International handel i tal

Hvor meget eksporterer vi? Hvem handler vi med? Og hvad betyder international handel for din økonomi?

Større

International handel har stor betydning for økonomi og beskæftigelse i Danmark – på godt og ondt. Det påvirker såvel danske forbrugeres købekraft som beskæftigelsen. 

Danske virksomheder eksporterer i dag varer og tjenester for mere end 1.000 mia. kroner om året og understøtter mere end 875.000 danske job. Handel skaber job, men der nedlægges også job. Hvis vi eksempelvis sælger mange produkter, skaber det arbejdspladser i produktionen. Men hvis nogle erhverv bliver udkonkurreret, stiller det krav til Danmarks evne til at hjælpe de grupper af arbejdstagere videre, som mister deres job. 

Ifølge Erhvervsstyrelsen kan en tredjedel af Danmarks vækst i bruttonationalproduktet (BNP) siden 1992 tilskrives øget international handel. Det svarer til, at global og reguleret frihandel har gjort en gennemsnitlig husstand i Danmark 90.000 kr. rigere hvert år.

EU er en af verdens stærkeste handelsøkonomier. Lige nu står handel for mere end 30 pct. af EU’s BNP. I 2021 eksporterede EU-landene til hinanden til en værdi af 25.500 mia. kr. (EUR 3.428 mia.), og de eksporterede for 15.807 mia. kr. (EUR 2.125 mia.) til lande udenfor EU.

Læs om hvordan handel påvirker beskæftigelse Rapport: Betydning af international handel for økonomi og beskæftigelse i Danmark

Årlig dansk eksport til lande udenfor EU i millioner

Top-5 danske eksportvarer

  1. kemikalier og kemiske produkter
  2. maskiner (transportmidler undtaget)
  3. næringsmidler, drikkevarer og tobak
  4. færdigvarer og andre varer
  5. forarbejdede varer, primært halvfabrikata

Top-5 danske importvarer

  1. maskiner (transportmidler undtaget)
  2. færdigvarer og andre varer
  3. næringsmidler, drikkevarer og tobak
  4. forarbejdede varer, primært halvfabrikata
  5. kemikalier og kemiske produkter
Danmarks Statistik: Udenrigshandel med varer

Senest opdateret: [21.03.2024]
Sideansvarlig: Lasse Ægidius Qvist