Hvorfor var der ikke en dansk folkeafstemning om Lissabontraktaten?

Danmark havde ikke folkeafstemning om Lissabontraktaten, da der ikke var tale om overdragelse af suverænitet fra Danmark til EU i grundlovens forstand.

Det var den såkaldte § 20-redegørelse fra Justitsministeriet, der fastslog, at Danmark kan godkende (ratificere) Lissabontraktaten, uden at der er tale om overdragelse af suverænitet fra Danmark til EU i grundlovens forstand.

Grundlovens § 20 siger, at overladelse af suverænitet skal ske ved lov, og at der gælder særlige regler for vedtagelsen af denne lov. Det er ikke nok, at loven vedtages med det almindelige flertal af stemmer, som normalt kræves til vedtagelse af love i Folketinget. Det kræver, at mindst 5/6 af Folketingets medlemmer skal stemme for loven. Kravet om et flertal på 5/6 skal i øvrigt forstås på den måde, at der er tale om et flertal på 5/6 af Folketingets 179 medlemmer og ikke et flertal på 5/6 af de i Folketingssalen fremmødte medlemmer. Det vil sige, at mindst 150 af Folketingets medlemmer skal stemme for forslaget.

Opnås der ikke et flertal på 5/6 af Folketingets medlemmer (men et almindeligt flertal på mellem 90 og 149 stemmer), og ønsker regeringen at opretholde forslaget, skal lovforslaget sættes til folkeafstemning til godkendelse eller forkastelse.

Danmark har derfor ratificeret Lissabontraktaten i Folketinget, hvor lovforslaget om Danmarks ratifikation af Lissabontraktaten (L 53) blev vedtaget ved tredjebehandling den 24. april 2008.

Irland er det eneste EU-land, der har afholdt en folkeafstemning om Lissabontraktaten. Den 12. juni 2008 stemte den irske befolkning derfor om Lissabontraktaten, som faldt da 53,4 procent stemte nej.

Denne artikel dækker disse emner:
Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik