Europaudvalget 2000-01
EUU Alm.del Bilag 985
Offentligt
1463580_0001.png
Modtaget via elektronisk post. Der tages forbehold for evt. fejl
Europaudvalget
(Alm. del - bilag 985)
landbrugsministerråd
(Offentligt)
Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg
og deres stedfortrædere
Bilag
1
Journalnummer
400.C.2-0
Kontor
EU-sekr.
26. marts 2001
Til underretning for Folketingets Europaudvalg vedlægges Fødevareministeriets notat om ændring af bilag VI,
del A og B i Rådets forordning (EØF) Nr. 2092/91 af 24. juni 1991 om økologisk produktionsmetode for
landbrugsprodukter og om anvendelse heraf på landbrugsprodukter og levnedsmidler, dokument
4575/AGRI/01.
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
om ændring af bilag VI, del A og B i Rådets forordning (EØF) Nr. 2092/91 af 24. juni 1991 om økologisk
produktionsmetode for landbrugsprodukter og om anvendelse heraf på landbrugsprodukter og levnedsmidler.
Dokument 4575/AGRI/01
Resumé
Kommissionen har fremsendt udkast til forslag om ændring af bilag VI, del A og B i Rådets forordning (EØF) Nr.
2092/91 af 24. juni 1991 om økologisk produktionsmetode for landbrugsprodukter og om anvendelse heraf på
landbrugsprodukter og levnedsmidler.
Der er med det foreliggende forslag tale om ændring af forordningens bilag VI, del A og B, således at det kommer til at
omfatte økologiske fødevarer af animalsk oprindelse. Endvidere er et tidligere forslag vedr. sulfit til cider og frugtvin
medtaget. Bilag VI omfatter ingredienser, herunder tilsætningsstoffer og tekniske hjælpestoffer, der må tilsættes eller
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1463580_0002.png
anvendes under forarbejdningen af økologiske fødevarer ud over de & oslash;kologiske landbrugsingredienser.
Forslaget vil betyde en forøgelse af det antal tilsætningsstoffer, der i dag er tilladt i henhold til de danske regler.
Stofferne er tilladt til konventionelle fødevarer, og ændringen vil ikke generelt berøre beskyttelsesniveauet i Danmark, jf.
dog nedenstående bemærkninger om nitrit/nitrat og sulfit.
Baggrund
Kommissionen har fremsendt udkast til forslag om ændring af bilag VI, del A og B i Rådets forordning (EØF) Nr.
2092/91 af 24. juni 1991 om økologisk produktionsmetode for landbrugsprodukter og om anvendelse heraf på
landbrugsprodukter og levnedsmidler.
Forslaget er fremsat med hjemmel i Rådets forordning nr. 2092/91 af 24. juni 1991 om økologisk produktionsmetode for
landbrugsprodukter og om angivelse heraf på landbrugsprodukter og levnedsmidler (herefter "økologiforordningen"),
særligt artikel 13, anden pind. Økologiforordningen er senest ændret ved Kommissionens forordning (EF) Nr. 2020/2000
af 26. september 2000.
Forslaget behandles i en III a-procedure i Den Stående Komité for Økologisk Landbrug. Hvis der er kvalificeret flertal,
udsteder Kommissionen forordningen. Opnås der ikke kvalificeret flertal, forelægger Kommissionen sagen for Rådet,
der kan vedtage forslaget uændret med kvalificeret flertal eller ændre det med enstemmighed. Handler Rådet ikke inden
en frist på højst tre måneder, kan Kommissionen udstede forordning en.
Nærheds- og proportionalitetsprincippet
Kommissionen har ikke redegjort for nærheds- og
gennemførelsesbestemmelser til en allerede vedtaget retsakt.
Formål og indhold
Der er med det foreliggende forslag tale om ændring af forordningens bilag VI, del A og B, således at det kommer til at
omfatte økologiske fødevarer af animalsk oprindelse. Endvidere er et tidligere forslag vedr. sulfit til cider og frugtvin
medtaget.
proportionalitetsprincippet,
idet
der
er
tale
om
Bilag VI omfatter ingredienser, herunder tilsætningsstoffer og tekniske hjælpestoffer, der må tilsættes eller
anvendes under forarbejdningen af økologiske fødevarer ud over de økologiske landbrugsingredienser. Det
er desuden et krav, at EU-forskrifter og nationale forskrifter om fødevarer overholdes ved anvendelse af de
angivne ingredienser og tekniske hjælpestoffer.
Bilag VI, del A
, indeholder en liste over ikke-økologiske ingredienser. Forslaget skal resultere i en samlet liste for alle
tilladte tilsætningsstoffer til økologiske fødevarer. I forslaget lægges op til følgende ændringer af bilag VI, del A:
Som nye stoffer foreslås:
• farvestofferne E 153 vegetabilsk kul, E 160a beta-caroten og E 160b annattoekstrakter til ost.
• E 220 svovldioxid, E 223 natriumdisulfit og E 224 kaliumdisulfit (som samlebetegnelse kaldet sulfit) til cider og
frugtvin (dvs. vin baseret på andre frugter end druer). Det foreslås tilladt i cider tilberedt ved sukkertilsætning efter
fermentering, med et restindhold på 100 mg SO
2
/l, hvorimod der for cider tilberedt uden sukkertilsætning efter
fermentering samt for frugtvin tillades et restindhold på 50 mg SO
2
/l. E 220 skal ku n kunne anvendes i en
midlertidig periode, som udløber i år 2004. (I vin fremstillet ud fra økologiske druer er sulfitanvendelse allerede
tilladt.)
• Stofferne E 249 kaliumnitrit, E 250 natriumnitrit, E 251 natriumnitrat og E 252 kaliumnitrat til kødprodukter. Det
fremgår af forslaget, at der skal fastsættes en speciel maksimumgrænse for økologiske fødevarer.
• E 301 natriumascorbat til kødprodukter i forbindelse med anvendelse af nitrit
• E 508 kaliumchlorid til animalske fødevarer
• E 1505 triethylcitrat til ægprodukter.
Følgende stoffer, som i forvejen er tilladt til vegetabilske fødevarer, foreslås tilladt til animalske fødevarer:
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1463580_0003.png
• E 170 calciumcarbonat , med begrænsningen, at det ikke må anvendes som farvestof
• E 270 mælkesyre
• E 290 carbondioxid
• E 300 ascorbinsyre til kødprodukter i forbindelse med anvendelse af nitrit
• E 306 tocopherolrig ekstrakt som antioxidant i fedtstoffer og olier
• E 322 lecithiner
• E 330 citronsyre
• E 334 vinsyre
• E 400 alginsyre, E 401 natriumalginat, E 402 kaliumalginat
• E 406 agar, E 407 carrageenan, E 410 johannesbrødkernemel, E 412 guargummi, E 413 traganth, E 414 arabisk
gummi, E 415 xanthangummi, E 416 karayagummi til mælkeprodukter
• E 440(i) pectin
• E 500 natriumhydrogencarbonat, natriumsesquicarbonat, E 501 kaliumcarbonat, kaliumhydrogencarbonat, E 503
ammoniumcarbonat, ammoniumhydrogencarbonat, E 504 magnesiumcarbonat, magnesiumhydroxidcarbonat
• E 938 argon, E 941 nitrogen og E 948 oxygen.
Forslaget vil betyde, at naturlige aromastoffer og naturlige aromapræparater tillades til brug i animalske økologiske
fødevarer. De er allerede tilladte i vegetabilske økologiske fødevarer.
Bilag VI, del B, indeholder en liste over de tekniske hjælpestoffer, det er tilladt at anvende ved fremstillingen af
økologiske fødevarer. For bilag VI, del B, er der endnu ikke fremkommet et konkret forslag, men det forventes at
foreligge snarest.
Udtalelser
Europa-Parlamentet skal ikke udtale sig.
Gældende dansk ret
Området er reguleret ved bekendtgørelse nr. 761 af 14. august 2000 om økologiske fødevarer m.v., indtil ændringen er
vedtaget i henhold til Rådets forordning (EØF) Nr. 2092/91 af 24. juni 1991 om økologisk produktionsmetode for
landbrugsprodukter og om angivelse heraf på landbrugsprodukter og levnedsmidler, der er umiddelbart gældende i
medlemsstaterne.
Konsekvenser
Forslaget medfører ophævelse af bilag 1 i bekendtgørelse nr. 761 af 14. august 2000 om økologiske fødevarer m.v.
Forslaget har ikke statsfinansielle og lovgivningsmæssige konsekvenser.
Forslaget vil betyde en forøgelse af det antal tilsætningsstoffer, der i dag er tilladt til økologiske animalske fødevarer i
henhold til de danske regler. Stofferne er tilladt til konventionelle fødevarer, og ændringen vil ikke generelt berøre
beskyttelsesniveauet i Danmark.
Vedrørende sulfitter i cider bemærkes særskilt, at erhvervet i forbindelse med Kommissionens afgørelse af
miljøgarantisagen om sulfitter og nitrit/nitrat over for fødevareministeren erklærede, at de ville holde sig til de hidtidige
danske grænseværdier. At Kommissionen således foreslår mængder, der er højere end disse, formodes derfor ikke at få
konsekvenser for den danske produktion. I økologi sk frugtvin foreslås et restindhold, der svarer til halvdelen af det
tilladte restindhold i konventionel frugtvin på det danske marked.
Med hensyn til sulfit er et niveau, der overstiger de hidtil gældende danske regler, efter Fødevaredirektoratets opfattelse
sundhedsmæssigt betænkeligt, bl.a. fordi sulfitbelastningen af forbrugerne bør reduceres mest muligt for at undgå
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1463580_0004.png
overskridelse af det acceptable daglige indtag (ADI) og mindske risikoen for allergiske reaktioner. Denne vurdering er i
overensstemmelse med udtalelsen om sulfit fra Den Videnskabelige Komité for Levnedsmidler .
Med hensyn til nitrit/nitrat kan disse stoffer, når de er tilsat kødprodukter, hurtigt omdannes til bl.a. nitrosaminer, der er
kræftfremkaldende. Nitrosamindannelsen er proportional med den tilsatte mængde af stofferne. Af denne årsag er det
den generelle danske holdning, at anvendelsen af stofferne skal begrænses mest muligt, og at reguleringen af de anvendte
mængder skal foregå på basis af den
tilsatte mængde
af stoffer ne. Den danske holdning er i overensstemmelse med
udtalelsen fra Den Videnskabelige Komité for Levnedsmidler om nitrat og nitrit.
Der er endnu ikke foreslået mængdeangivelser for nitrit/nitrat.
Høring
Et tidligere arbejdsdokument har været udsendt til en række organisationer samt til Det Økologiske Fødevareråd.
Der indkom høringssvar fra Mejeriforeningen, De samvirkende Købmænd, Landbrugsraadet, De økologiske foreninger i
Økologien Hus (Landsforeningen Økologisk Jordbrug, Landsforeningen af Økologiske og Biodynamiske
Mælkeproducenter, Landsforeningen af Økologiske Kødproducenter i Danmark samt Ø-gruppen, Dansk
Økologileverandørforening), Danmarks Jorbrugsforskning, Specialarbejderforbundet i Danmark, Den Dan ske
Dyrlægeforening, Danske Slagterier, FDB, NOAH og Forbrugerrådet.
Mejeriforeningens
generelle opfattelse er, at de tilsætningsstoffer, der i dag er tilladt til vegetabilske økologiske
produkter, også skal kunne anvendes til animalske økologiske produkter. Derudover har de forslag til en række nye
stoffer. De bemærker endvidere, ligesom
Landbrugsraadet,
at økologiske produkter skal tilstræbes at være så rene som
mulige, men at det samtidigt er nødvendigt at sikre et bredt produktsortiment for på sigt at arbejde for en udbredelse af
økologiske produkter. Det bør endvidere tilstræbes, at der opstilles klare retningslinier for kriterier for godkendelse af
ønskede tilsætningsstoffer og hjælpestoffer.
De Samvirkende Købmænd
finder, at forbrugerne forventer, at økologiske fødevarer ikke eller kun i mindre grad
indeholder tilsætningsstoffer, og at de derfor skal begrænses. Samtidigt bør der tages hensyn til, at forbrugerne også
stiller krav om, at økologiske fødevarer lever op til stort set samme kvalitetskrav som almindelige fødevarer, herunder
stabilitet, holdbarhed, konsistens osv.
De økologiske foreninger i Økologiens Hus
finder, at økologiske varer bør fremstilles ud fra et
overordnet princip om, at råvaren skal behandles så skånsomt som muligt, således at produkternes
optimale ernæringskvalitet bibeholdes. Der bør udarbejdes klare kriterier for, hvornår
tilsætningsstoffer kan tillades. De økologiske foreninger finder det utrygt at skulle fremsætte komm
entarer til en lang række enkeltstoffer, uden at disses overordnede kriterier er fastlagt. Endvidere
mener de, at de enkelte lande bør have mulighed for at have strammere regler på disse områder.
Listen må som maksimum indeholde de tolv stoffer, som fremgår af de nuværende danske regler.
NOAH
anser, af samme grunde som de økologiske foreninger i Økologiens Hus, generelt
tilsætningstoffer i økologiske fødevarer som u&o slash;nskelige.
Forbrugerrådet
påpeger, at de generelt anser tilsætningsstoffer i de økologiske fødevarer som
uønskelige, og at antallet af tilladte stoffer derfor bør begrænses mest muligt. De mener, at der i
listen er nogle stoffer, der er yderst problematiske, nemlig E249 {{SPA}} E252, E301, E406, E407,
E410, E412, E413, E416, E450 {{SPA}} E452 og E1105.
SID er af den opfattelse, at fødevarer ikke bør indeholde tilsætningsstoffer, men være så rene og naturlige som
muligt. De anmoder derfor om, at så få tilsætningsstoffer som muligt bliver godkendt til anvendelse i
økologiske animalske fødevarer.
Den Danske Dyrlægeforening
anfører, at farvestoffer og aromastoffer ikke er teknologisk nødvendige og
derfor ikke bør tillades. Nitrat/nitrit kan anvendes, hvis formålet er en forhindring af vækst af Clostridium
botulinum (pølseforgiftningsbakterier).
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1463580_0005.png
Danske slagterier
anfører, at der ikke er nogen af de foreslåede stoffer, de ikke ønsker anvendt. Især ønsker
de bl.a., at nitrit skal anvendes, da det bl.a. er en vigtig saltningsingrediens, der sikrer mod udspiring og vækst af
Clostridium botulinum og hermed toxindannelse.
FDB
finder, at der skal tages udgangspunkt i, at forbrugerne forventer, at økologiske fødevarer er uden
tilsætningsstoffer, eller indeholder så få tilsætningsstoffer som muligt. Overordnet mener de ikke, at
farvestoffer skal tillades. Ligeledes er de imod nitrit og sulfit.
Det bør bemærkes, at brugen af sulfit ved en tidligere høring er blevet kritiseret kraftigt af FDB,
Forbrugerrådet, Skolen for Økologisk Afsætning, Ø-gruppen, og Dansk Økologileverandørforening.
Det foreliggende forslag har været i høring hos samme høringskreds.
§2-udvalget (landbrug) og Det Rådgivende Fødevareudvalg er blevet hørt om sulfit i forbindelse med et
tidligere forslag og er hørt om det nuværende forslag.
I forbindelse med denne høring har
Landbrugsraadet, Landboforeningerne og Dansk Familielandbrug
oplyst, at organisationerne finder, at der gøres store anstrengelser i primærproduktionen for, at produktionen
er så naturlig som muligt. Dette princip bør fortsættes ved forarbejdning af varerne, og organisationerne lægger
derfor op til en så restriktiv anvendelse af tilsætningsstoffer af ikke-landbrugsoprindelse som overhovedet m
uligt. Hvis der skal anvendes tilsætningsstoffer, bør de kun tillades på baggrund af faste kriterier gældende i alle
medlemslande, hvorfor der bør udarbejdes klare retningslinjer for, hvilken dokumentation, der skal fremføres
for, at et tilsætningsstof optages på listen over tilladte stoffer.
Fødevareindustrien
finder, at hvis der skal være et bredt udbud af økologiske fødevare er det nødvendigt
løbende at vurdere om listen over godkendte tilsætningsstoffer er tilstrækkelig. Omvendt er det nødvendigt
løbende at vurdere om nye procesteknologi m.v. kan have overflødiggjort nogle af de allerede godkendte
tilsætningsstoffer. Der bør derfor være tale om en dynamisk proces med balance mellem mulighederne for
innovation og opretholdelse af økologiens troværdighed. Fødevareindustrien finder, at nye tilsætningsstoffer
kun bør tillades på baggrund af faste kriterier gældende i alle medlemslande og der bør snarest udformes klare
EU-retningslinier for, hvilken dokumentation der skal foreligge før et evt. nyt tilsætningsstof kan optages på
listen over tilladte stoffer.
De økologiske foreninger i Økologiens Hus
kan ikke acceptere, at der gives mulighed for at tilsætte flere
tilsætningsstoffer til økologiske fødevarer, end dem der i øjeblikket er tilladt i Danmark og disse bør begrænses
yderligere. Foreningerne finder, at den skitserede udvidelse af tilsætningsstoffer til økologiske fødevarer er
fuldstændig unødvendig og vil virke undergravende for forbruge rnes tillid til økologiske fødevarer som et
sundt produkt. Foreningerne har kontaktet et bredt udsnit af danske økologiske virksomheder og skaffet
dokumentation for, at der kan fremstilles økologiske færdigvarer helt uden brug af tilsætningsstoffer. Danske
virksomheders eksempel kan dokumentere, at yderligere anvendelse af tilsætningsstoffer er unødvendig.
Foreningerne finder, at troværdigheden omkring det danske statsmærke for økologi vil lide alvorlig overlast,
hvis der gives tilladelse til at udvide antallet af tilladte tilsætningsstoffer. Ø-mærket vil ikke længere kunne stå
alene, som dokumentation for varernes kvalitet, og der vil blive behov for en yderligere mærkning og kontrol
af de økologiske varer eller et helt nyt økologisk mærke, som kan give forbrugerne den nødvendige garanti for
fødevarernes økologiske kvalitet. Foreningerne i Økologiens hus ser nødigt, at Ø-mærket udsættes for den
udvanding, som kommissionens forslag lægger op til.
Mejeriforeningen
kan støtte forslaget om, at de stoffer, der i forvejen er tilladt til vegetabilske fødevarer også
skal være tilladt til animalske fødevarer herunder mælk og mejeriprodukter.
FDB
protesterer fortsat mod den foreslåede udvidelse af listen over tilsætningsstoffer til animalske fødevarer
og henviser til tidligere svar.
De Samvirkende Købmænd
bifalder en harmonisering af reglerne for tilsætningsstoffer for animalske
fødevarer. Det bør dog ikke give anledning til at tillade en mængde nye tilsætningsstoffer herunder
aromastoffer, som ikke hidtil har været brugt i animalske økologiske fødevarer i Danmark. For at bevare
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1463580_0006.png
troværdigheden omkring økologiske fødevarer bør man lovgivningsmæssigt begrænse brugen af
tilsætningsstoffer i økologiske fødevarer.
SID
anmoder om, at så få tilsætningsstoffer som muligt bliver godkendt til anvendelse i økologiske animalske
fødevarer, og finder, at de 12 tilsætningsstoffer, der anvendes i Danmark, vil kunne begrænses meget og at
nogle af disse helt kan udgå af det danske marked. SID ønsker en reduktion af listen snarest muligt.
Økonomaforeningen
er særdeles betænkelig ved det stillede forslag, da foreningen er af den opfattelse, at
forslaget vil medføre en udvanding af de danske økologiregler ved at tillade anvendelse af omtalte
tilsætningsstoffer. Hvis den foreslåede anvendelse gennemførers, medfører det desuden, at forbrugerne mister
reel mulighed for at kunne fravælge disse typer af tilsætningsstoffer, når stofferne bliver til ladte at anvende
såvel i den konventionelle som den økologiske fremstilling af fødevarer.
Erik Schulz
(medlem af Det Rådgivende Fødevareudvalg) finder, at udvidelse af adgangen til at bruge
tilsætningsstoffer i den økologiske produktion ikke bør finde sted. Forbrugerne vælger netop økologiske
fødevarer ud fra en forventning om at disse varer ikke indeholder unødvendige tilsætningsstoffer. Ved at
udvide brugen af tilsætningsstoffer til de stoffer, som er foreslået, og som ikke er nødvend ige, vil forbrugernes
tillid til de økologiske produkter svækkes, hvilket vil være til stor skade for den økologiske udvikling.
Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg
Forslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.