Europaudvalget 2002
KOM (2002) 0375
Offentligt
1443450_0001.png
KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER
Bruxelles, den 11.07.2002
KOM(2002) 375 endelig
2002/0152 (COD)
Forslag til
EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV
om ændring af direktiv 94/35/EF om sødestoffer til brug i levnedsmidler
(forelagt af Kommissionen)
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1443450_0002.png
BEGRUNDELSE
Rammedirektiv 89/107/EØF om tilsætningsstoffer til levnedsmidler fastsætter, at der skal
vedtages særdirektiver med henblik på at harmonisere anvendelsen af forskellige kategorier
tilsætningsstoffer i levnedsmidler. Direktiv 94/35/EF om sødestoffer til brug i levnedsmidler
indeholder en liste over de sødestoffer, det er tilladt at anvende, de levnedsmidler, de må
anvendes i, og betingelserne herfor. Direktivet blev vedtaget i juni 1994 og ændret første gang
i 1996. Det må nu tilpasses i lyset af den senere tekniske og videnskabelige udvikling.
De foreslåede ændringer af direktivet går først og fremmest ud på følgende:
1.
Tilladelse af to nye sødestoffer: sucralose og salt af aspartam og acesulfam.
Rammerne og kriterierne for tilladelse af nye tilsætningsstoffer er fastlagt i Rådets
direktiv 89/107/EØF. Kriterierne bygger især på teknologisk behov, ingen fare for
forbrugerens sundhed ved den foreslåede anvendelsesdosis, ingen vildledning af
forbrugeren samt nytte for forbrugeren.
1.1
Sucralose
Sucralose er et sødestof, der fremstilles ved styret chlorering af saccharose, og som
er ca. 500-600 gange sødere end sukker. Det er nu godkendt i en række andre lande i
verden, f.eks. Canada, Australien, Japan og USA.
Den Videnskabelige Komité for Levnedsmidler har vurderet oplysningerne om
sucraloses sikkerhed og afgav udtalelse i september 2000. Komitéen konkluderede,
at sucralose kan godkendes som et sødestof til almindelig brug i levnedsmidler, og
fastsatte en acceptabel daglig indtagelse (ADI) på 0-15 mg/kg legemsvægt.
Kraftige sødestoffer er til gavn for forbrugere, der ønsker at nedbringe deres sukker
eller kalorieindtagelse, og for diabetikere. En tilladelse af et yderligere kraftigt
sødestof har den fordel, at forbrugerne og fødevarebranchen kan vælge mellem flere
forskellige sødestoffer og dermed nedbringe indtagelsen af de enkelte sødestoffer.
Ifølge producenten har sucralose følgende særlige ekstra fordele i sammenligning
med andre allerede tilladte sødestoffer:
Smagsprofilen er meget lig sukkers med mindre bi- og eftersmag af den slags,
der ofte findes ved kraftige sødestoffer.
Stoffet er stabilt ved fremstillingsprocesser ved høje temperaturer, f.eks.
bagning og pasteurisering. Dermed bliver fødevarebranchen i stand til at
producere et større udvalg af energireducerede produkter som f.eks. bagværk
og cerealier. Det betyder også, at forbrugeren kan anvende sødestoffet til
hjemmebrug til madlavning og bagning.
Det lader sig fint blande med sukker. Dermed kan der fremstilles flere 'lette'
produkter med et reduceret sukkerindhold.
Det er stabilt ved langtidsopbevaring, hvilket betyder økonomisk gevinst for
forbrugerne og fødevarebranchen.
2
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
Efter at Den Videnskabelige Komité for Levnedsmidler havde afgivet udtalelse og
det teknologiske behov var fastslået, blev branchen hørt om den forventede
anvendelse af sucralose. På grundlag af høringerne af branchen er der udarbejdet en
liste over levnedsmiddelkategorier og maksimale anvendelsesdoser for sucralose.
Skøn over indtagelse fra sucraloseproducenten og to medlemsstater viser, at ADI for
sucralose ikke overskrides ved disse anvendelsesdoser.
1.2
Salt af aspartam og acesulfam
Salt af aspartam og acesulfam er, som navnet siger, et salt af to i forvejen tilladte
sødestoffer, aspartam og acesulfam K. Det fremstilles af de to stoffer ved at erstatte
acesulfam K's kaliumion med aspartam.
Den Videnskabelige Komité for Levnedsmidler har vurderet oplysningerne om
sikkerheden ved salt af aspartam og acesulfam og afgav udtalelse i marts 2000.
Komitéen anså det for acceptabelt at anvende salt af aspartam og acesulfam som
tilsætningsmiddel ud fra følgende betragtninger:
Saltet repræsenterer en alternativ kilde til aspartam- og acesulfamioner i
forhold til de to i forvejen tilladte kilder (E 951 og E 950).
Den potentielle eksponering er den samme ved en tilsvarende blanding af
aspartam og acesulfam K.
Anvendelsen
af
stoffet
sikkerhedsbetragtninger.
giver
ikke
anledning
til
yderligere
Ifølge producenten har salt af aspartam og acesulfam følgende særlige fordele i
sammenligning med blandingen af de to stoffer:
De sødestoffer, der er bestanddele, kan ikke adskilles, og der er garanti for et
fast blandingsforhold. Det medfører en mere stabil produktkvalitet.
Krystallerne opløses hurtigere end blandinger af enkeltsødestoffer.
Instantprodukter, som f.eks. desserter, toppings, drikkepulvere og sødestoffer
til bordbrug, giver således bedre rekonstitueringsresultater.
I modsætning til blandingen er saltet ikke hygroskopisk. Salt af aspartam og
acesulfam er således meget lettere at opbevare og at anvende i
fremstillingsprocessen. Det letter produkthåndteringen og stiller mindre krav til
emballagen.
Saltet har semikubiske krystaller, der let kan fremstilles. Det betyder, at der
kan laves fritflydende pulver af styrede partikelstørrelser, hvilket har stor
betydning for anvendelse af pulverblandinger.
Saltet dispergeres let i vanskelige produkter, f.eks. sukkerfrit slik, hvor det er
vanskeligt at anvende en blanding af sødemidler. Produktkvaliteten bliver
dermed forbedret.
Saltet giver overraskende nok tyggegummi ekstra sødme og giver det en
kvalitet, der holder i lang tid, uden at man behøver at indkapsle sødestoffer
med f.eks. polymerbelægninger.
3
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
Det faste salt har en sådan struktur, at de steder på molekyler, der har
betydning for nedbrydningen af aspartam, blokeres af det dertil knyttede
acesulfam. Den deraf følgende stabilitet indebærer, at saltet kan anvendes
direkte i vanskelige produkter, f.eks. tyggegummi med kanelsmag, hvor
aspartam kun kan anvendes, hvis det indkapsles.
Det kalium, der findes i acesulfam-K, elimineres, når der laves salt af aspartam
og acesulfam. Saltet udgør således en mere koncentreret sødmekilde og
omfatter to rene sødestoffer tilsammen, uden at der forekommer 'ubrugeligt'
kalium.
Det foreslås derfor, at salt af aspartam og acesulfam kan anvendes i
levnedsmiddelkategorier, hvor både aspartam og acesulfam K er tilladt.
Anvendelsesdoserne for saltet er afledt af de lavere anvendelsesdoser for de to
bestanddele, aspartam og acesulfam-K. De maksimale anvendelsesdoser for aspartam
og acesulfam-K må dog ikke overskrides ved anvendelse heraf i kombination med
salt af aspartam og acesulfam
2.
Overvågning af tilladte sødestoffer, reduktion af indtagelsen af cyklamater
I rammedirektiv 89/107/EØF om tilsætningsstoffer til levnedsmidler er det fastsat, at
der løbende skal føres kontrol med alle tilsætningsstoffer til levnedsmidler, og at de
skal tages op til ny vurdering, når det på baggrund af ændrede anvendelsesbetingelser
eller nye videnskabelige oplysninger skønnes nødvendigt.
I overensstemmelse hermed har Den Videnskabelige Komité for Levnedsmidler
revurderet sikkerheden ved cyclaminsyre og dens natrium- og calciumsalte på
baggrund af nye videnskabelige oplysninger, der er fremkommet siden dens
foregående udtalelse. I den nye udtalelse har komitéen nu fastlagt en komplet ADI på
0-7 mg/kg legemsvægt for cyclaminsyre og dens natrium- og calciumsalte udtrykt
som cyclaminsyre. Undersøgelser af indtagelse, der er gennemført i fire
medlemsstater ud fra den foregående midlertidige ADI, og som komitéen har
behandlet, viste, at heller ikke denne nye ADI ville blive overskredet.
Nyere oplysninger om indtagelse fra Danmark tyder imidlertid på, at børns
indtagelse af cyklamater kan overskride ADI. Det foreslås derfor at nedsætte den
maksimale anvendelsesdosis for cyklamater ved at forbyde eller reducere anvendelse
heraf i visse levnedsmiddelkategorier.
3.
Det foreslås endvidere, at Kommissionen får beføjelse til efter proceduren i
direktivets artikel 7 at afgøre, om et givet stof er et sødestof som omhandlet i
direktivet. Dermed bringes direktiv 94/35/EF på linje med de to øvrige særdirektiver
om tilsætningsstoffer til levnedsmidler, nemlig direktiv 94/36/EF om farvestoffer til
brug i levnedsmidler og direktiv 95/2/EF om andre tilsætningsstoffer til
levnedsmidler end farvestoffer og sødestoffer, som begge indeholder lignende
bestemmelser.
4
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
I
1.
BEGRUNDELSE AF FORSLAGET UD FRA NÆRHEDSPRINCIPPET
Hvilke formål har den påtænkte foranstaltning set i lyset af EF's forpligtelser?
Direktiv 89/107/EØF fastsætter, at der skal vedtages særdirektiver med henblik på at
harmonisere anvendelsen af forskellige kategorier tilsætningsstoffer i levnedsmidler.
Direktiv 94/35/EF om sødestoffer til brug i levnedsmidler blev vedtaget den 30. juni
1994. Det må nu tilpasses i lyset af de senere tekniske og videnskabelige udviklinger.
2.
Hører den påtænkte foranstaltning under EF's enekompetence, eller er der tale
om en kompetence, som EF deler med medlemsstaterne
Fællesskabet har enekompetence, hvad angår den foreslåede foranstaltning.
3.
Hvad er problemets EF-dimension?
Harmonisering af anvendelse af tilsætningsstoffer til levnedsmidler på EF-niveau var
en prioritet for gennemførelse af det indre marked. Rammedirektiv 89/107/EØF om
tilsætningsstoffer til levnedsmidler blev vedtaget den 21. december 1988 og de tre
særdirektiver (farvestoffer, sødestoffer, forskellige stoffer) i 1994 og 1995.
Instrumenterne vedrørende anvendelse af tilsætningsstoffer har siden været ens i de
15 medlemsstater. Denne struktur garanterer et højt forbrugerbeskyttelsesniveau,
giver forbrugeren større valgfrihed hvad angår levnedsmidler og sikrer fri bevægelse
for levnedsmidler.
Direktiv 94/35/EF om sødestoffer til brug i levnedsmidler bygger på princippet om
en positivliste. En liste over godkendte sødestoffer fastsættes i direktivets bilag
sammen med en liste over de levnedsmidler, hvori de må anvendes, og
anvendelsesbetingelserne. Alle sødestoffer, som ikke er opført på listen, er forbudt,
undtagen de nye sødestoffer, der foreløbigt er godkendt af medlemsstaterne for
begrænset anvendelse i to år.
4.
Kan problemet løses mest effektivt af EF eller af medlemsstaterne?
Anvendelse af tilsætningsstoffer til levnedsmidler skal reguleres ensartet i Det
Europæiske Fællesskab for at garantere et højt fødevaresikkerhedsniveau og fri
handel med fødevarer i EF.
5.
Hvilke yderligere konkrete fordele er forbundet med den foranstaltning, EF
påtænker, og hvad vil omkostningerne være ved at forholde sig passiv?
Den Videnskabelige Komité for Levnedsmidler har vurderet to nye stoffer til
anvendelse som sødestoffer. Hvis Kommissionen foreslår, at sødestofferne kan
anvendes, kan de blive tilladt på EF-plan. Hvis Kommissionen ikke foreslår, at
stofferne kan anvendes, må de ikke anvendes i EF.
Ifølge forslaget reduceres desuden anvendelsesdosis for et sødestof, for hvilket der
nu er fastsat en ny acceptabel daglig indtagelse (ADI), som er lavere end den
tidligere fastsatte midlertidige ADI. Foranstaltningen tager sigte på, at ADI for det
pågældende tilsætningsstof ikke overskrides.
5
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
6.
Hvilke muligheder har EF?
Et nyt direktiv, som vedtages af Europa-Parlamentet og Rådet i henhold til
proceduren i artikel 95 er påkrævet til at ændre direktiv 94/35/EF.
7.
Er det nødvendigt med ensartede forskrifter, eller er det tilstrækkeligt at
opstille de generelle mål i et direktiv, der derefter gennemføres af
medlemsstaterne?
Kommissionens forslag bygger på princippet om fuldstændig harmonisering på EF-
niveau, som foreskrevet af rammedirektivet om tilsætningsstoffer til levnedsmidler.
6
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1443450_0007.png
2002/0152 (COD)
Forslag til
EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV
om ændring af direktiv 94/35/EF om sødestoffer til brug i levnedsmidler
EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR -
under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 95,
under henvisning til forslag fra Kommissionen
1
,
under henvisning til udtalelse fra Det Økonomiske og Sociale Udvalg
2
,
efter høring af Den Videnskabelige Komité for Levnedsmidler i henhold til artikel 6 i Rådets
direktiv 89/107/EØF af 21. december 1988 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes
lovgivning om tilsætningsstoffer, som må anvendes i levnedsmidler
3
,
efter proceduren i traktatens artikel 251
4
, og
ud fra følgende betragtninger:
(1)
Europa-Parlamentet og Rådets direktiv 94/35/EF af 30. juni 1994 om sødestoffer til
brug i levnedsmidler
5
indeholder en liste over sødestoffer, det er tilladt at anvende i
Fællesskabet, og betingelserne herfor.
Siden 1996 har Den Videnskabelige Komité for Levnedsmidler fundet, at to nye
sødestoffer, sucralose og salt af aspartam og acesulfam, kan accepteres til brug i
levnedsmidler.
Den Videnskabelige Komité for Levnedsmidler har nu fastlagt en ny acceptabel daglig
indtagelse (ADI) for cyclaminsyre og dens natrium- og calciumsalte. Udtalelsen fra
Den Videnskabelige Komité for Levnedsmidler sammenholdt med en streng
fortolkning af skøn over indtagelse medfører en reduktion af de maksimale
anvendelsesdoser indhold af cyclaminsyre og dens natrium- og calciumsalte.
De pågældende levnedsmiddeltilsætningsstoffer overholder de generelle kriterier i
bilag II til direktiv 89/107/EØF.
(2)
(3)
(4)
1
2
3
4
5
EFT C
[…], […],
s.
[…].
EFT C
[…], […],
s.
[…].
EFT L 40 af 11.2.1989, s. 27. Direktivet er ændret ved Europa-Parlamentets og Rådets direktiv
94/34/EF (EFT L 237 af 10.9.1994, s. 1).
EFT C
[…], […],
s.
[…].
EFT L 237 af 10.9.1994, s. 3. Direktivet er ændret ved Europa-Parlamentets og Rådets direktiv
96/83/EF (EFT L 48 af 19.2.1997, s. 16).
7
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1443450_0008.png
(5)
(6)
Når der træffes beslutning om, hvorvidt et givet stof er et sødestof, bør proceduren
med høring af Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed følges.
Ved artikel 53 og 54 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 178/2002 af
28. januar 2002 om generelle principper og krav i fødevarelovgivningen, om oprettelse
af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet og om procedurer vedrørende
fødevaresikkerhed
6
, er der fastsat procedurer for beredskabsforanstaltninger for
fødevarer med oprindelse i Fællesskabet eller importeret fra et tredjeland. De sætter
Kommissionen i stand til at vedtage sådanne foranstaltninger, hvis fødevarer må
formodes at udgøre en alvorlig risiko for menneskers sundhed, dyresundheden eller
miljøet, og hvis denne risiko ikke kan styres på tilfredsstillende vis ved hjælp af de
foranstaltninger, der træffes af den eller de berørte medlemsstater.
Bestemmelserne i direktiv 94/35/EF bør tilpasses for at tage hensyn til Rådets
afgørelse 1999/468/EF af 28. juni 1999 om fastsættelse af de nærmere vilkår for
udøvelsen af de gennemførelsesbeføjelser, der tillægges Kommissionen
7
.
Direktiv 94/35/EF bør derfor ændres i overensstemmelse hermed -
(7)
(8)
UDSTEDT FØLGENDE DIREKTIV:
Artikel 1
I direktiv 94/35/EF foretages følgende ændringer:
(1)
Artikel 4 affattes således:
"Artikel 4
1.
2.
Efter proceduren i artikel 7, stk. 2, kan det afgøres, om et givet stof er et
sødestof som omhandlet i artikel 1, stk. 2.
I tilfælde af uoverensstemmelse med hensyn til muligheden for inden for
rammerne af dette direktiv at anvende sødestoffer i et bestemt levnedsmiddel
kan det efter proceduren i artikel 7, stk. 2, afgøres, om det pågældende
levnedsmiddel skal betragtes som klassificeret i en af de kategorier, der er
omhandlet i tredje kolonne i bilaget."
(2)
Artikel 7 affattes således:
"Artikel 7
1.
Kommissionen bistås af Den Stående Komité for Fødevarekæden og
Dyresundhed, oprettet ved artikel 58, stk. 1, i forordning (EF) nr. 178/2002 (i
det følgende benævnt "komitéen").
Når der henvises til dette stykke, anvendes artikel 5 og 7 i afgørelse
1999/468/EF i overensstemmelse med samme afgørelses artikel 8. Det tidsrum,
2.
6
7
EFT L 31 af 1.2.2002, s. 1.
EFT L 184 af 17.7.1999, s. 23.
8
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
der nævnes i artikel 5, stk. 6, i afgørelse 1999/468/EF, fastsættes til tre
måneder.
3.
(3)
Komitéen vedtager selv sin forretningsorden."
Bilaget ændres som anført i bilaget til dette direktiv.
Artikel 2
Medlemsstaterne sætter de fornødne love og administrative bestemmelser i kraft for at
efterkomme dette direktiv senest den […]. De underretter straks Kommissionen herom.
Disse love og bestemmelser skal ved vedtagelsen indeholde en henvisning til dette direktiv
eller skal ved offentliggørelsen ledsages af en sådan henvisning. De nærmere regler for
henvisningen fastsættes af medlemsstaterne.
Artikel 3
Dette direktiv træder i kraft på […]dagen efter offentliggørelsen i
De Europæiske
Fællesskabers Tidende.
Artikel 4
Dette direktiv er rettet til medlemsstaterne.
Udfærdiget i Bruxelles, den
[…]
På Europa-Parlamentets vegne
[…]
Formand
På Rådets vegne
[…]
Formand
9
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1443450_0010.png
BILAG
Bilaget til direktiv 94/35/EF ændres således:
(1)
(2)
Betegnelsen for kategorien "finere bagværk bestemt til særlig ernæring" ændres til
"finere bagværk, energireduceret eller uden tilsat sukker".
Under E 951 Aspartam indsættes følgende kategori:
"- vafler til is, uden tilsat sukker
1000 mg/kg"
(3)
Under E 952 Cyclaminsyre og dens Na- og Ca-salte:
a)
ændres den maksimale anvendelsesdosis for kategorien "aromatiserede
drikkevarer på basis af vand, energireducerede eller uden tilsat sukker" fra
"400 mg/l" til "350 mg/l"
udgår følgende kategorier og maksimale anvendelsesdoser:
"- konfektureprodukter uden tilsat sukker
- konfektureprodukter på basis af kakao eller tørrede frugter,
energireducerede eller uden tilsat sukker
- konfektureprodukter på basis af stivelse, energireducerede eller
uden tilsat sukker
- tyggegummi uden tilsat sukker
- mikropastiller til at give frisk ånde, uden tilsat sukker
- konsumis, energireduceret eller uden tilsat sukker
500 mg/kg
500 mg/kg
b)
500 mg/kg
1500 mg/kg
2500 mg/kg
250 mg/kg"
(4)
Følgende skemaer indsættes:
10
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1443450_0011.png
"EF-
nr.
E 955
Navn
Levnedsmidler
Maksimale
anvendelsesdoser
Sucralose
Ikke-alkoholholdige drikkevarer
-
aromatiserede drikkevarer på basis af vand, energireducerede eller
uden tilsat sukker
- drikkevarer på basis af mælk og mælkeprodukter eller frugtsaft,
energireducerede eller uden tilsat sukker
Desserter og lignende
300 mg/l
300 mg/l
-
aromatiserede desserter på basis af vand, energireducerede eller
uden tilsat sukker
- tilberedninger på basis af mælk og mælkeprodukter,
energireducerede eller uden tilsat sukker
400 mg/kg
400 mg/kg
-
desserter på basis af frugt og grøntsager, energireducerede eller
uden tilsat sukker
- desserter på basis af æg, energireducerede eller uden tilsat sukker
- desserter på basis af cerealier, energireducerede eller uden tilsat
sukker
- desserter på basis af fedtstoffer, energireducerede eller uden tilsat
sukker
- "snacks": salte og tørre snacks på basis af stivelse eller nødder,
færdigpakkede og indeholdende visse aromaer
Konfektureprodukter
- konfektureprodukter uden tilsat sukker
- konfektureprodukter på basis af kakao eller tørrede frugter,
energireducerede eller uden tilsat sukker
- konfektureprodukter på basis af stivelse, energireducerede eller
uden tilsat sukker
- vafler til is, uden tilsat sukker
-
Eßoblaten
- smørepålæg på basis af kakao, mælk, tørrede frugter eller
fedtstoffer, energireducerede eller uden tilsat sukker
- morgenmadscerealier med et fiberindhold på over 15 %, og med
et klidindhold på mindst 20 %, energireducerede eller uden tilsat
sukker
- mikropastiller til at give frisk ånde, energireducerede eller uden
tilsat sukker
400 mg/kg
400 mg/kg
400 mg/kg
400 mg/kg
200 mg/kg
1000 mg/kg
800 mg/kg
1000 mg/kg
800 mg/kg
800 mg/kg
400 mg/kg
400 mg/kg
2400 mg/kg
11
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1443450_0012.png
- forfriskende, stærkt aromatiserede halspastiller, uden tilsat sukker
- tyggegummi uden tilsat sukker
- energireduceret konfektureprodukt i tabletform
- æble- og pærecider
- drikkevarer bestående af en blanding af øl, cider, pærecider,
spiritus eller vin og ikke-alkoholholdige drikkevarer
- spiritus med et alkoholindhold på under 15 % vol.
- alkoholfrit øl eller øl med et alkoholindhold på højst 1,2 % vol.
- "Bière de table/Tafelbier/Table Beer" (med et stamurtindhold på
under 6 %), bortset fra "Obergäriges Einfachbier"
- øl med en minimumssurhed på 30 milliækvivalenter udtrykt som
NaOH
- mørkt øl af typen "oud bruin"
- øl, energireduceret
- konsumis, energireduceret eller uden tilsat sukker
- frugt på dåse eller i glas, energireduceret eller uden tilsat sukker
- syltetøj, gelé og marmelade, energireducerede
- tilberedninger af frugt og grøntsager, energireducerede
- sursød frugt- og grøntsagskonserves
-
Feinkostsalat
- sursød konserves og halvkonserves af fisk samt marinader af fisk,
krebsdyr og bløddyr
- suppe, energireduceret
- saucer
- sennep
- finere bagværk, energireduceret eller uden tilsat sukker
- komplette slankekostprodukter, som skal erstatte et enkelt måltid
eller hele den daglige fødeindtagelse
- fuldkostpræparater og kosttilskud til brug under lægekontrol
- kosttilskud i flydende form
- kosttilskud i fast form
Kosttilskud på basis af vitaminer og/eller mineraler i form af
sirup eller tyggetabletter
1000 mg/kg
3000 mg/kg
200 mg/kg
50 mg/l
250 mg/l
250 mg/l
250 mg/l
250 mg/l
250 mg/l
250 mg/l
10 mg/l
320 mg/kg
400 mg/kg
400 mg/kg
400 mg/kg
180 mg/kg
140 mg/kg
120 mg/kg
45 mg/l
450 mg/kg
140 mg/kg
700 mg/kg
320 mg/kg
400 mg/kg
240 mg/kg
800 mg/kg
2400 mg/kg
12
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1443450_0013.png
EF-nr.
Navn
Levnedsmidler
Maksimale anvendelsesdoser
8
E 962
Salt af
aspartam-
acesulfam
Ikke-alkoholholdige drikkevarer
Salt af
aspartam-
acesulfam
Aspartam-
ækvivalent
Acesulfam-K-
ækvivalent
-
aromatiserede drikkevarer på basis af
vand, energireducerede eller uden
tilsat sukker
- drikkevarer på basis af mælk og
mælkeprodukter eller frugtsaft,
energireducerede eller uden tilsat
sukker
Desserter og lignende
796 mg/l
512 mg/l
350 mg/l
796 mg/l
512 mg/l
350 mg/l
-
aromatiserede desserter på basis af
vand, energireducerede eller uden
tilsat sukker
- tilberedninger på basis af mælk og
mælkeprodukter, energireducerede
eller uden tilsat sukker
796 mg/kg
512 mg/kg
350 mg/kg
796 mg/kg
512 mg/kg
350 mg/kg
-
desserter på basis af frugt og
grøntsager, energireducerede eller
uden tilsat sukker
- desserter på basis af æg,
energireducerede eller uden tilsat
sukker
- desserter på basis af cerealier,
energireducerede eller uden tilsat
sukker
- desserter på basis af fedtstoffer,
energireducerede eller uden tilsat
sukker
- "snacks": salte og tørre snacks på
basis af stivelse eller nødder,
færdigpakkede og indeholdende visse
aromaer
Konfektureprodukter
796 mg/kg
512 mg/kg
350 mg/kg
796 mg/kg
512 mg/kg
350 mg/kg
796 mg/kg
512 mg/kg
350 mg/kg
796 mg/kg
512 mg/kg
350 mg/kg
777 mg/kg
500 mg/kg
342 mg/kg
8
De maksimale anvendelsesdoser for salt af aspartam-acesulfam er afledt af de maksimale
anvendelsesdoser for bestanddelene aspartam (E 951) og acesulfam-K (E 950). De maksimale
anvendelsesdoser for aspartam (E 951) og acesulfam-K (E 950) må ikke overskrides ved anvendelse
heraf i kombination med salt af aspartam-acesulfam.
13
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1443450_0014.png
- konfektureprodukter uden tilsat
sukker
- konfektureprodukter på basis af kakao
eller tørrede frugter,
energireducerede eller uden tilsat
sukker
- konfektureprodukter på basis af
stivelse, energireducerede eller uden
tilsat sukker
- vafler til is, uden tilsat sukker
- smørepålæg på basis af kakao, mælk,
tørrede frugter eller fedtstoffer,
energireducerede eller uden tilsat
sukker
- morgenmadscerealier med et
fiberindhold på over 15 %, og med et
klidindhold på mindst 20 %,
energireducerede eller uden tilsat
sukker
- mikropastiller til at give frisk ånde,
energireducerede eller uden tilsat
sukker
- tyggegummi uden tilsat sukker
- æble- og pærecider
- drikkevarer bestående af en blanding
af øl, cider, pærecider, spiritus eller
vin og ikke-alkoholholdige
drikkevarer
- spiritus med et alkoholindhold på
under 15 % vol.
- alkoholfrit øl eller øl med et
alkoholindhold på højst 1,2 % vol.
- "Bière de table/Tafelbier/Table Beer"
(med et stamurtindhold på under
6 %), bortset fra "Obergäriges
Einfachbier"
- øl med en minimumssurhed på 30
milliækvivalenter udtrykt som NaOH
- mørkt øl af typen "oud bruin"
- øl, energireduceret
- konsumis, energireduceret eller uden
tilsat sukker
1137 mg/kg
731 mg/kg
500 mg/kg
1137 mg/kg
731 mg/kg
500 mg/kg
2273 mg/kg
1462 mg/kg
1000 mg/kg
1554 mg/kg
1554 mg/kg
1000 mg/kg
1000 mg/kg
684 mg/kg
684 mg/kg
1554 mg/ kg
1000 mg/ kg
684 mg/ kg
5683 mg/ kg
3656 mg/ kg
2500 mg/ kg
4546 mg/kg
796 mg/l
796 mg/l
2925 mg/kg
512 mg/l
512 mg/l
2000 mg/kg
350 mg/l
350 mg/l
796 mg/l
512 mg/l
350 mg/l
796 mg/l
512 mg/l
350 mg/l
796 mg/l
512 mg/l
350 mg/l
796 mg/l
512 mg/l
350 mg/l
796 mg/l
39 mg/l
1243 mg/kg
512 mg/l
25 mg/l
800 mg/kg
350 mg/l
17 mg/l
547 mg/kg
14
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1443450_0015.png
- frugt på dåse eller i glas,
energireduceret eller uden tilsat
sukker
- syltetøj, gelé og marmelade,
energireducerede
- tilberedninger af frugt og grøntsager,
energireducerede
- sursød frugt- og grøntsagskonserves
- Feinkostsalat
- sursød konserves og halvkonserves af
fisk samt marinader af fisk, krebsdyr
og bløddyr
- suppe, energireduceret
- saucer
- sennep
- finere bagværk, energireduceret eller
uden tilsat sukker
- komplette slankekostprodukter, som
skal erstatte et enkelt måltid eller hele
den daglige fødeindtagelse
- fuldkostpræparater og kosttilskud til
brug under lægekontrol
- kosttilskud i flydende form
- kosttilskud i fast form
Kosttilskud på basis af vitaminer
og/eller mineraler i form af sirup
eller tyggetabletter
796 mg/kg
512 mg/kg
350 mg/kg
1554 mg/kg
1000 mg/kg
684 mg/kg
796 mg/kg
512 mg/kg
350 mg/kg
455 mg/kg
544 mg/kg
455 mg/kg
292 mg/kg
350 mg/kg
292 mg/kg
200 mg/kg
239 mg/kg
200 mg/kg
171 mg/l
544 mg/kg
544 mg/kg
2273 mg/kg
110 mg/l
350 mg/kg
350 mg/kg
1462 mg/kg
75 mg/l
239 mg/kg
239 mg/kg
1000 mg/kg
1023 mg/kg
658 mg/kg
450 mg/kg
1023 mg/kg
658 mg/kg
450 mg/kg
796 mg/kg
1137 mg/kg
4546 mg/kg
512 mg/kg
731 mg/kg
2925 mg/kg
350 mg/kg
500 mg/kg
2000 mg/ kg"
15
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
KONSEKVENSANALYSE
FORSLAGETS KONSEKVENSER FOR VIRKSOMHEDERNE, HERUNDER ISÆR
SMÅ OG MELLEMSTORE VIRKSOMHEDER (SMV'er)
F
ORSLAGETS TITEL
Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af direktiv 94/35/EF om
sødestoffer til brug i levnedsmidler
D
OKUMENTETS REFERENCENUMMER
SANCO/2002/1404-02
F
ORSLAGET
1.
Hvorfor er der i betragtning af nærhedsprincippet behov for EF-lovgivning på
området, og hvad er hovedformålet?
Der foreslås ændring til positivlisten over sødestoffer som er fastlagt i direktiv
94/35/EF. Dette direktiv er udarbejdet i henhold til bestemmelserne i rammedirektiv
89/107/EØF om tilsætningsstoffer til levnedsmidler, som fastsætter, at
Kommissionen skal stille forslag om alle tilsætningsstoffer til levnedsmidler og alle
de levnedsmiddelkategorier, hvori godkendte tilsætningsstoffer til levnedsmidler må
anvendes samt maksimale anvendelsesdoser.
Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 94/35/EF om sødestoffer til brug i
levnedsmidler blev vedtaget i juni 1994. Den foregående ændring af direktivet blev
vedtaget i december 1996. Siden da har der fundet fremskridt sted på teknisk og
videnskabeligt niveau samt inden for levnedsmiddelfremstilling. Det er derfor
nødvendigt at ændre direktiv 94/35/EF.
Det er derfor påkrævet at forelægge et forslag om ændring af Europa-Parlamentets
og Rådets direktiv 94/35/EF til ændring af positivlisten over sødestoffer.
K
ONSEKVENSER FOR VIRKSOMHEDERNE
2.
Hvem berøres af forslaget?
– Hvilke erhvervssektorer berøres?
Alle sektorer inden for levnedsmiddelindustrien, der anvender tilsætningsstoffer til
fremstilling af levnedsmidler, påvirkes.
– Berøres SMV'er i højere grad end store virksomheder?
En bredere række levnedsmidler kan fremstilles af såvel små og mellemstore
virksomheder som større virksomheder.
16
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
– Er de berørte virksomheder koncentreret i bestemte regioner i EF?
Der er tale om ensartet geografisk spredning.
3.
Hvilke foranstaltninger skal virksomhederne træffe i henhold til forslaget?
Anvendelsen af visse sødestoffer i visse levnedsmidler vil blive tilladt for en lavere
anvendelsesdosis eller vil ikke længere være tilladt, og produktionen skal tilpasses i
overensstemmelse hermed.
4.
Hvilke økonomiske virkninger forventes forslaget at få?
– For beskæftigelsen?
– For investeringerne og oprettelsen af nye virksomheder?
– For virksomhedernes konkurrenceevne?
Beskæftigelsen påvirkes ikke. Konkurrenceevnen øges, da produktiviteten bliver
mere effektiv.
5.
Indeholder forslaget foranstaltninger, der tager højde for SMV'ernes særlige
situation (lempeligere eller særlige krav)?
Forslaget indeholder ikke specifikke foranstaltninger med henblik på små og
mellemstore virksomheder. Alle virksomheder behandles ens.
H
ØRING AF DE BERØRTE KREDSE
6.
Anfør de organisationer, der er blevet hørt om forslaget, og giv en kortfattet
redegørelse for deres væsentligste synspunkter.
Tilknyttede tjenestegrene i Kommissionen er blevet hørt formelt.
Kontoret for de europæiske forbrugerorganisationer (BEUC), Confederation of the
food and drink industries of the EU (CIAA) og International Sweeteners Association
(ISA) er blevet hørt.
Der indkom ingen bemærkninger fra BEUC. CIAA og ISA går i vid udstrækning ind
for forslaget.
17