Europaudvalget 2003-04
EUU Alm.del Bilag 1089
Offentligt
1465926_0001.png
PDF udgave (125 KB)
Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg
og deres stedfortrædere
Bilag
Journalnummer
1
400.C.2-0
EUK
12. juli  2004
KOMITÉSAG
Til underretning for Folketingets Europaudvalg vedlægges
Fødevareministeriets notat samt reviderede grundnotat om forslag til
Kommissionens forordning om temperaturkontrol i forbindelse med
transport, opbevaring og oplagring af dybfrosne levnedsmidler, dokument
SANCO/1923/2003.
Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for
Fødevarekæden og Dyresundhed den 16. juli 2004.
1
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1465926_0002.png
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Fødevaredirektoratet
J.nr.: 2004-20-221-01086
Den 9. juli 2004
RSBE/LCHK
FVM 214
Notat til Folketingets Europaudvalg
om forslag til Kommissionens forordning om temperaturkontrol i
forbindelse med transport, opbevaring og oplagring af dybfrosne
levnedsmidler
SANCO/1923/2003
Forslaget  går  ud  på  at  harmonisere  reglerne  for  temperaturkontrollen  i
forbindelse  med  transport,  opbevaring  og  oplagring  af  dybfrosne
levnedsmidler.  Forslaget  forventes  sat  til  afstemning  på  mødet  i  Den
Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed den 16. juli 2004.
En vedtagelse af forslaget skønnes samlet set at øge beskyttelsesniveauet i
Danmark,  idet  man  vil  opnå  bedre  dokumentation  af,  at  fødevarerne
opbevares/transporteres  ved  korrekt  temperatur  (-18° C).  Forslaget  har
samfundsøkonomisk betydning, idet det forventes, at der i en del af de
berørte virksomheder forefindes ældre temperaturregistreringsudstyr, som
ikke  lever  op  til  standarderne.  Dette  udstyr  vil  på  grund  af  den  nye
forordning skulle udskiftes.
Bortfald af ordningen om national godkendelse er i overensstemmelse med
egenkontrolfilosofien. Denne  er  en  del af  den  nye  hygiejnepakke, hvor
ansvaret  for  overholdelse  af  reglerne  for  anvendt  udstyr  o.l.  pålægges
virksomhederne.
Standardisering af det udstyr, der anvendes i virksomhederne, vil medføre,
at der opnås en større sikkerhed for at kølekæden er opretholdt. Dette er af
2
særlig  betydning  i  virksomheder,  hvor  der  opbevares  større  mængder
dybfrosne  fødevarer,  og  i  transportmidler,  der  transporterer  dybfrosne
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1465926_0003.png
fødevarer over større afstande.
Fra  dansk  side  støttes  det,  at  den  nationale  godkendelsesordning  af
temperaturregistreringsudstyr, der anvendes i transportmidler registreret i de
enkelte medlemsstater, bortfalder og erstattes af et krav om, at udstyret skal
opfylde særlige europæiske standarder vedrørende temperaturmålingsudstyr.
Ligeledes vurderes det, at det er hensigtsmæssigt, at transport ved jernbane
omfattes  af  forordningen.  Meget  transport  af  fødevarer  foregår  som
containertransport, og en container kan på en enkelt tur transporteres både
med lastbil, skib og jernbane.
Der vil formentlig blive stor efterspørgsel på temperaturregistreringsudstyr,
som  opfylder  kravene.  Det  er  derfor  hensigtsmæssigt  at  der,  som  det
fremgår af forslaget, er en overgangsordning for ældre udstyr, således at
dette skal opfylde standarderne senere end nyt udstyr, der ved ibrugtagning
skal   opfylde   de   nye   krav.   Idet   formuleringen   vedrørende
overgangsordningen  er  uklar,  skal  det  inden  den  endelige  afstemning  i
komitéen  den  16.  juli  2004  afklares  om  formuleringen  betyder,  at  kun
udstyr, der er godkendt i henhold til det gældende direktiv (dvs. udstyr, der
benyttes  til   transport),  gives   denne  overgangsordning,   eller  om
overgangsordningen også gælder for udstyr, der inden 1. januar 2005 er
installeret i fryserum.
Regeringen  agter  på  denne  baggrund  at  tilslutte  sig  forslaget,  idet  man
arbejder for, at der etableres en passende overgangsordning også for det
udstyr, der ikke bruges i forbindelse med transport.
3
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1465926_0004.png
4
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Fødevaredirektoratet
J.nr.: 2004-20-221-01086
Den 9. juli 2004
RSBE/LCHK
FVM 214
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1465926_0005.png
Revideret Grundnotat til Folketingets Europaudvalg
om forslag til Kommissionens forordning om temperaturkontrol i
forbindelse med transport, opbevaring og oplagring af dybfrosne
levnedsmidler
SANCO/1923/2003
Revideret genoptryk af grundnotat af 17. marts 2004. Ændringer er markeret i
marginen.
Baggrund
Kommissionen har ved SANCO/1923/2003 (rev. 5) fremsendt forslag til
Kommissionens  forordning  om  temperaturkontrol  i  forbindelse  med
transport, opbevaring og oplagring af dybfrosne levnedsmidler.
Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 11 i Rådets direktiv 89/108/EF
af  21.  december  1988  om  indbyrdes  tilnærmelse  af  medlemsstaternes
lovgivning om dybfrosne levnedsmidler.
Forslaget behandles i en forskriftskomitéprocedure (1999/468/EF, artikel
5) i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed. Hvis der er
kvalificeret flertal, udsteder Kommissionen forordningen. Opnås der ikke
kvalificeret flertal, forelægger Kommissionen sagen for Rådet og underretter
samtidig Europa-Parlamentet. Rådet kan med kvalificeret flertal vedtage
forslaget uændret eller udtale sig mod det. Hvis der er kvalificeret flertal
imod forslaget, skal Kommissionen behandle sagen på ny. Handler Rådet
ikke  inden  en  frist  på  højst  tre  måneder,  kan  Kommissionen  udstede
5
forordningen.
Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for
Fødevarekæden og Dyresundhed den 16. juli 2004.
Nærheds- og proportionalitetsprincippet
Formålet  med  forslaget  er,  at  harmonisere  temperaturkontrollen  i
forbindelse  med  transport,  opbevaring  og  oplagring  af  dybfrosne
levnedsmidler for dermed at øge beskyttelsesniveauet i EU samt sikre det
indre markeds funktion. En harmoniseret temperaturkontrol vurderes at
være   hensigtsmæssig,   og   forslaget   vurderes   således   at   være   i
overensstemmelse med nærheds- og proportionalitetsprincippet.
Formål og indhold
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1465926_0006.png
I det gældende direktiv vedrørende af dybfrosne levnedsmidler, er der krav
transport, opbevaring og oplagring temperaturkontrol i forbindelse med
om,   at   den   nationale   myndighed   foretager   godkendelse   af
temperaturregistreringsudstyr, der anvendes i transportmidler til dybfrosne
fødevarer.
Kommissionen  foreslår,  at  godkendelsesordningen  bortfalder,  og  at
instrumenterne i stedet opfylder visse standarder fastlagt af Den Europæiske
Standardiseringsorganisation.  Standarderne  eksisterede  ikke,  da  det
oprindelige direktiv blev udfærdiget. Kommissionen foreslår samtidig, at
kravet også gælder for temperaturregistreringsudstyr i lagre, når der i disse
lagre opbevares dybfrosne fødevarer i engrosleddet samt i lagre over en vis
størrelse i detailleddet.
Det bemærkes, at der allerede i de gældende bestemmelser er krav om, at de
nævnte lokaler/rum er udstyret med temperaturregistreringsudstyr. Udstyret
skal  opfylde  standarderne  pr.  1.  januar  2005.  Der  er  indsat  en
overgangsordning, sådan at udstyr der er installeret inden 1. januar 2005 og
som er godkendt i henhold til eksisterende lovgivning, kan bruges indtil
senest   31.   december   2009.   Idet   formuleringen   vedrørende
overgangsordningen  er  uklar,  skal  det  inden  den  endelige  afstemning  i
komitéen  den  16.  juli  2004  afklares  om  formuleringen  betyder,  at  kun
udstyr, der er godkendt i henhold til det gældende direktiv (dvs. udstyr, der
benyttes  til   transport),  gives   denne  overgangsordning,   eller  om
overgangsordningen også gælder for udstyr, der inden 1. januar 2005 er
installeret i fryserum.
Endelig  foreslår  Kommissionen,  at  jernbanetransport  af  dybfrosne
fødevarer  også  omfattes  af  den  nye  forordning.  Dette  betyder,  at
6
jernbanevogne skal forsynes med temperaturregistreringsudstyr på lige fod
med  øvrige  transportformer  (lokal  transport  undtaget),  og  at  udstyret
opfylder de nævnte standarder. Jernbanetransport skal opfylde kravene pr.
1. januar 2006. Jernbanetransport har som den eneste transportform været
undtaget siden direktivets vedtagelse i 1992.
Udtalelser
Europa-Parlamentet skal ikke udtale sig om forslaget.
Gældende dansk ret
Der  er  fastsat  regler  vedrørende  temperaturkontrol  i  forbindelse  med
transport,   opbevaring   og   oplagring   af   dybfrosne   fødevarer   i
dybfrostbekendtgørelsen  (Bekendtgørelse  nr.  384  af  15.  juni  1993  om
dybfrosne levnedsmidler, som senest ændret ved bekendtgørelse nr. 1019 af
12. december 2002.). Reglerne omfatter ikke jernbanetransport.
Konsekvenser
En vedtagelse af forslaget skønnes samlet set at øge beskyttelsesniveauet i
Danmark,  idet  man  vil  opnå  bedre  dokumentation  af,  at  fødevarerne
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1465926_0007.png
opbevares/transporteres ved korrekt temperatur (-18° C), og at kølekæden
dermed er overholdt for dybfrosne fødevarer.
Fødevaredirektoratet  vurderer,  at  forslaget  ikke  har  statsfinansielle
konsekvenser.
Forslaget har samfundsøkonomisk betydning, idet det forventes, at der i en
del     af     de     berørte     virksomheder     forefindes     ældre
temperaturregistreringsudstyr,  som  ikke  lever  op  til  standarderne.  Dette
udstyr vil på grund af den nye forordning skulle udskiftes.
Forslaget vil kræve en ændring af dybfrostbekendtgørelsen.
Høring
Forslaget (rev. 1) har været sendt i høring i en række organisationer og
offentlige myndigheder i henhold til fødevarelovens § 6, stk. 1 (generel
høring) og Fødevarelovens § 69 (Det Rådgivende Fødevareudvalg).
Landbrugsraadet bemærker på vegne af landbrugets organisationer, at der i
relation  til  opfyldelse  af  krav  til  måleinstrumenter  og  termometre  efter
CEN-standard   bør   gives   hensigtsmæssige   overgangsordninger   for
anvendelse af nuværende udstyr.
De  Samvirkende  Danske  Købmænd  (DSK)   bifalder,  at  kravene  til
7
temperaturkontroller, især i  forbindelse med  transport, harmoniseres  og
standardiseres. DSK anfører, at man dog har visse forbehold med hensyn til
udvidelse af kravene til også at gælde for detailleddet, idet branchens typiske
fryserum vil være over 10 kubikmeter og dermed omfattet af de nye krav.
Fryserummene   er   allerede   i   dag   omfattet   af   krav   om
temperaturregistreringsudstyr,  og  man  er  ikke  bekendt  med,  at  disse
installationer ikke skulle fungere tilfredsstillende.
DSK foreslår derfor, at reglerne af omkostningsgrunde udformes således, at
for  detailleddet  skal  nyinstallationer  opfylde  de  nye  krav,  men  at
eksisterende  udstyr  som  overholder  de  hidtidige  krav  og  fungerer
tilfredsstillende,  fortsat  kan  bruges  indtil  de  er  ”slidt  op”.  En  eventuel
tidsramme, bør være f.eks. 10 år.
HTS –Handel, Transport og Serviceerhvervene anfører, at der må forudses
en eventuel kraftig efterspørgsel på instrumenter, der opfylder standarderne.
Der  bør  derfor  indsættes  en  overgangsfase,  hvor  medlemsstaterne
indrømmer  industri  og  jernbane  en  frist  til  at  opfylde  kravene,  der  er
længere end 31. december 2004.
Danske  Slagterier,  Specialarbejderforbundet  i  Danmark (SiD)  og  Dansk
Industri har  ingen  bemærkninger  til  forslaget.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1465926_0008.png
Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg
Der er oversendt grundnotat om sagen den 17. marts 2004.