Europaudvalget 2000-01
EUU Alm.del Bilag 1682
Offentligt
1462901_0001.png
Modtaget via elektronisk post. Der tages forbehold for evt. fejl
Europaudvalget
(Alm. del - bilag 1682)
diverse
(Offentligt)
_____________________________________________
FLF, Alm. del - bilag 1310 (Løbenr. 25633)
Folketingets Lov- og Parlaments-
Sekretariat
København, den 4. september 2001
J.nr.: 1997-4839-0001
Folketinget har i skrivelse af 24. august 2001 (spørgsmål S 3718 – S 3721) anmodet om ministerbesvarelse af
følgende af Søren Kolstrup (EL) stillede spørgsmål:
Spm. nr. S 3718
»Vil ministeren redegøre nærmere for de EU-regler, der er på vej omkring migration (overførsel) af kemiske
stoffer, herunder aromatiske aminer, fra emballage til fødevarer, herunder om den danske regerings holdning
til forslaget om at fastsætte grænseværdien til 0,02 mg/kg, hvilket i praksis svarer til en 10-dobling af de
gældende regler?«
Svar:
Jeg har forelagt spørgsmål S 3718 for Fødevaredirektoratet, som har udarbejdet vedlagte notat, hvortil jeg vil
henholde mig.
Det er positivt, at der med direktivændringen er tilvejebragt et egentligt regelgrundlag, som også er
anvendeligt i egenkontrolsammenhæng. Virksomhedernes ansvar bliver således konkret og kan gøres til
genstand for løbende kontrol.
Spm. nr. S 3719
»Har de danske myndigheder inddraget danske kræft- og allergieksperter i vurderingen af EU's forslag til at
fastsætte en grænseværdi på 0,02 mg/kg for migration af aromatiske aminer fra emballage til fødevarer, og
hvilken holdning har disse i givet fald til EU-forslaget?«
Svar:
Jeg har forelagt spørgsmål S 3719 for Fødevaredirektoratet, som har udarbejdet vedlagte notat, hvortil jeg vil
henholde mig.
Spm. nr. S 3720
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1462901_0002.png
»Vil ministeren redegøre for detektionsgrænsen for analyse af aromatiske aminer ved migration heraf fra
emballage til fødevarer, herunder om detektionsgrænsen er 0,002 mg/kg eller 0,02 mg/kg i lyset af, at den
eksisterende tyske standard arbejder med en grænseværdi på den lave værdi, mens EU vil hæve denne til
den høje værdi - ifølge Fødevaredirektoratet med henvisning til detektionsgrænsen - og kan ministeren
oplyse, m ed hvilke detektionsgrænser danske laboratorier, herunder Teknologisk Institut, er i stand til at
analysere for aromatiske aminer?«
Svar:
Jeg har forelagt spørgsmål S 3720 for Fødevaredirektoratet, som har udarbejdet vedlagte notat, hvortil jeg vil
henholde mig.
Ritt Bjerregaard
Esben Egede Rasmussen
Fødevaredirektoratet
Den 29. august 2001
BFa
J.nr. FA 3130-425/01
Notat om spørgsmål S 3518-20 stillet af MF Søren Kolstrup (S 3718-3520)
MF Søren Kolstrup har den 24. august 2001 stillet tre § 20 spørgsmål (S 3718- S 3720) til fødevareministeren
vedrørende grænse for overførsel af primære aromatiske aminer til fødevarer fra plastemballager og analyser
af disse forbindelser.
Fødevaredirektoratet er af Fødevareministeren blevet anmodet om et notat, som redegør for de faglige og
faktuelle forhold, der spørges til.
Ad spørgsmål nr. S 3718
EU har arbejdet med specifikke regler for materialer og genstande bestemt til at komme i berøring med
fødevarer siden vedtagelsen af et rammedirektiv i 1989. I 1990 blev der vedtaget det første direktiv på vejen
mod en positivliste for de stoffer, der må anvendes i plastmaterialer. Særlige regler for primære aromatiske
aminer er medtaget i den 6. ændring til basisdirektivet for plast blandt andet på grundlag af en behandling i
EU’s videns ge komité for fødevarer.
Denne 6. ændring blev vedtaget enstemmigt og er offentliggjort d. 9. august 2001 (direktiv 2001/62/EF). Den
6. ændring skal nu implementeres i dansk ret.
I det eksisterende plastdirektiv er der allerede grænseværdier for plastens indhold af aromatiske isocyanater,
de stoffer der er en væsentlig kilde til de primære aromatiske aminer. Disse grænser bevares. Da
grænseværdierne for indhold af denne type isocyanater i plasten er meget ressourcekrævende at kontrollere
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1462901_0003.png
pga. analysemetodens natur, har man nu supplerende valgt at fastsætte en grænseværdi for afgivelsen af
primære aromatiske aminer, som kan analyseres ved en screeningsmetode. Denne analysemetode kan med et
negativt resultat frikende et materiale og er dermed meget anvendelig i virksomhedernes egenkontrol. Et
positivt resultat kan dog skyldes ikke alene aromatiske isocyanater, men også andre aromatiske aminer, som
kan være tilladt overført.
Direktivets grænseværdi for primære aromatiske aminer på 0,02 mg/kg fødevare (inklusiv analysetolerancen
på bestemmelse af analyseresultatet) er et udtryk for, at stofferne ikke må kunne overføres til fødevaren. Når
et stof ikke må kunne overføres til fødevaren, anvender man ved vurderingen af grænseværdien
almindeligvis en analytisk bestemmelsesgrænse for at sikre, at evt. indhold af sådanne stoffer i fødevarer kan
analyseres med tilstrækkeligt følsomhed. Samtidig ønsker man, at analysemetoden, som grænseværdien
relateres til, i praksis og med tilstrækkelig sikkerhed kan anvendes til negativ testning i laboratorier i EU
medlemslandene.
Der er i spørgsmålet refereret til to grænseværdier. Den ene grænseværdi er den, der nu er fastsat af EU til
0,02. Den anden grænseværdi er anført i en tysk standard og er på 0,002. Der er tale om en teknisk forskel,
som er sundhedsmæssigt ubetydelig. Grænseværdierne er ikke direkte sammenlignelige:
1. Den tyske grænse skal forstås således, at et analyseresultat skal have tillagt et tal for
analyseusikkerheden, mens EU grænsen skal have fratrukket usikkerheden. Dermed bliver forskellen
reduceret.
2. Testbetingelserne er forskellige, idet der ikke er sammenfald mellem den ekstraktionsmetode, som
sædvanligvis anvendes ved den tyske standard og de testbetingelser, der er foreskrevet i EU
lovgivningen. EU’s testbetingelser tager i højere grad hensyn til anvendelsesområdet for det
pågældende produkt. F.eks. vil emballage, der anvendes til indpakning af agurker i lage blive testet
overfor syre, mens laminat beregnet til indpakning af bacon vil blive testet overfor fed>
Ad spørgsmål nr. S 3719
Vurdering af stoffer, der anvendes i emballage, foretages primært af EU’s Videnskabelige Komité for
Levnedsmidler. Komitéen består af eksperter med forskellig ekspertise, herunder også ekspertise inden for
vurdering af kræft- og allergirisiko. Der deltager eksperter fra alle EU medlemslande, herunder fra Danmark.
Komitéen har udtalt, at primære aromatiske aminer er uønskede forureninger i fødevarer.
Ved forelæggelse af direktivforslaget vurderede Fødevaredirektoratet forslaget som en helhed, herunder de
ca. 210 stoffer, der herved har fået ændret grænseværdierne eller er optaget på positivlisterne. Det var
direktoratets vurdering, at der er tale om en rent teknisk forskrift. Samtidigt sendtes forslaget til høring hos
berørte erhvervs- og forbrugerorganisationer, som ligeledes vurderede og kommenterede det. Forhandlingen
af forslaget tog udgang spunkt i disse vurderinger og evt. kommentarer. Vedtagelsen af direktivet har
betydet, at vi i Danmark får en grænseværdi fastsat i bekendtgørelsen fremfor en henvisning til den
Videnskabelige Komités sundhedsmæssige vurderinger i den danske vejledning. Vejledningen giver på dette
område anvisninger til de ansvarlige for produkterne om, hvorledes de skal sikre sig at de generelle
bestemmelser i lovgivningen overholdes. Der er nær overensstemmelse melle m de grænseværdier
erhvervet skulle overholde efter vejledningen, og de grænseværdier, der nu er direktivfastlagte.
Generelt har der været tilfredshed med, at regelsættet blev udbygget og mere konkret, og at direktivet
samtidigt er udarbejdet i overensstemmelse med de sundhedsmæssige vurderinger, der var foretaget.
Ad spørgsmål nr. S 3720
For den første del af spørgsmålet henvises til besvarelsen af spørgsmål nr. 3718.
Der er kun ét dansk laboratorium, der netop i denne uge er blevet akkrediteret til at analysere for primære
aromatiske aminer som afsmitning fra plast, og det er Teknologisk Institut. Teknologisk Institut kan først
efter valideringsforsøgene er foretaget oplyse, hvad detektionsgrænsen er, men forventer, at den vil være
0,002 mg/kg. Dog er der blandt analysekemikere usikkerhed om ikke denne grænse vil vise sig at være
højere, op til 0,01 mg/kg.<>
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1462901_0004.png
Andre danske laboratorier, herunder Fødevaredirektoratet, forventer ligeledes indenfor kort tid – efter
valideringsforsøgene er gennemført - at blive akkrediteret til at analysere for primære aromatiske aminer.
Fødevaredirektoratet forbereder pt. en ringtest blandt disse laboratorier, blandt andet for at få fastlagt
detektionsgrænse og analyseusikkerhed.