Europaudvalget 2003
KOM (2002) 0662
Offentligt
1444391_0001.png
KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER
Bruxelles, den 9.10.2003
KOM(2003) 583 endelig
2002/0274 (COD)
Ændret forslag til
EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV
om ændring af direktiv 95/2/EF om andre tilsætningsstoffer til levnedsmidler end
farvestoffer og sødestoffer
(forelagt af Kommissionen i henhold til EF-traktatens artikel 250, stk. 2)
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1444391_0002.png
BEGRUNDELSE
1.
P
ROCEDURE
Kommissionen vedtog den 29. november 2002 et forslag til Europa-Parlamentets og
Rådets direktiv om ændring af direktiv 95/2/EF om andre tilsætningsstoffer til
levnedsmidler end farvestoffer og sødestoffer
A
. Dette forslag blev forelagt for
Europa-Parlamentet og Rådet samme dag. Den 14. maj 2003 afgav Det Europæiske
Økonomiske og Sociale Udvalg udtalelse, hvor det støttede Kommissionens forslag.
Den 25. juni 2003 godkendte Coreper enstemmigt en ændret tekst.
Den 3. juli 2003 vedtog Europa-Parlamentet ændringsforslag, der lå på linje med
Corepers ændrede tekst.
Da Europa-Parlamentet og Rådet er enige, agter Rådet at vedtage forslaget under
punkt A i den italienske formandsperiode.
2.
F
ORMÅLET MED
K
OMMISSIONENS FORSLAG
Kommissionen foreslog at ændre direktiv 95/2/EF med henblik på følgende:
3.
Tilladelse af et nyt tilsætningsstof
Tilbagekaldelse af tilladelse til at anvende bestemte tilsætningsstoffer
Udvidelse af tilladelserne til at anvende nogle i forvejen tilladte
tilsætningsstoffer
Klarere afgrænsning af anvendelsesområdet for den funktionelle gruppe
"stabilisatorer"
Harmonisering af anvendelsen af tilsætningsstoffer i aromaer på EU-plan.
K
OMMISSIONENS HOLDNING TIL PARLAMENTETS ÆNDRINGSFORSLAG
Kommissionen kan acceptere alle de ændringsforslag, Europa-Parlamentet har
vedtaget.
4.
K
ONKLUSION
I overensstemmelse med EF-traktatens artikel 250, stk. 2, ændrer Kommissionen sit
forslag som anført nedenfor.
A
KOM(2002) 662 endelig - 2002/0274 (COD).
2
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1444391_0003.png
2002/0274 (COD)
Ændret forslag til
EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV
om ændring af direktiv 95/2/EF om andre tilsætningsstoffer til levnedsmidler end
farvestoffer og sødestoffer
(EØS-relevant tekst)
EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR -
under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 95,
under henvisning til forslag fra Kommissionen
1
,
under henvisning til udtalelse fra Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg
2
,
efter proceduren i traktatens artikel 251
3
, og
ud fra følgende betragtninger:
(1)
Tilsætningsstoffer kan kun godkendes til anvendelse i fødevarer, hvis de opfylder
kravene i bilag II til Rådets direktiv 89/107/EØF af 21. december 1988 om indbyrdes
tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om tilsætningsstoffer, som må anvendes i
levnedsmidler
4
.
I Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 95/2/EF af 20. februar 1995 om andre
tilsætningsstoffer til levnedsmidler end farvestoffer og sødestoffer
5
fastlægges en liste
over tilsætningsstoffer, der er tilladt til anvendelse i Fællesskabet, og betingelserne for
deres anvendelse.
Siden direktiv 95/2/EF blev vedtaget, er der sket en teknisk udvikling inden for
tilsætningsstoffer til fødevarer. Direktiv 95/2/EF bør tilpasses for at tage hensyn til
denne udvikling.
I henhold til Rådets direktiv 88/388/EØF af 22. juni 1988 om indbyrdes tilnærmelse af
medlemsstaternes lovgivning om aromaer, som må anvendes i levnedsmidler, og om
udgangsmaterialer til fremstilling af disse
6
, skal der vedtages en liste over de
tilsætningsstoffer, der nødvendige i forbindelse med oplagring og anvendelse af
(2)
(3)
(4)
1
2
3
4
5
6
KOM(2002) 662 endelig - 2002/0274 (COD)OFT
C , , s. .
NAT/173 – CESE 581/2003EFT
C , , s. .
[…]
EFT L 40 af 11.2.1989, s. 27. Direktivet er ændret ved direktiv 94/34/EF (EFT L 237 af 10.9.1994,
s. 1).
EFT L 61 af 18.3.1995, s. 1. Direktivet er senest ændret ved direktiv 2001/5/EF (EFT L 55 af
24.2.2001, s. 59).
EFT L 184 af 15.7.1988, s. 61. Direktivet er ændret ved Kommissionens direktiv 91/71/EØF (EFT L 47
af 15.2.1991, s. 25).
3
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1444391_0004.png
aromaer, og der skal vedtages særbestemmelser, som af hensyn til beskyttelse af
folkesundheden eller samhandelen måtte være nødvendige, vedrørende anvendelsen af
sådanne tilsætningsstoffer.
(5)
Foranstaltningerne vedrørende tilsætningsstoffer, der er nødvendige i forbindelse med
oplagring og anvendelse af aromaer, bør indarbejdes i direktiv 95/2/EF som led i
indsatsen for at gøre EF-lovgivningen mere gennemsigtig og sammenhængende og for
at gøre det lettere for fødevarevirksomheder, navnlig små og mellemstore
virksomheder, at overholde EF-lovgivningen om tilsætningsstoffer til fødevarer. I
henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 178/2002 af 28. januar
2002 om generelle principper og krav i fødevarelovgivningen, om oprettelse af Den
Europæiske
Fødevaresikkerhedsautoritet
og
om
procedurer
vedrørende
7
fødevaresikkerhed omfatter definitionen af "fødevarer" også aromaer.
Selv om det bør tillades at anvende tilsætningsstoffer, der er nødvendige for at sikre
aromaers sikkerhed og kvalitet og for at lette opbevaringen af aromaer, bør indholdet
af tilsætningsstoffer i de pågældende aromaer være så lille, som det er nødvendigt for
at opnå den ønskede virkning. Dertil kommer, at forbrugerne
ikke bør få vildledende
skal garanteres korrekte, fyldestgørende og ikke-vildledende
oplysninger om
anvendelsen af tilsætningsstoffer.
Indholdet af et tilsætningsstof i en fødevare som følge af anvendelsen af en aroma er
generelt lille, og tilsætningsstoffet har ikke nogen teknologisk funktion i fødevaren.
Hvis tilsætningsstoffet imidlertid under visse omstændigheder alligevel har en
teknologisk funktion i det sammensatte levnedsmiddel, bør det betragtes som et
tilsætningsstof til det sammensatte levnedsmiddel og ikke som et tilsætningsstof til
aromaen, og de relevante bestemmelser om tilsætningsstoffet i det pågældende
levnedsmiddel bør finde anvendelse, herunder mærkningsbestemmelserne i Europa-
Parlamentets og Rådets direktiv 2000/13/EF af 20. marts 2000 om indbyrdes
tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om mærkning af og præsentationsmåder
for levnedsmidler samt om reklame for sådanne levnedsmidler
8
.
Fødevarevirksomhederne bør orienteres om indholdet af alle tilsætningsstoffer i
aromaer, så de er i stand til at overholde EF-lovgivningen. Dette stemmer overens med
direktiv 88/388/EØF, hvori der kræves angivelse af mængden af hver enkelt
bestanddel, der er omfattet af en kvantitativ begrænsning i et levnedsmiddel.
En
kvantitativ begrænsning udtrykkes enten numerisk eller efter quantum satis-
princippet
I overensstemmelse med proportionalitetsprincippet er det for at virkeliggøre det
grundlæggende mål, nemlig at sikre markedets enhed og et højt
forbrugerbeskyttelsesniveau, nødvendigt og hensigtsmæssigt at fastsætte bestemmelser
om anvendelse af tilsætningsstoffer i aromaer. I overensstemmelse med traktatens
artikel 5, stk. 3, begrænser nærværende direktiv sig til det minimum, der er nødvendigt
for at nå disse mål.
Efter anmodning fra en medlemsstat og i overensstemmelse med udtalelse fra Den
Videnskabelige Komité for Levnedsmidler, der er oprettet ved Kommissionens
EFT L 31 af 1.2.2002, s. 1.
EFT L 109 af 6.5.2000, s. 29. Direktivet er ændret ved direktiv 2001/101/EF (EFT L 310 af 28.11.2001,
s. 19).
(6)
(7)
(8)
(9)
(10)
7
8
4
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1444391_0005.png
afgørelse 97/579/EF
9
, bør hydrogenereret poly-1-decen, der var tilladt på nationalt
plan i henhold til direktiv 89/107/EØF, godkendes på EF-plan.
(11)
Diphenyl (E 230), orthophenylphenol (E 231) og natriumorthophenylphenol (E 232) er
i direktiv 95/2/EF opført som konserveringsstoffer i og på citrusfrugter. De falder
imidlertid ind under definitionen af plantebeskyttelsesmidler i Rådets direktiv
91/414/EØF af 15. juli 1991 om markedsføring af plantebeskyttelsesmidler
10
. De bør
derfor ikke længere høre under anvendelsesområdet for direktiv 95/2/EF.
Medlemsstaterne og Kommissionen bør i videst muligt omfang træffe
foranstaltninger til at sikre, at der ikke opstår et retligt tomrum i forhold til disse
stoffer. Godkendelserne af disse stoffer som plantebeskyttelsesmidler bør
foretages så hurtigt som muligt.
Den 4. april 2003 anførte Den Videnskabelige Komité for Levnedsmidler, at den
midlertidige acceptable daglige indtagelse (ADI) for stofferne E 214 til E 219 p-
hydroxybenzoater og natriumsalte heraf bør trækkes tilbage, hvis ikke der
forelægges yderligere data om indtagelse og toksicitet.
Direktiv 95/2/EF bør derfor ændres i overensstemmelse hermed.
I Rådets direktiv 67/427/EØF
11
er der fastsat kontrolforanstaltninger vedrørende
konserveringsstoffer i og på citrusfrugter. Da de pågældende konserveringsstoffer ikke
længere er tilladt til anvendelse i citrusfrugter i henhold til direktiv 95/2/EF, er det
nødvendigt at ophæve direktiv 67/427/EØF.
Den Videnskabelige Komité for Levnedsmidler er i henhold til artikel 6 i direktiv
89/107/EØF blevet hørt vedrørende vedtagelse af bestemmelser, som vil kunne
indvirke på den offentlige sundhed -
(12)
(13)
(14)
(15)
UDSTEDT FØLGENDE DIREKTIV:
Artikel 1
I direktiv 95/2/EF foretages følgende ændringer:
1)
Artikel 1, stk. 3, litra v), affattes således:
"v) "stabilisatorer": stoffer, hvormed man kan opretholde et levnedsmiddels fysisk-
kemiske tilstand; til stabilisatorer hører stoffer, hvormed der kan opretholdes en
homogen fordeling af to eller flere ikke-blandbare stoffer i et levnedsmiddel, stoffer,
som stabiliserer, bevarer eller forstærker et levnedsmiddels farve, og stoffer, som
øger levnedsmidlets bindeevne, herunder dannelse af tværbindinger mellem
proteiner, der kan binde levnedsmiddelstykker i rekonstituerede levnedsmidler."
9
10
11
EFT L 237 af 28.8.1997, s. 18. Afgørelsen er ændret ved afgørelse 2000/443/EF (EFT L 179 af
18.7.2000, s. 13).
EFT L 230 af 19.8.1991, s. 1. Direktivet er senest ændret ved Kommissionens direktiv 2002/64/EF
(EFT L 189 af 18.7.2002, s. 27).
EFT 148 af 11.7.1967, s. 1.
5
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1444391_0006.png
2)
I artikel 2 indsættes følgende som stk. 9 og 10:
"9. For orthophenylphenol (E 231) og natriumorthophenylphenol (E 232)
træder nr. 4), litra a), i bilaget i kraft, så snart kravene til mærkning af
fødevarer behandlet med de pågældende stoffer finder anvendelse i medfør af
EF-bestemmelser om maksimalgrænseværdier for pesticidrester.
10. Inden den 1. juli 2004 tager Kommissionen og Den Europæiske
Fødevaresikkerhedsautoritet
betingelserne
for
anvendelse
af
tilsætningsstofferne E 214 til E 219 op til behandling.
11. Senest to år efter direktivets ikrafttræden forelægger Kommissionen
Europa-Parlamentet og Rådet en rapport om status for revurderingen af
tilsætningsstoffer. Revurderingen skal især fokusere på E 432 til E 436
(polysorbater) samt E 251 og E 252 (nitrater) og E 249 og E 250 (nitritter)."
3)2)
Artikel 3, stk. 1, affattes således:
"1. Tilsætningsstoffer er tilladt i:
a)
b)
andre sammensatte levnedsmidler end dem, der er nævnt i artikel 2,
stk. 3, for så vidt tilsætningsstofferne er tilladt i en af ingredienserne
et levnedsmiddel, hvortil der er tilsat en aroma, for så vidt
tilsætningsstoffet i henhold til dette direktiv er tilladt i aromaen og er
kommet i levnedsmidlet via aromaen, forudsat at tilsætningsstoffet ikke
har nogen teknologisk funktion i det endelige levnedsmiddel, eller
levnedsmidler, der udelukkende er bestemt til fremstilling af
sammensatte levnedsmidler, for så vidt de sammensatte levnedsmidler
opfylder direktivets bestemmelser."
c)
4)
I artikel 3 indsættes følgende som stk. 3:
"3. Indholdet af tilsætningsstoffer i aromaer begrænses til det minimum, som er
påkrævet for at garantere disses sikkerhed og kvalitet og for at lette
opbevaringen. Desuden må brugen af tilsætningsstoffer i aromaer ikke vildlede
forbrugerne, og den må ikke udgøre en fare for forbrugernes sundhed. Hvis et
tilsætningsstof i et levnedsmiddel som en følge af tilsatte aromaer har en
teknologisk funktion i levnedsmidlet, betragtes det som et tilsætningsstof til
levnedsmidlet og ikke som et tilsætningsstof til aromaen."
5)3)
Bilagene ændres som angivet i bilaget til nærværende direktiv.
6
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1444391_0007.png
Artikel 2
Direktiv 67/427/EØF ophæves.
Artikel 3
Medlemsstaterne sætter de nødvendige love og administrative bestemmelser i kraft for at
efterkomme dette direktiv
inden den [...]. med henblik på at: De underretter straks
Kommissionen herom.
Medlemsstaterne anvender disse bestemmelser, således at
a)
tillade handel med og anvendelse af produkter, der opfylder kravene i dette
direktiv, senest [18 måneder efter ikrafttrædelsen]
handel med og anvendelse af produkter, der opfylder kravene i dette direktiv,
tillades fra [18 måneder efter ikrafttrædelsen]
forbyde handel med og anvendelse af produkter, der ikke opfylder kravene i
dette direktiv, senest [24 måneder efter ikrafttrædelsen]; produkter, som er
bragt på markedet eller mærket inden denne dato, og som ikke opfylder
direktivets krav, kan dog afsættes, indtil lagrene heraf er opbrugte.
handel med og anvendelse af produkter, der ikke opfylder kravene i dette
direktiv, forbydes fra [24 måneder efter ikrafttrædelsen].
b)
Produkter, som er bragt på markedet eller mærket inden datoen i litra b), og som ikke
opfylder direktivets krav, kan dog afsættes, indtil lagrene heraf er opbrugte.
De underretter Kommissionen herom.
Disse love og bestemmelser skal ved vedtagelsen indeholde en henvisning til dette direktiv
eller skal ved offentliggørelsen ledsages af en sådan henvisning. De nærmere regler for
henvisningen fastsættes af medlemsstaterne.
Artikel 4
Dette direktiv træder i kraft på [tyvendedagen] efter offentliggørelsen i
Den Europæiske
Unions Tidende.
Artikel 5
Dette direktiv er rettet til medlemsstaterne.
Udfærdiget i Bruxelles, den
På Europa-Parlamentets vegne
Formand
På Rådets vegne
Formand
7
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1444391_0008.png
BILAG
I bilagene til direktiv 95/2/EØF foretages følgende ændringer:
1)
Bilag I ændres således:
a) Bemærkning 2 affattes således:
"2. Stofferne under nr. E 407, E 407a og E 440 må justeres med sukkerarter, såfremt
dette angives i tilknytning til nummeret og betegnelsen."
b)
I
listen
over
tilsætningsstoffer
Calciumhydrogencarbonat"ændres betegnelse
Calciumcarbonat".
udgår
følgende:
"ii)
under E 170 til "E 170
c) I listen over tilsætningsstoffer indsættes følgende: før E 466 navnet
"Cellulosegummi" og før E 469 navnet "Enzymatisk hydrolyseret cellulosegummi".
2)
Bilag II ændres således:
a) Følgende indsættes i listen over tilsætningsstoffer og maksimumsværdier under
"Kakao- og chokoladevarer som defineret i direktiv
2000/36/EF73/241/EØF":
"472c Citronsyreestere af quantum satis"
mono- og diglycerider af
fedtsyrer
b) Følgende indsættes i listen over tilsætningsstoffer og maksimumsværdier under
"Frosne og dybfrosne uforarbejdede frugter og grøntsager; færdigpakkede, kølede,
uforarbejdede, spiseklare frugter og grøntsager samt færdigpakkede uforarbejdede og
skrællede kartofler":
"E 296 Æblesyre
quantum satis (kun
skrællede kartofler)"
til
c) Følgende indsættes i listen over tilsætningsstoffer og maksimumsværdier under
"Frugtkompot":
"E 440 Pectin
E 509 Calciumchlorid
quantum satis (kun til andet
frugtkompot
end
æblekompot)"
d) Følgende indsættes i listen over tilsætningsstoffer og maksimumsværdier under
"Mozzarella- og valleost":
"E 460ii Cellulosepulver
quantum satis (kun til revet
mozzarella ost og ost i
skiver)"
8
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1444391_0009.png
g) I slutningen af bilaget indsættes følgende rækker:
"UHT-gedemælk
Kastanjer i væske
E 331 Natriumcitrater
E 410 Johannesbrødkernemel
E 412 Guargummi
E 415 Xanthangummi
f) I stedet for "E 170 Calciumcarbonater" læses "E 170 Calciumcarbonat".
