Europaudvalget 2001-02 (1. samling)
EUU Alm.del Bilag 17
Offentligt
1462795_0001.png
Modtaget via elektronisk post. Der tages forbehold for evt. fejl
Europaudvalget
(Alm. del - bilag 17)
landbrugsministerråd
(Offentligt)
Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg
og deres stedfortrædere
Bilag
1
Journalnummer
400.C.2-0
Kontor
EU-sekr.
4. oktober 2001
Til underretning for Folketingets Europaudvalg vedlægges Fødevareministeriets grundnotat om forslag til
Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af direktiv 2000/13/EF for så vidt angår angivelse af
ingredienser i levnedsmidler.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1462795_0002.png
om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af direktiv 2000/13/EF for så vidt angår
angivelse af ingredienser i levnedsmidler
KOM(2001) 433 endelig
Resumé
Til opfølgning af Kommissionens Hvidbog om Fødevaresikkerhed foreslås de eksisterende fælleskabsregler for angivelse
af ingredienser i levnedsmidler ændret. Forslaget har til formål at sikre, at forbrugere med allergi eller intoleranser
hjælpes ved, at de får mere fyldestgørende oplysninger om produkternes sammensætning.
Forslaget indebærer en ophævelse af den såkaldte 25%-regel, som indebærer, at det i dag ikke er obligatorisk at nævne
de forskellige dele i en sammensat ingrediens, hvis denne udgør mindre end 25% af fødevaren. Der indføres en 5%-regel
for sammensatte ingredienser, hvis sammensætningen er fastsat i gældende fællesskabsforskrifter, samt en tilsvarende
5%-regel vedrørende saucer og sennepper og endelig en 2%-regel f or krydderier. Samtidig fastsættes en liste over
allergener, der i alle tilfælde skal fremgå af mærkningen af fødevarer. Endvidere begrænses mulighederne for at
anvende kategorinavne for visse ingredienser.
En vedtagelse af direktivet skønnes generelt at medføre et højere sundhedsbeskyttelsesniveau og forbrugerinformationen
vil blive forbedret. Dog vil en gennemførelse af forslaget, som det nu foreligger, medføre en forringelse i forhold til de
gældende danske regler for vin om mærkning af sulfit og sorbat.
Baggrund
Kommissionen har ved KOM(2001) 433 af 6. september 2001 fremsat forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv
om ændring af direktiv 2000/13/EF for så vidt angår angivelse af ingredienser i levnedsmidler. Forslaget er modtaget i
Rådet den 7. september 2001.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1462795_0003.png
Forslaget er fremsat med hjemmel i TEF artikel 95 og skal behandles efter proceduren for fælles beslutningstagen i TEF
artikel 251.
Nærheds- og proportionalitetsprincippet
Der er tale om en ændring af eksisterende fællesskabsregler til opfølgning af Kommissionens Hvidbog om
Fødevaresikkerhed. Forslaget er begrundet i et ønske om generelt at sikre forbrugerne en fyldestgørende information,
således at personer med allergi får bedre mulighed for at kontrollere, om en ingrediens med allergifremkaldende
egenskaber findes i et givet produkt.
Formål og indhold
Forslaget har til formål at sikre, at forbrugere med allergi eller intoleranser hjælpes ved, at de får mere fyldestgørende
oplysninger om produkternes sammensætning. Dette vil generelt sikre bedre information til forbrugerne om en fødevares
sammensætning og give forbrugerne mulighed for at undgå bestemte fødevareingredienser.
Det foreslås derfor at ændre mærkningsdirektivet (direktiv 2000/13/EF), således at der i et nyt bilag IIIa til direktivet
fastsættes en liste over allergener, der i alle tilfælde skal fremgå af mærkningen af fødevarer. I den forbindelse skal bl.a.
muligheden for at anvende kategorinavn, som f.eks. olie for visse ingrediensers vedkommende, udgå. Samtidig
indebærer forslaget en ophævelse af den såkaldte 25%-regel , som indebærer, at det i dag ikke er obligatorisk at nævne
de forskellige dele i en sammensat ingrediens, hvis denne udgør mindre end 25% af fødevaren.
Dog indføres der en 5%-regel for sammensatte ingredienser, hvis sammensætningen er fastsat i gældende
fællesskabsforskrifter, som f.eks. varestandarden for marmelade, samt en tilsvarende 5%-regel vedrørende saucer og
sennepper og endelig en 2%-regel for krydderier.
Der er i direktivet foreslået bestemmelser, der sikrer, at ingredienskategorierne "kandiserede frugter" og "grøntsager",
som kan have allergifremkaldende virkninger, ikke længere kan betegnes ved kategoribetegnelsen. For så vidt angår de
øvrige kategorier, der kan omfatte allergener, må kategorinavnet kun anvendes, hvis det pågældende allergen, der
fremgår af bilaget til direktivet, ikke er til stede.
Listen i bilag IIIa omfatter således allergifremkaldende ingredienser og stoffer, som altid skal anføres ved deres
specifikke navn i ingredienslisten. Listen omfatter følgende ingredienser:
• Glutenholdigt korn og glutenholdige kornprodukter,
• krebsdyr og produkter på basis af krebsdyr,
• æg og produkter på basis af æg,
• fisk og produkter på basis af fisk,
• jordnødder og produkter på basis af jordnødder,
• soja og produkter på basis af soja,
• mælk og mejeriprodukter (herunder lactose),
• nødder og produkter på basis heraf,
• sesamfrø og produkter på basis af sesamfrø.
Endvidere omfatter listen tilsætningsstoffet sulfit, hvilket indebærer, at det altid skal mærkes, hvis koncentrationen af
sulfit i produktet er mere end 10 mg/kg.
Det fremgår ikke præcist af forslaget, hvordan tilsætningsstoffer, produktionshjælpemidler, opløsnings- eller bæremidler
og aromagivende bestanddele skal deklareres, hvis de er fremstillet ved anvendelse af produkterne fra bilag IIIa.
Listen over allergifremkaldende ingredienser og stoffer kan ifølge forslaget ændres ved forskriftskomitéprocedure i Den
Stående Levnedsmiddelkomité.
For alkoholholdige drikkevarer med en alkoholprocent over 1,2 volumenprocent alkohol er der endnu ikke fastsat regler om
ingrediensmærkning. For disse produkter er der i forslaget medtaget en bestemmelse om, at sådanne drikkevarer skal mærkes
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1462795_0004.png
med ingrediensen, såfremt ingrediensen er optaget på listen i bilaget til forslaget. Gennemførelsesbestemmelserne til denne
bestemmelse fastsættes i de respektive komitéer for alkoholholdige drikkevar er eller i Den Stående Levnedsmiddelkomité for
de alkoholholdige drikkevarer, der ikke er omfattet af en særlig komité.
Udtalelser
Europa-Parlamentets udtalelse foreligger endnu ikke.
Gældende dansk ret
Området er reguleret i bekendtgørelse nr. 741 af 9. august 2000 om mærkning m.v. af fødevarer.
Konsekvenser
Forslaget nødvendiggør en ændring af ovennævnte bekendtgørelse.
Forslaget har ingen statsfinansielle konsekvenser og skønnes ligeledes ikke at have nogen samfundsøkonomiske
konsekvenser.
En vedtagelse af direktivet skønnes generelt at medføre et højere sundhedsbeskyttelsesniveau og forbrugerinformationen vil
blive forbedret. Dog vil en gennemførelse af forslaget, som det nu foreligger, medføre en forringelse i forhold til de gældende
danske regler for vin om mærkning af sulfit og sorbat.
Høring
Forslaget er sendt i høring efter fødevarelovens § 6 i en bred kreds af organisationer samt i Det Rådgivende Fødevareudvalg.
Høringsfristen er endnu ikke udløbet. Høringssvar vil blive fremsendt, når høringen er afsluttet.
Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg
Forslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1462795_0005.png