Hvilke trick or treats bringer Brexit?

Hvis Storbritannien forlader EU uden en aftale den 31. oktober, skal toldbetjente kontrollere britiske godstransporter ved EU’s grænser.

 
Tolderne vil næppe spørge britiske lastbilschauffører, om de ønsker ’trick or treats’, når de banker på lastbilernes ruder til Halloween, hvor Storbritannien forlader EU - med eller uden en aftale. De vil derimod bede om lov til at kontrollere alle varer og dyr, som ankommer fra Storbritannien til EU. Uden en aftale med EU vil Storbritannien nemlig blive betragtet som et tredjeland, hvilket er mange briters mareridt.
 
Kernen i EU-samarbejdet er, at varer frit og nemt kan bevæge sig mellem EU’s medlemslande. EU’s toldunion afskaffer toldafgifter på varer, der bliver handlet internt i EU, mens EU’s indre marked sikrer, at varer bliver produceret efter fælles regler. Toldunionen og de fælles regler i det indre marked gør det nemmere og billigere at sælge varer i de andre EU-lande. De fælles regler betyder også, at der ikke er behov for at kontrollere varer, der krydser EU’s interne grænser.
 
Anderledes ser det ud for varer, som kommer ind i EU fra lande uden for unionen. Her kontrollerer 114.000 toldbetjente fra EU-landene, at varerne lever op til EU’s lovgivning, og at de er blevet fortoldet efter EU's fælles toldsatser. Fra midnatstid den 31. oktober vil det også gælde varer fra Storbritannien, med mindre EU og Storbritannien bliver enige om noget andet.  

Oversigt over EU's svar på handelshindringer

Hvilke aftaler har EU med andre lande?

Et land kan lave aftaler med EU, så der er behov for mindre kontrol.  Aftalerne er meget forskellige og indeholder forskellige elementer af samarbejde, som gør det nemmere at handle med EU.

Norge er f.eks. med i det indre marked og følger fælles regler for f.eks. hvilke kemiske stoffer, der må være i børnebamsen, hvor kraftigt der skal luftes ud i svejsehallen, og hvornår EU-borgere må begynde at arbejde efter deres ankomst til landet.

Norge har også accepteret, at EU-Domstolen fortolker og håndhæver de fælles regler. Det gør det mindre nødvendigt at kontrollere varer ved grænsen mellem Norge og EU-landet Sverige. Men eftersom Norge ikke er med i EU’s toldunion, skal norske fragtchauffører dog stadig stoppe ved grænsen og have deres toldpapirer kontrolleret.

En anden mulighed er at blive optaget i EU’s toldunion. Tyrkiet er med i EU’s toldunion og kan f.eks. eksportere stål og biler til EU’s medlemslande uden at blive opkrævet told. Når tyrkiske chauffører krydser grænsen til EU, behøver de heller ikke dokumentere, at varerne er produceret i Tyrkiet.

Ligesom de norske chauffører skal også de tyrkiske godstransporter lave et pitstop ved grænsen til EU. Tyrkiet er nemlig ikke med i det indre marked, og derfor skal EU’s toldbetjente kontrollere, at lasten overholder EU’s regler for varer, der kommer ind i EU fra lande uden for unionen.

EU laver også mere vidtgående handelsaftaler med tredjelande, som udover told handler om meget andet, som kan være med til at fremme samhandlen. F.eks. har EU og Canada aftalt at fjerne told og afgifter på en række varer i den omfattende CETA-aftale, som også gør det muligt for europæiske virksomheder at byde på offentlige udbud i Canada.

Hvad er det indre marked?

EU's medlemslande danner tilsammen EU's indre marked. Her kan varer og ydelser handles frit, og mennesker må rejse, arbejde og bo, hvor de vil. Det kan lade sig gøre, fordi landene følger fælle regler og konkurrer på ens vilkår.

Hvad er EU's toldunion?

EU's toldunion beskytter EU's indre marked. Landene i toldunionen afskaffer alle toldafgifter mellem sig og har samme toldsats på varer fra lande uden for EU og ens regler for, hvordan varerne skal kontrolleres.

Hvad er problemet med Nordirland?

Indtil videre har EU og Storbritannien alene forhandlet rammerne for, hvordan Storbritannien skal forlade EU. De har forhandlet en skilsmisseaftale med de midlertidige regler, der skal gælde indtil Storbritannien forlader EU. Særlig ét spørgsmål volder problemer: den kommende grænse mellem Irland (EU) og Nordirland.

Når Storbritannien forlader EU, gør Nordirland det nemlig også. Der kommer derfor en grænse mellem Irland og Nordirland, hvilket er stik imod deres fredsaftale fra 1998.

Aftalen siger, at der aldrig mere skal være kontrol ved grænsen mellem Irland og Nordirland, og den blev indgået for at stoppe og forhindre en blodig borgerkrig i Nordirland i at blusse op.

Good Friday-aftalen

Good Friday-aftalen satte i 1998 punktum for en lang og blodig borgerkrig i Nordirland, hvor paramilitære grupper kæmpede om, hvorvidt Nordirland skulle høre under Irland eller Storbritannien.

Både Storbritannien og EU er enige om, at der ikke skal være en fysisk grænse mellem Irland og Nordirland. Men her stopper enigheden.

Set fra Bruxelles er udfordringen nemlig, at 27 lande efter Brexit fortsat deler en fælles ydre grænse. Inden for grænsen producerer og konkurrerer virksomheder efter fælles regler, mens varer fra lande uden for EU skal kontrolleres og fortoldes, før de krydser grænsen.

Men det er svært både at have en grænse mellem EU (Irland) og Nordirland, som skal være åben for at respektere Good Friday-aftalen, og samtidig sikre kontrol af varer fra lande uden for EU. 

En løsning kunne være at indføre ens regler i Nordirland og Irland, for det ville gøre en fysisk grænse overflødig. Det ville til gengæld også betyde, at Nordirland kun formelt forlader EU, men fortsat er bundet af EU’s regler. Den løsning vil Storbritannien ikke acceptere.

Storbritannien mener omvendt, at man om nogle år vil have udviklet tekniske løsninger, som gør det muligt at kontrollere varer og personer, uden at have en fysisk grænsekontrol. Men den løsning kræver EU at se i praksis, før den kan godkendes.

EU og Storbritannien enes om bagstopperordning

I november 2018 blev den daværende britiske regering enig med EU om en skilsmisseaftale, som også indeholder den såkaldte bagstopper. Bagstopperen siger, at hvis der ikke er fundet en løsning for Nordirland inden udgangen af 2020, vil Storbritannien fortsat kunne deltage i EU’s toldunion, indtil EU og Storbritannien bliver enige om en aftale om deres fremtidige relationer. 

Nordirland skal også følge en række regler for det indre marked, som gør kontrol ved grænsen mellem Irland og Nordirland overflødig.  

Men skilsmisseaftalen blev nedstemt tre gange i det britiske parlament, hvor mange er bange for, at Storbritannien risikerer at blive i EU’s toldunion til evig tid, hvis EU og Storbritannien ikke kan blive enige om en frihandelsaftale.  

Storbritanniens nye premierminister Boris Johnson vil gerne genforhandle aftalen, men kun hvis EU accepterer at afskaffe bagstopperen i skilsmisseaftalen. Det vil EU ikke, og tiden er kort til den 31. oktober. Både premierminister Johnson og EU forbereder sig derfor på et Brexit uden en aftale. Halloween kan vise sig at blive en sand gyser.

Spørgsmål & svar


Søg i alle spørgsmål og svar
Stil dit eget spørgsmål

Stil dit eget spørgsmål til EU-Oplysningen. Vi svarer som udgangspunkt inden for 24 timer.

Ring til os på
Tlf: +45 3337 3337
Stil os et spørgsmål
Bestil publikationer fra EU-Oplysningen
Følg os på Facebook
Følg os på Twitter
Folketingets cookiepolitik