3)
Bilag III, del A, ændres således:
a) Betegnelsen "Færdigpakket, delvis bagt bagværk til detailsalg" ændres til
"Færdigpakket, delvis bagt bagværk
til detailsalg
og energireduceret brød
til
detailsalg".
b) I slutningen af denne del indsættes følgende rækker:
"Krebsehaler, kogte, 2000
og færdigpakkede,
marinerede, kogte
muslinger
"Aromaer
Smørbare
mælkefedtprodukter
og smørbare
fedtstoffer tilsat
levnedsmidler
4)
1500"
1500"
4 g/l
quantum satis"
Bilag III, del C, ændres således:
a) Følgende rækker udgår:
"E 230
E 231
E 232
Diphenyl
Orthophenylphenol
Natriumortho-
phenylphenol
Overfladebehandling af citrusfrugt
Overfladebehandling af citrusfrugt
70 mg/kg
12 mg/kg enkeltvis
eller sammen udtrykt
som
orthophenylphenol"
9
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1444391_0010.png
b) Følgende levnedsmiddel indsættes i forbindelse med E 1105:
"E 1105
Lysozym
Vin i overensstemmelse med p.m."
forordning (EF) nr. 1493/1999
12
og dens gennemførelsesforordning
forordning (EF) nr. 1622/2000
13
5)
Bilag III, del D, ændres således:
a) Følgende levnedsmidler og maksimumsværdier indsættes i forbindelse med E 310,
E 311, E 312 og E 320:
"E 310
E 311
E 312
E 320
Propylgallat
Octylgallat
Dodecylgallat
Butylhydroxyanisol
(BHA)
Æteriske olier
1000 mg/kg (gallater
og BHA, enkeltvis
eller sammen)
Aromaer, undtagen æteriske olier
100 mg/kg (gallater,
enkeltvis eller
sammen) eller
200 mg/kg (BHA)"
b) I listen over levnedsmidler i forbindelse med E 315 og E 316 ændres betegnelsen
"Halvkonserverede og konserverede kødprodukter" til "Saltede kødprodukter og
konserverede
kødprodukter
på dåse".
6)
Bilag IV ændres således:
a) Følgende levnedsmiddel og maksimumsværdi indsættes i forbindelse med E 338
til E 452:
"Aromaer
4050
g/kg"
b) Følgende levnedsmiddel og maksimumsværdi udgår i forbindelse med E 338 til E
452:
"Æble- og pærecider
2 g/l"
c) Følgende levnedsmiddel og maksimumsværdi indsættes i forbindelse med E 416:
"E 416
Karayagummi
Aromaer
50 g/kg"
12
13
EFT L 179 af 14.4.1999, s. 1.
EFT L 194 af 31.7.2000, s. 1.
10
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1444391_0011.png
d) Følgende levnedsmidler og maksimumsværdier indsættes i forbindelse med E 432
til E 436:
"Aromaer, undtagen flydende 10 g/ kg
røgaromaer og aromaer baseret på
krydderioleoresiner*
Levnedsmidler
indeholdende 175
g/kg"
Fflydende
røgaromaer og aromaer
baseret på krydderioleoresiner
*
Ved
"krydderioleoresiner"
forstås
krydderiekstrakter,
hvorfra
ekstraktionsopløsningsmidlet er fordampet, og der tilbage er en blanding af flygtig
olie og harpiksagtigt stof fra krydderiet."
e)
Følgende levnedsmiddel og maksimumsværdi indsættes i forbindelse med
E 444: I listen over levnedsmidler i forbindelse med E 541 ændres betegnelsen
"Finere bagværk (kun Scones samt lagkage- og rouladebunde o.l.)" til "Finere
bagværk".
"Uklar spiritus tilsat aroma med 300 mg/l
et alkoholindhold på under
15 % vol.
f) Følgende levnedsmiddel og maksimumsværdi indsættes i forbindelse med E 551
til E 559:
"Aromaer
50 g/kg (kun E 551)"
g) Følgende levnedsmiddel og maksimumsværdi indsættes i forbindelse med E 900:
"E 900
Dimethylpolysiloxan
Aromaer
10 mg/kg"
h) I listen over levnedsmidler og maksimumsværdier i forbindelse med E 903 affattes
maksimumsværdierne således:
"E 903
Carnaubavoks
Kun til overfladebehandling af:
- konfektureprodukter (herunder
chokolade)
.
- små kager med
chokoladeovertræk
- snacks
- nødder
- kaffebønner
500 mg/kg
1200 mg/kg (kun for
tyggegummi)
200 mg/ kg
200 mg/kg
200 mg/kg
200 mg/kg
11
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1444391_0012.png
- kosttilskud
- friske citrusfrugter, meloner,
æbler, pærer, ferskner og ananas
(kun overfladebehandling)
200 mg/kg
200 mg/kg"
i) Følgende levnedsmiddel og maksimumsværdier indsættes i forbindelse med E 459:
"E 459
Beta-cyclodextrin
Indkapslede aromaer i
-
aromatiseret
te
og
500 mg/l0,5 g/kg
instantdrikkevarer i pulverform
- snacks tilsat aroma
1 g/kg
i fødevarer klar til
brug eller
rekonstituerede ifølge
producentens
anvisninger"
j) I slutningen af bilaget indsættes følgende række:
"E 907
Hydrogenereret
poly-1-decen
Til overfladebehandling af:
- konfektureprodukter af sukker
- tørret frugt
E 1505
E 1517
E 1518
.
E 1520
Propan-1,2-diol
(propylenglycol)
Triethylcitrat
Diacetin
Glyceryltriacetat
(triacetin)
Aromaer
2 g/kg
2 g/kg
3 g/kg fra alle kilder i
fødevarer klar til
brug eller
rekonstituerede ifølge
producentens
anvisninger, alene
eller blandet.
For
drikkevarer er
maksimumsværdien
for E 1520 1 g/l.
E 1519
Benzylalkohol
Aromaer i
- ikke-alkoholholdige
aromatiserede drikkevarer
- likør, aromatiserede vine,
aromatiserede vinbaserede
drikkevarer og aromatiserede
cocktails af vinprodukter
250 mg/kg
- konfekture,
herunder
fra alle kilder i
12
50 mg/kg
100 mg/lkg
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1444391_0013.png
chokolade,
og finere bagværk
fødevarer klar til
brug eller
rekonstituerede ifølge
producentens
anvisninger"
7)
I bilag V:
a) indsættes følgende række:
"E 555
Kaliumaluminiumsilikat
I E 171 titandioxid og E 172 jernoxider og
jernhydroxider (maks. 90 % (mindst 10 %
pigment))"
b) indsættes før E 468 navnet "Tværbundet cellulosegummi".
8)
Bilag VI ændres således:
a) I den indledende bemærkning indsættes følgende som andet afsnit:
"Modermælkserstatninger, tilskudsblandinger og overgangskost til spædbørn og
småbørn må indeholde E 1450 (stivelsenatriumoctenylsuccinat), der hidrører fra
tilsætning af vitaminpræparater eller præparater af flerumættede fedtsyrer.
Restkoncentrationen af E 1450 i spiseklare produkter må højst være 100 mg/kg
hidrørende fra vitaminpræparater og 1000 mg/kg hidrørende fra præparater af
flerumættede fedtsyrer."
b) Overskriften for afsnit 4 affattes således:
"Tilladte tilsætningsstoffer til diætpræparater til særlige medicinske formål, som
anvendes til spædbørn og småbørn, jf. definitionen i Kommissionens direktiv
1999/21/EF**
** Kommissionens direktiv 1999/21/EF af 25. marts 1999 om diætpræparater til
særlige medicinske formål (EFT L 91 af 7.4.1999, s. 29)."
c) I afsnit 4 indsættes følgende række i skemaet:
E 472c
Citronsyreestere af mono- 7,5 g/l i pulverform
og diglycerider af fedtsyrer
9 g/l i flydende form
Fra og med fødslen"
13