bosporus, Marmarahavet og Dardanellerne, Det Ægæiske Hav, Middelhavet og Gibraltarstrædet. Mod Asien dannes grænsen af Uralbjergene, Uralfloden, Det Kaspiske Hav og Kaukasusbjergene eller Manytjlavningen nord herfor.

Europa er den næstmindste verdensdel (efter Oceanien) og den tættest befolkede; arealet omfatter (inkl. Europæisk Rusland) 10,5 mio. km2.

Denne artikel dækker disse emner:
Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik