Hvad er reklamationsretten i EU?

Hvis du som forbruger køber en vare i et EU-medlemsland, har du ret til mindst to års reklamationsret. Det betyder, at en forhandler skal reparere, erstatte, give afslag i prisen eller refundere pengene, hvis din vare er mangelfuld eller ikke virker som lovet. Du kan ofte kun få pengene tilbage, hvis det ikke er muligt at reparere varen.

De to års reklamationsret er en mindsterettighed. Hvis et medlemsland ønsker at give forbrugerne en længere reklamationsret, så må de gerne det. Medlemslandene må nemlig gerne afvige fra EU’s regler, hvis landet ønsker at beskytte forbrugerne yderligere. Men landene må ikke afvige fra reglerne, hvis de ønsker at forkorte reklamationsretten. 

Derfor vil du opleve, at reklamationsretten i EU varierer fra land til land. Hvis du er i tvivl om, hvilke regler, der gælder, kan du kontakte landets EU-forbrugercenter. I Danmark kan du kontakte Forbruger Europa. 

Sådan bruger du din reklamationsret

Når du som forbruger har modtaget din vare, så starter den toårige reklamationsret. Europa-Kommissionen har opstillet en række huskeregler, hvis du vil gøre brug af reklamationsretten:

  • I nogle EU-lande skal du fortælle sælgeren, at din vare er mangelfuld, senest to måneder efter, at du har opdaget fejlen.
  • Inden for seks måneder fra du har modtaget varen, skal du vise forhandleren, at varen ikke er som aftalt. 
  • Efter seks måneder skal du i de fleste EU-lande selv bevise, at varen allerede var mangelfuld, da du modtog den. 

Hvad bygger reglerne på? 

De fælles EU-regler om reklamationsret bygger på Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 1999/44/EC fra d. 25. maj 1999. Det kan du læse her. 

Desuden står der i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, at den europæiske forbrugerpolitik har til opgave ”at beskytte forbrugernes sundhed, sikkerhed og interesser”.  Traktaten kan du læse her

Find mere information: 

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik