Europaudvalget 2001-02 (2. samling)
EUU Alm.del Bilag 663
Offentligt
1461924_0001.png
Modtaget via elektronisk post. Der tages forbehold for evt. fejl
Europaudvalget (2. samling)
(Alm. del - bilag 663)
økonomi- og finansministerråd
(Offentligt)
_____________________________________________
SAU, Alm. del - bilag 288 (Løbenr. 12307)
Skatteministeriet
J.nr.5.02-218-186
Den
S 1761
Til
Folketingets Lov- og Parlamentssekretariat
Hermed fremsendes svar på spørgsmål S 1761 indleveret af Lone Møller (S).
Svend Erik Hovmand
/K. Aasberg Karlsen
Spørgsmål:
Vil ministeren oplyse, hvor mange EU-lande der har differentieret momssystem med lav moms på fødevarer, samt
oplyse hvor mange af disse lande der har en generel fødevaremoms, og hvor mange der skelner mellem sunde fødevarer
og andre fødevarer?
Svar:
EU-landenes momssatser for fødevarer og deres normalsatser
Land
Belgien
Sats/satser for fødevarer
(%)
6
12
21
Danmark
Finland
25
17
25
22
Normalsats (%)
21
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1461924_0002.png
Frankrig
5,5
19,5
19,5
Grækenland
Irland
8
0
12,5
18
20
Italien
4
10
20
Luxembourg
Nederlandene
Portugal
3
6
5
12
17
15
19
17
Spanien
4
7
16
Sverige
12
25
25
Tyskland
7
16
16
UK
0
17,5
17,5
Østrig
10
20
Ud af de 14 lande, der anvender en nedsat momssats på fødevarer, har 5 lande (Finland, Grækenland, Luxembourg,
Nederlandene og Østrig) en generel fødevaremoms, det vil sige den samme sats for alle fødevarer, idet der ikke skelnes
mellem fødevarerne (sunde fødevarer contra andre fødevarer, basisfødevarer contra luksusvarer eller efter andre
kriterier).
Situationen i de 9 lande, som har en differentieret fødevaremoms, ser i hovedtræk således ud:
Sverige anvender nedsat sats på alle fødevarer - mad og drikkevarer – undtagen vand fra vandværker, spiritus, vin og
stærkt øl samt tobaksvarer.
Belgien anvender en nedsat sats på 6 % på de fleste fødevarer. Dog anvendes en sats på 12 % på margarine og
normalsatsen på 21 % anvendes på blandt andet spiselige havdyr og kaviar.
Irland og UK anvender nedsat sats på 0 % på de fleste fødevarer. Dog anvender Irland en sats på 12,5 % og UK
normalsatsen 17,5 % på blandt andet leveringer af tilberedte retter og visse meget forarbejdede produkter såsom
konsumis og chokolade samt drikkevarer, der er industrielt fremstillet eller pålagt en punktafgift.
Spanien anvender en nedsat sats på 7 % på de fleste fødevarer, men har dog en særlig lav momssats på 4 % på visse
varer, herunder brød, kornprodukter, mælk, ost, æg, frugt, grønsager, kartofler og andre rodfrugter.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1461924_0003.png
Italien anvender en nedsat sats på 10 % på de fleste fødevarer men har dog en særlig lav momssats på 4 % på visse varer,
herunder fisk, frisk mælk, smør og ost, frugt og grønsager, ris, pasta, og spiseolier.
Portugal anvender en reduceret sats på 5 % på de fleste basisfødevarer, herunder korn og varer fremstillet hovedsageligt
af kornprodukter, frisk og frosset kød samt noget indmad, visse fisk og skaldyr, mælk og mælkeprodukter, spiseolie,
frisk frugt og grønsager. Herudover anvendes en momssats på 12 % for nogle varer, herunder kød og fisk på dåse, visse
ferske og røgede fisk samt visse skaldyr. For de øvrig e fødevarer anvendes normalsatsen på 17 %.
Frankrig anvender en nedsat sats på 5,5 % på fødevarer med undtagelse af visse varer, som pålægges normalsatsen. Af
sidstnævnte varer kan nævnes alkoholholdige drikke, konfekture, varer med chokolade eller kakaoindhold, margarine og
kaviar.
Tyskland anvender en nedsat sats på 7 % på de stort set alle fødevarer med undtagelse af alkoholholdige drikkevarer og
tobak, hvor der anvendes normalsatsen på 16 %.