Europaudvalget 2002
KOM (2002) 0549
Offentligt
1443612_0001.png
C 255/2
DA
De Europæiske Fællesskabers Tidende
23.10.2002
Beretning fra Kommissionen om behandling af fødevarer med ioniserende stråling for perioden
september 2000 til december 2001
(KOM(2002) 549 endelig udg.)
(2002/C 255/02)
RESUMÉ
Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 1999/2/EF af 22. februar 1999 om indbyrdes tilnærmelse af
medlemsstaternes lovgivning om levnedsmidler og levnedsmiddelingredienser, som er behandlet med ioni-
serende stråling, trådte i kraft den 20. september 2000. Siden den 20. marts 2001 skal alle fødevarer på
markedet, der har været udsat for ioniserende stråling, opfylde kravene i direktiv 1999/2/EF. I henhold til
direktivets artikel 7, stk. 3, skal medlemsstaterne hvert år meddele Kommissionen:
— resultaterne af den kontrol, der er foretaget i anlæg, der foretager ioniserende stråling, navnlig hvad
angår kategorien og mængden af de behandlede produkter samt de anvendte doser
— resultaterne af den kontrol, der er foretaget i markedsføringsleddet og de metoder, der anvendes til
påvisning af behandling med ioniserende stråling.
I den periode, der er omfattet af denne rapport (september 2000 til december 2001) havde kun seks
medlemsstater givet tilladelse til anlæg på deres territorium med henblik på bestråling af fødevarer. Fire af
disse medlemsstater havde imidlertid endnu ikke gennemført direktivet i den nationale lovgivning. I
medlemsstaternes rapporter anføres det, at alle anlæg opfyldte de fleste af direktivets krav. Dog var der
stor forskel på detaljeringsgraden i disse rapporter. Kommissionen vil fastlægge klare retningslinjer for et
harmoniseret rapporteringsformat med hensyn til fremtidige rapporter.
Otte medlemsstater udførte kontrol på markedsførte fødevarer. De typer fødevarer, der var omfattet af
denne kontrol, varierede fra medlemsstat til medlemsstat. Resultaterne viser, at der generelt kun findes få
bestrålede produkter på markedet, der ikke er påført betegnelsen »strålebehandlet« (ca. 0,5 %). Disse
produkter er krydderurter og krydderier eller fødevarer, der indeholder krydderurter eller krydderier,
frølår, forskellige former for rejer og grøntsager. Myndighederne i Det Forenede Kongerige har konstateret,
at 42 % af visse kosttilskud på markedet er bestrålet. De fleste af disse produkter er ikke særlig almindelige
(aleo vera, alfalfa, katteklo, djævleklo, hvidløg, ingefær, ginkgo biloba, ginseng, guarana, kava kava, saw
palmetto, silymarin, turmeric). Da behandlingen af de fleste af disse produkter med ioniserende stråling
ikke er tilladt i EU, er andre medlemsstater blevet anmodet om at kontrollere denne sektor for at sikre, at
direktivets krav overholdes.
I alt er mere end 6 500 fødevareprøver blevet kontrolleret, hvoraf ca. 1,5 % var strålebehandlet, men ikke
mærket hermed (inklusive de strålebehandlede kosttilskud i Det Forenede Kongerige). Nogle af disse, især
de fleste kosttilskud, må ikke behandles med ioniserende stråling i EU. Kommissionen forventer, at antallet
af strålebehandlede kosttilskud vil falde stærkt som en følge af den yderligere kontrol udført af fødevare-
kontrolmyndighederne i medlemsstaterne.
Ud fra de oplysninger, der er til rådighed, konkluderer Kommissionen, at bestemmelserne i direktiv
1999/2/EF generelt er overholdt, især med hensyn til de krav til mærkning, som fødevareproducenterne
skal angive på hvert enkelt produkt om, hvorvidt det er strålebehandlet eller indeholder strålebehandlede
ingredienser. Efter at alle medlemsstater har gennemført direktivet i deres nationale lovgivning, forventer
Kommissionen, at overholdelsen heraf vil blive yderligere forbedret.
1.
RETSGRUNDLAG OG BAGGRUND
Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 1999/2/EF af 22. februar 1999 om indbyrdes tilnærmelse af
medlemsstaternes lovgivning om levnedsmidler og levnedsmiddelingredienser, som er behandlet med ioni-
serende stråling (
1
), trådte i kraft den 20. september 2000. Siden den 20. marts 2001 skal alle fødevarer på
markedet, der har været udsat for ioniserende stråling, opfylde kravene i direktiv 1999/2/EF. I henhold til
direktivets artikel 7, stk. 3 skal medlemsstaterne hvert år meddele Kommissionen
(
1
) EFT L 66 af 13.3.1999, s. 16.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1443612_0002.png
23.10.2002
DA
De Europæiske Fællesskabers Tidende
C 255/3
— resultaterne af den kontrol, der er foretaget i anlæg, der foretager ioniserende stråling, navnlig hvad
angår kategorien og mængden af de behandlede produkter samt de anvendte doser og
— resultaterne af den kontrol, der er foretaget i markedsføringsleddet og de metoder, der anvendes til
påvisning af behandling med ioniserende stråling.
En række medlemsstater gennemførte ikke direktiv 1999/2/EF i den nationale lovgivning rettidigt, dvs. før
den 20. september 2000. Kommissionen indledte derfor overtrædelsesprocedurer mod en række medlems-
stater. Siden juni 2002 er direktivet blevet gennemført i alle medlemsstater. Som følge af den forsinkede
gennemførelse er ikke alle kontrolforanstaltninger blevet udført i overensstemmelse med direktivets krav i
den periode, der er omfattet af denne rapport.
Af praktiske hensyn dækker denne første rapport perioden fra den 20. september 2000 til den 31.
december 2001. De følgende rapporter vil derefter dække et helt kalenderår.
Oplysninger om de generelle aspekter af behandlingen af fødevarer med ioniserende stråling, om
EU-lovgivning og om standardiserede analytiske metoder til påvisning af strålebehandlede fødevarer kan
indhentes på webstedet for Europa-Kommissionens Generaldirektorat for Sundhed og Forbrugerbeskyt-
telse (
2
).
1.1.
Bestrålingsanlæg
I henhold til artikel 3, stk. 2, i direktiv 1999/2/EF må fødevarer kun bestråles i godkendte bestrålingsanlæg.
For at få en sådan godkendelse skal anlægget opfylde kravene i den internationale kodeks for drift af
bestrålingsanlæg til behandling af levnedsmidler, der er anbefalet af FAO/WHO's Fælles Codex Alimentarius
Kommission. For anlæg i EU gives godkendelsen af medlemsstaternes kompetente myndigheder (
2
).
Medlemsstaterne skal underrette Kommissionen om de godkendte bestrålingsanlæg (artikel 7, stk. 1).
I begyndelsen af den periode, der er omfattet af denne rapport, havde seks medlemsstater godkendt anlæg
til strålebehandling af fødevarer. Kun Nederlandene og Det Forenede Kongerige havde godkendt deres
anlæg i henhold til direktiv 1999/2/EF. Belgien, Tyskland, Danmark og Frankrig havde endnu ikke gennem-
ført direktivet i den nationale lovgivning, og deres godkendelser byggede derfor på tidligere nationale
bestemmelser. Listen over godkendte anlæg i medlemsstaterne er blevet offentliggjort og ajourført af
Kommissionen (
3
), (
4
), (
5
).
1.2.
Bestrålede fødevarer
Bestråling af tørrede aromatiske krydderier og krydderurter er tilladt i EU (Europa-Parlamentets og Rådets
direktiv 1999/3/EF af 22. februar 1999 om opstilling af en fællesskabsliste over levnedsmidler og levneds-
middelingredienser, som er behandlet med ioniserende stråling (
6
)). Hertil kommer, at fem medlemsstater
opretholder nationale tilladelser til en række fødevarer i overensstemmelse med artikel 4, stk. 4, i direktiv
1999/2/EF. Listen over nationale tilladelser er blevet offentliggjort og ajourført af Kommissionen (
7
), (
8
), (
9
).
I henhold til artikel 6 i direktiv 1999/2/EF skal bestrålede fødevarer eller bestrålede ingredienser, der indgår
i fødevarer, mærkes med betegnelsen »bestrålet« eller »behandlet med ioniserende stråling«.
Med hensyn til håndhævelsen af den korrekte mærkning eller for at påvise produkter, der ikke er tilladt,
har Den Europæiske Standardiseringsorganisation (CEN) udarbejdet en række analytiske metoder (
2
) efter at
have fået mandat hertil af Kommissionen.
(
2
)
(
3
)
(
4
)
(
5
)
(
6
)
(
7
)
(
8
)
(
9
)
http://europa.eu.int/comm/food/fs/sfp/fi_index_en.html
EFT C 128 af 28.4.2001, s. 7.
EFT C 38 af 12.2.2002, s. 17.
EFT C 145 af 18.6.2002, s. 5.
EFT L 66 af 13.3.1999, s. 24.
EFT C 128 af 28.4.2001, s. 6.
EFT C 43 af 16.2.2002, s. 18.
EFT C 174 af 20.7.2002, s. 3.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1443612_0003.png
C 255/4
DA
De Europæiske Fællesskabers Tidende
23.10.2002
2.
RESULTATERNE AF KONTROL UDFØRT I BESTRÅLINGSANLÆG
Medlemsstaterne forelagde følgende oplysninger:
2.1.
Belgien
IBA-Mediris, Fleurus, rapporterede til det belgiske kontor for nuklearkontrol, at der i 2001 er blevet
behandlet 5 836 t fødevarer med ioniserende stråling.
2.2.
Tyskland
I løbet af den periode, der er omfattet af denne rapport, har Tyskland godkendt to bestrålingsanlæg:
a) Gamma Service, Radeberg
Følgende tabel indeholder de kategorier og mængder af fødevarer, der er blevet strålebehandlet i virk-
somheden Gamma Service, og de i gennemsnit absorberede doser. Grøntsagerne blev bestrålet med henblik
på eksport til lande uden for EU.
Mængde
(t)
Gennemsnitlig absorberet dosis
(kGy)
Fødevarer
Krydderier
Grøntsager
I alt
(*) Ikke tilladt i Fællesskabet.
440
32
472
7-9
7-10 (*)
b) Gammaster Deutschland GmbH, Allershausen (
4
)
Kontrol udført af den kompetente myndighed den 9. oktober 2001 bekræftede, at kravene i direktiv
1999/2/EF var overholdt.
Virksomheden bestrålede udelukkende fødevarer med henblik på eksport til tredjelande.
2.3.
Danmark
De danske bestrålingsanlæg, der var blevet godkendt i henhold til den tidligere nationale tilladelse, accep-
terede at ophøre med bestråling af fødevarer, indtil de var blevet godkendt i overensstemmelse med
direktiv 1999/2/EF. Derfor blev der ikke udført kontrol af den danske kompetente myndighed i perioden
20. september 2000 og 31. marts 2002.
2.4.
Frankrig
I Frankrig blev seks anlæg godkendt i henhold til nationale forordninger i den periode, der er omfattet af
denne rapport. Der blev ikke udført kontrol, da godkendelsen af anlæggene i henhold til direktiv
1999/2/EF stod på.
Følgende tabel indeholder kategorier og mængder af bestrålede fødevarer i Frankrig i 2001:
Fødevarer
Mængde
(t)
Gennemsnitlig absorberet dosis
(kGy)
Krydderier, krydderurter og dehydrerede grøntsager
Tørrede frugter
Arabisk gummi
1 218
17
543
10
1
3
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1443612_0004.png
23.10.2002
DA
De Europæiske Fællesskabers Tidende
C 255/5
Fødevarer
Mængde
(t)
Gennemsnitlig absorberet dosis
(kGy)
Maskinudbenet fjerkrækød, fjerkrækød og -indvolde
Frosne frølår
Dehydreret blod
I alt
(*) Der blev behandlet 8 853 t i 2000.
4 222
878
38
6 925
(*)
5
5
10
2.5.
Nederlandene
I Nederlandene er der to anlæg, et i Ede og et i Etten-Leur, der ejes af virksomheden Gammaster BV, der
har fået tilladelse til at udføre ioniserende stråling af det hollandske sundheds-, velfærds og sportsministe-
rium. Det hollandske fødevareinspektorat udfører kontrol hermed (Keuringsdienst van Waren).
Generelt set opfyldte anlæggene de fleste krav i direktivet 1999/2/EF. De mangler, der blev påpeget under
kontrolbesøget, blev drøftet mellem virksomheden og den kompetente myndighed. Der er planlagt opfølg-
ning af fødevareinspektoratet, der skal kontrollere, om manglerne er blevet tilstrækkeligt udbedret.
Følgende tabel indeholder oplysninger om kategorier og mængder af bestrålede fødevarer i Nederlandene
mellem den 1. oktober 2000 og den 30. september 2001:
Fødevarer
Mængde i Ede
(t)
Mængde i Etten-Leur
(t)
Gennemsnitligt
absorberet dosis
(kGy)
Krydderier, krydderurter
Dehydrerede grøntsager
Tilsætningsstoffer (*)
Tørrede frugter
Aromaer (*)
Fjerkrækød
Rejer
Kød af frøer
Æggehvide
Prøver (*)
I alt
(*) Ikke tilladt i Fællesskabet.
2 609
656
66
138
45
1 539
116
135
95
33
8 843
30
1 245
915
479
27
33
673
Der foreligger ingen
oplysninger
2.6.
Det Forenede Kongerige
Virksomheden Isotron har tilladelse til at bestråle en række krydderier og krydderurter. Der er ikke blevet
bestrålet fødevarer siden 1999. En kompetent myndighed bekræftede ved en kontrol den 17. maj 2001, at
kravene i direktiv 1999/2/EF var overholdt.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1443612_0005.png
C 255/6
DA
De Europæiske Fællesskabers Tidende
23.10.2002
2.7.
Sammendrag for EU
Den nøjagtige mængde fødevarer, der blev bestrålet i EU i løbet af den periode, der er omfattet, er som
følge af mangelfuld rapportering ukendt. De tilgængelige rapporter dækker ca. 22 000 t. En del af denne
mængde er blevet bestrålet med henblik på eksport, men direktivet kræver ikke, at der rapporteres om,
hvilken mængde der markedsføres på det indre marked, og hvilken del der eksporteres.
3.
RESULTATER AF KONTROL FORETAGET I MARKEDSFØRINGSLEDDET OG DE METODER, DER
ANVENDES TIL PÅVISNING AF BESTRÅLEDE FØDEVARER
Medlemsstaterne forelagde følgende oplysninger:
3.1.
Østrig
Antal analyserede prøver
Analyserede fødevarer
Resultat: ikke bestrålet
Resultat: bestrålet,
ikke korrekt mærket
Anvendt CEN-metode
Krydderier
I alt i % af analyserede prøver
21
100
0
0
EN 1788
3.2.
Belgien
Der er ikke udført analytisk kontrol.
3.3.
Tyskland
Antal analyserede prøver
Analyserede fødevarer
Resultat: ikke bestrålet
Resultat: bestrålet,
ikke korrekt mærket
(oprindelse)
Anvendt CEN-metode
Mælkeprodukter
Ost
Ost med krydderurter
Smør med krydderurter
Æg, ægprodukter
Kød (inkl. frosset kød)
Kødprodukter (undtagen pølser)
Pølser
Fjerkræ, vildt
Kød, fjerkræ, vildt
Fisk, fiskeprodukter
Skaldyr
5
21
190
10
51
165
37
108
46
118
120
341
0
0
3 flødeoste med
krydderurter
0
0
0
0
0
0
0
0
0
EN 1784, EN 1786,
EN 1787
EN 1786
EN 1784, EN 1787,
EN 1788
EN 1784, EN 1787
EN 1784, EN 1786
EN 1786
EN 1785, EN 1787,
EN 1788
EN 1784, EN 1788
EN 1784, EN 1787,
EN 1788, prEN 13751
EN 1787, EN 1788
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1443612_0006.png
23.10.2002
DA
De Europæiske Fællesskabers Tidende
C 255/7
Antal analyserede prøver
Analyserede fødevarer
Resultat: ikke bestrålet
Resultat: bestrålet,
ikke korrekt mærket
(oprindelse)
Anvendt CEN-metode
Skaldyr, krebsdyr, bløddyr og andre vand-
levende dyr og deres produkter
Bælgfrugter
Supper, sovse
Korn, kornprodukter
Oliefrø
Nødder
Kartofler, plantedele med højt stivelsesind-
hold
Friske grøntsager, salat
Tørrede grøntsager, grøntsagsprodukter
Friske svampe
Tørrede svampe eller svampeprodukter
Frisk frugt
Tørret frugt eller frugtprodukter
Kakaopulver
Rå kaffe
Te og telignende produkter
Færdigretter
Krydderier, inkl. blandinger og salte med
krydderier
197
3 frølår (1 fra
Indonesien, 2 af
ukendt oprindelse)
0
0
0
0
1 pistacienød (US,
California)
0
0
0
0
2 svampe
1 Carl Johan
0
0
0
0
0
0
1 salt med krydde-
rier (Tyskland),
indeholdt også
karry, koriander,
paprika, krydderier
1 malet chili (US,
Californien) 4
merian (2 fra
Ungarn, 2 af
ukendt oprindelse),
7 paprika, 2 vild
kommen, 1 basi-
likum
0
0
26
0,5
EN 1787, EN 1788
49
68
33
38
186
94
77
73
98
175
505
305
39
1
131
39
256
EN 1787, EN 1788
EN 1784
EN 1784, EN 1788,
prEN 13751
EN 1787
EN 1784, EN 1787,
EN 1788
EN 1788
EN 1784, EN 1787,
EN 1788
EN 1787, EN 1788
EN 1788
EN 1787, EN 1788
EN 1784, EN 1787,
EN 1788
EN 1787, EN 1788
EN 1787, EN 1788
EN 1787, EN 1788
EN 1784, EN 1787
EN 1784, EN 1787,
EN 1788, prEN 13751
Krydderier og krydderurter
1 897
EN 1787, EN 1788,
prEN 13751
Asiatiske nudelsnacks, partysnacks, pizza,
tv-snacks
Alkohol
I alt
I alt i % af analyserede prøver
9
9
5 491
99,5
EN 1788, prEN 13751
EN 1784
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1443612_0007.png
C 255/8
DA
De Europæiske Fællesskabers Tidende
23.10.2002
3.4.
Danmark
Fødevaredirektoratet i Danmark har ikke udført rutinemæssig analytisk kontrol med særligt henblik på at
kontrollere, hvorvidt der i markedsføringsleddet findes bestrålede fødevarer. Det har to hovedårsager:
1. Alle danske producenter, importører og detailhandlere af fødevarer skal selv udføre kontrol for at kunne
dokumentere over for myndighederne, at de overholder den gældende lovgivning. I den kontrol, som
Fødevaredirektoratet udfører, indgår dokumentkontrollen, der skal sikre, at alle producenter kan doku-
mentere, at de kun anvender eller markedsfører produkter, der indeholder bestrålede tørrede aromatiske
krydderurter eller krydderier, hvis de er korrekt mærket.
2. I Danmark har man valgt en indirekte strategi med hensyn til kontrol af umærkede eller ikke-tilladte
bestrålede fødevarer: et bredt udvalg af fødevarer overvåges løbende analytisk, for så vidt angår deres
mikrobielle kvalitet. Resultaterne anvendes også som en første screeningprocedure, der skal kontrollere,
hvorvidt tørrede aromatiske krydderurter eller krydderier har været udsat for ioniserende bestråling.
Hvis en prøve afviger betydeligt fra normalen, fjernes den med henblik på yderligere analyse for at
fastslå, om den er blevet bestrålet eller ej. I perioden fra den 20. september 2000 til den 31. marts 2002
har der ved denne proces ikke kunnet konstateres prøver, der kunne være bestrålet.
3.5.
Spanien
Der er ikke udført analytisk kontrol.
3.6.
Finland
Antal analyserede prøver
Analyserede fødevarer
Resultat: ikke bestrålet
Resultat: bestrålet,
ikke korrekt mærket
Anvendt CEN-metode
Marinerede kødprodukter
Krydderier
I alt
I alt i % af analyserede prøver
20
133
153
97,5
4
0
4
2,5
prEN 13751, hvis positivt,
bekræftelse af EN 1788
Kontrollen fokuserede på anvendelsen af bestrålede krydderier i marinerede kødprodukter og på den
mulige bestråling af krydderier, der sælges direkte til forbrugeren. Gennem sporbarhedsundersøgelser
blev det konstateret, at det samme bestrålede paprika var blevet anvendt i fremstillingen af alle fire
bestrålede prøver på marinerede kødprodukter, der ikke var mærket.
3.7.
Frankrig
Der er ikke udført analytisk kontrol.
3.8.
Grækenland
Antal analyserede prøver
Analyserede fødevarer
Resultat: ikke bestrålet
Resultat: bestrålet,
ikke korrekt mærket
Anvendt CEN-metode
Krydderier
I alt i % af analyserede prøver
99
100
0
0
prEN 13751
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1443612_0008.png
23.10.2002
DA
De Europæiske Fællesskabers Tidende
C 255/9
3.9.
Italien
Der er ikke udført analytisk kontrol. Der er dog planlagt et uddannelsesseminar for personale i statslige
laboratorier, der skal finde sted i anden halvdel af 2002.
3.10.
Irland
Antal analyserede prøver
Analyserede fødevarer
Resultat: ikke bestrålet
Resultat: bestrålet,
ikke korrekt mærket
Anvendt CEN-metode
Krydderier
I alt i % af analyserede prøver
315
99,4
1 basilikum,
muskatnød
0,6
1
prEN 13751
3.11.
Luxembourg
Der er ikke udført analytisk kontrol, da der ikke fandtes noget udstyr til analytisk kontrol.
3.12.
Nederlandene
Antal analyserede prøver
Analyserede fødevarer
Resultat: ikke bestrålet
Resultat: bestrålet,
ikke korrekt mærket
Anvendt CEN-metode
Rejer
I alt i % af analyserede prøver
88
100
0
0
prEN 13751, EN 1788
3.13.
Portugal
Der er ikke udført analytisk kontrol.
3.14.
Sverige
Antal analyserede prøver
Analyserede fødevarer
Resultat: ikke bestrålet
Resultat: bestrålet,
ikke korrekt mærket
Anvendt CEN-metode
Kyllingekød
I alt i % af analyserede prøver
5
83
1
17
EN 1784
3.15.
Det Forenede Kongerige
I Det Forenede Kongerige blev der udført kontrol på krydderurter og krydderier, forskellige former for rejer
og kosttilskud (
10
). Myndighederne konstaterede, at 42 % af de kontrollerede kosttilskud på markedet var
bestrålet. Bestrålingen af de fleste af disse produkter er ikke tilladt i EU (
11
). Nogle af disse produkter,
hvoraf de fleste ikke forekommer særlig hyppigt, sælges også som medicinalprodukter.
(
10
) Produkter som: aleo vera, alfalfa, katteklo, djævleklo, hvidløg, ingefær, ginkgo biloba, ginseng, guarana, kava kava,
saw palmetto, silymarin (mælketidsel), turmeric.
11
) Hvidløg må bestråles i nogle medlemsstater (jf. fodnote 9). Nogle produkter kan anses for at være krydderier, som
(
det er tilladt at strålebehandle i hele EU.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1443612_0009.png
C 255/10
DA
De Europæiske Fællesskabers Tidende
23.10.2002
Af de 64 umærkede prøver, hvor der blev konstateret bestråling, var 58 kosttilskud. Detaljerede oplys-
ninger herom findes på internettet (
12
).
Antal analyserede prøver
Analyserede fødevarer
Resultat: ikke bestrålet
Resultat: bestrålet,
ikke korrekt mærket
Anvendt CEN-metode
Krydderurter og krydderier
202
1 prøve, der inde-
holdt bestrålede
ingredienser
1 bestrålet produkt,
4 prøver, der inde-
holdt bestrålede
ingredienser
44 bestrålede
produkter, 14
prøver, der inde-
holdt bestrålede
ingredienser (*)
64
11,8
prEN 13751, hvis positiv
eller mellemled EN 1788
Forskellige former for rejer
197
prEN 13751, hvis positiv
eller mellemled EN 1788
Kosttilskud
80
prEN 13751, hvis positiv
eller mellemled EN 1788
I alt
I alt i % af analyserede prøver
I alt i % af analyserede prøver, ekskl.
kosttilskud
(*) Ikke tilladt i Fællesskabet.
479
88,2
98,5
1,5
3.16.
Sammendrag for EU
I følgende tabel samles de analyserede prøver og resultater for hele EU:
Antal analyserede prøver
Medlemsstat
Resultat: ikke bestrålet
Resultat:
bestrålet, ikke korrekt mærket
A
B
D
DK
E
FIN
F
EL
I
IRL
L
NL
21
5 491
153
99
315
88
0
26
4
0
2
0
(
12
) http://www.food.gov.uk/news/newsarchive/68301
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1443612_0010.png
23.10.2002
DA
De Europæiske Fællesskabers Tidende
C 255/11
Antal analyserede prøver
Medlemsstat
Resultat: ikke bestrålet
Resultat:
bestrålet, ikke korrekt mærket
P
S
UK
I alt
I alt i % af analyserede prøver
I alt i % af analyserede prøver uden kosttil-
skud, analyseret i Det Forenede Kongerige
5
479
6 651
98,6
99,4
1
64
97
1,4
0,6
4.
KONKLUSIONER
De fleste medlemsstater har først gennemført direktiv 1999/2/EF i den periode, der er omfattet af
rapporten. Derfor har en række krav i direktiv 1999/2/EF ikke været i kraft på nationalt plan for hele
perioden.
4.1.
Resultaterne af kontrol udført på bestrålingsanlæg
Direktiv 1999/2/EF fastsætter, at medlemsstaterne skal underrette Kommissionen om resultaterne af
kontrol udført på bestrålingsanlæg med hensyn til kategorier og mængder af bestrålede fødevarer og de
gennemsnitligt anvendte doser.
Seks medlemsstater havde udstedt godkendelser til bestrålingsanlæg på deres territorium i den periode, der
er omfattet af denne rapport. Imidlertid blev godkendelserne i Nederlandene og Det Forenede Kongerige
givet i henhold til direktiv 1999/2/EF. Godkendelse i Belgien, Tyskland og Frankrig var baseret på de
tidligere nationale bestemmelser.
Direktivet fastlægger ikke rapporternes detaljeringsgrad. Derfor er medlemsstaternes rapporter meget
forskellige. Nogle medlemsstater har ikke givet alle de ønskede oplysninger med hensyn til kategorier,
mængder eller doser og har kun udarbejdet almindelige erklæringer. De kontrollerede anlæg opfyldte de
fleste krav i direktiv 1999/2/EF.
For i fremtiden at få fuldstændige oplysninger og sammenlignelige rapporter vil Kommissionen etablere en
tjekliste og uddybe, hvilke resultater der skal rapporteres. Kontrollen bør udføres regelmæssigt.
4.2.
Resultaterne af kontrol foretaget i markedsføringsleddet
Direktiv 1999/2/EF kræver, at medlemsstaterne underretter om resultaterne af kontrollen, der er blevet
udført i markedsføringsleddet, og de analytiske metoder, der skal anvendes til at påvise bestrålede føde-
varer.
Otte medlemsstater indsendte de ønskede oplysninger, hvorimod syv ikke udførte analytisk kontrol for den
omtalte periode. Kommissionen forventer, at alle medlemsstater for fremtiden udfører kontrol for at sikre,
at bestemmelserne i direktivet overholdes i hele EU.
Resultaterne i de otte medlemsstater ligner hinanden, selvom antallet af analyserede prøver er meget
forskelligt. Der blev kun fundet nogle få produkter på markedet, der var bestrålet og ikke mærket.
Disse produkter er hovedsageligt krydderurter og krydderier eller sammensatte fødevarer, der indeholder
krydderurter og krydderier. Der blev også konstateret prøver af bestrålede frølår, forskellige former for
rejer og grøntsager, der ikke var mærket.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1443612_0011.png
C 255/12
DA
De Europæiske Fællesskabers Tidende
23.10.2002
Det Forenede Kongerige udførte også kontrol af kosttilskud. Resultaterne viste, at 42 % af de kontrollerede
produkter var bestrålet. De fleste af produkterne sælges også som medicinalprodukter. Imidlertid var man
omhyggelig med i forbindelse med prøveudtagelsen at fokusere på produkter, der blev solgt som fødevarer.
Da de fleste af disse produkter ikke må behandles med ioniserende stråling i EU, blev andre medlemsstater
anmodet af Kommissionen om at kontrollere denne sektor for at sikre, at kravene i direktivet overholdes.
I alt er mere end 6 500 fødevareprøver blevet kontrolleret, hvoraf ca. 1,5 % var strålebehandlet, men ikke
mærket hermed (inklusive de strålebehandlede kosttilskud i Det Forenede Kongerige). Nogle af disse, især
de fleste kosttilskud (
11
), må ikke behandles med ioniserende stråling i EU. Kommissionen forventer, at
antallet af strålebehandlede kosttilskud vil falde stærkt som en følge af den yderligere kontrol udført af
fødevarekontrolmyndighederne i medlemsstaterne nu, hvor problemet er indkredset.
4.3.
Generelle konklusioner
Generelt kan det anføres, at bestemmelserne i direktiv 1999/2/EF stort set overholdes. De kontrollerede
bestrålingsanlæg opfyldte de fleste af bestemmelserne, og der er kun fundet meget få bestrålede prøver, der
ikke var mærket, eller hvor der ikke forelå en tilladelse til bestråling, med undtagelse af kosttilskud. Med
hensyn til sidstnævnte anmodede Kommissionen medlemsstaterne om at kontrollere denne sektor og
forventer et kraftigt fald i antallet af bestrålede kosttilskud som et resultat af denne kontrol.
Kommissionen opfordrer medlemsstaterne til regelmæssigt at udføre den nødvendige kontrol af bestrålings-
anlæg og af fødevareprodukter for at håndhæve direktivets krav i hele EU. Kommissionen vil udarbejde
retningslinjer for at sikre en mere ensartet rapportering af resultaterne.
Meddelelse om ophør af antidumpingforanstaltninger
(2002/C 255/03)
I tilslutning til offentliggørelsen af en meddelelse om forestående udløb (
1
), efter hvilken der ikke er
modtaget nogen anmodning om fornyet behandling, skal Kommissionen meddele, at ovennævnte anti-
dumpingforanstaltning udløber om kort tid.
Denne meddelelse offentliggøres i overensstemmelse med artikel 11, stk. 2, i Rådets forordning (EF) nr.
384/96 af 22. december 1995 om beskyttelse mod dumpingimport fra lande, der ikke er medlemmer af
Det Europæiske Fællesskab (
2
).
Vare
Oprindelses- eller
eksportland(e)
Foranstaltning
Reference
Dato for udløb
Fodtøj med overdel af
tekstilmaterialer
Folkerepublikken
Kina
Indonesien
Told
Forordning (EF)
nr. 2155/97
(EFT L 298 af 1.11.1997)
1.11.2002
(
1
) EFT C 29 af 1.2.2002, s. 2.
(
2
) EFT L 56 af 6.3.1996, s. 1, senest ændret ved forordning (EF) nr. 2238/2000 (EFT L 257 af 11.10.2000, s. 2).