Europaudvalget 2003-04
EUU Alm.del Bilag 490
Offentligt
1465330_0001.png
PDF udgave (100 KB)
Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg
og deres stedfortrædere
Bilag
Journalnummer
1
400.C.2-0
EUK
6. februar 2004
Til underretning for Folketingets Europaudvalg vedlægges
Fødevareministeriets grundnotat vedrørende forslag til Europa-Parlamentets
og Rådets forordning om materialer og genstande bestemt til at komme i
berøring med fødevarer, KOM (2003) 689 endelig.
Pga. en beklagelig ekspeditionsfejl sendes notatet først nu til Folketingets
Europaudvalg.
1
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1465330_0002.png
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Fødevaredirektoratet, FA2
J.nr.:  2003-20-221-00770
Den 15. december 2003
TAJ/BFA/KØ
FVM 146
Grundnotat til Folketingets Europaudvalg
om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om
materialer og genstande bestemt til at komme i berøring med
fødevarer
KOM (2003) 689 endelig
Baggrund
Kommissionen  har  ved  KOM  (2003)  689  fremsendt  forslag  til
Europa-Parlamentets og  Rådets  forordning  om  materialer  og  genstande
bestemt til at komme i berøring med fødevarer. Forslaget er oversendt til
Rådet den 17. november 2003. Forslaget er fremsat med hjemmel i TEF
artikel 95 og skal behandles efter proceduren for fælles beslutningstagen i
TEF artikel 251.
Nærheds- og proportionalitetsprincippet
Forslaget udgør en videreudvikling af allerede vedtagne bestemmelser og
skal medvirke til at lette samhandelen og samtidigt beskytte forbrugerne.
Forslaget vurderes generelt at være i overensstemmelse med nærheds- og
proportionalitetsprincippet, idet det vil lette og harmonisere samhandelen
og samtidigt beskytte forbrugeren.
Formål og indhold
2
Med forslaget ophæves og erstattes det gældende rammedirektiv 89/109/EF
om  materialer  og  genstande  bestemt  til  at  komme  i  berøring  med
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1465330_0003.png
levnedsmidler. Forslaget gengiver i vid udstrækning bestemmelserne i det
gældende  direktiv,  men  hertil  føjes  bl.a.  bestemmelser  om  nye
materialetyper, og godkendelsesprocedurerne revideres generelt.
For  alle  materialer  og  genstande  fastlægges,  at  de  ikke  må  udgøre  en
sundhedsmæssig risiko eller medføre uacceptable ændringer af fødevarers
sammensætning eller organoleptiske egenskaber (dvs. ændre smag og lugt).
Vedrørende de nye ”aktive materialer”, som er fremstillet med det formål at
påvirke fødevaren med hensyn til holdbarhed og lignende, fastlægges at
sådanne   ændringer   skal   opfylde   gældende   bestemmelser   om
sundhedsbeskyttelse, og at de ikke må vildlede forbrugeren. For ”intelligente
materialer  og  genstande”,  som  er  beregnet  til  at  overvåge  fødevarens
tilstand, fastlægges ligeledes at disse ikke må vildlede forbrugeren.
Det  er  hensigten  at  fastlægge  specifikke  bestemmelser  for  en  række
produktgrupper i komitéprocedure (forskriftsprocedure). I forhold til den
eksisterende lovgivning, hvor der bl.a. er særregulering for plast, keramik og
celluloseregenerater, udvides listen med de aktive og intelligente emballager,
ionbytterharpikser, klæbemidler og trykfarver. Disse særforanstaltninger kan
omfatte   positivlister   over   tilladte   stoffer,   anvendelsesbetingelser,
bestemmelser  om  maksimal  migration  af  stoffer  over  i  fødevaren,
sporbarhed, kontrol m.v.
Vedr. mærkning fastlægges, at selve materialet/genstanden eller emballagen
skal være mærket med, at produktet er egnet til fødevarebrug, enten ved
symbol eller ved tekst. I detailleddet kan mærkning finde sted i form af
skiltning  i  umiddelbar  nærhed  af  produktet.  Hidtil  har  materialer  og
genstande, som åbenlyst var beregnet til fødevarekontakt været undtaget fra
denne  mærkning.  Denne  undtagelse  ophører  med  vedtagelse  af  dette
forslag.
For alle stoffer, hvor der i særforanstaltninger, herunder plastdirektivet og
celluloseregeneratdirektivet, arbejdes efter positivlisteprincippet, fastlægges
et centralt godkendelsessystem, som bl.a. indebærer, at producenter først
tager et stof i brug efter at stoffet er videnskabeligt vurderet. Den foreslåede
procedure indebærer at :
- Den, der ønsker at markedsføre et nyt stof, indgiver sin ansøgning vedlagt
datamateriale  mv.  til  den  nationale  kompetente  myndighed,  som
videresender oplysningerne til Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet
(EFSA);
3
- EFSA underretter Kommissionen og medlemsstaterne om den indkomne
ansøgning og distribuerer data mv. til disse og afgiver efterfølgende en
videnskabelig udtalelse om stoffet;
- Kommissionen fremsætter forslag til vedtagelse i komiteprocedure.
Forslaget indeholder bestemmelser om fortrolighed af de fremlagte data, og
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1465330_0004.png
det foreslås, at samtykker.
såfremt denne oplysningerne kan bruges til fordel for en anden ansøger,
Bestemmelserne om sporbarhed i art. 18 i Europa-Parlamentets og Rådets
forordning  (EF)  nr.  178/  2002  om  generelle  principper  og  krav  i
fødevarelovgivningen,  om  oprettelse  af  EFSA  og  om  procedurer
vedrørende fødevaresikkerhed udstrækkes med forslaget til også at gælde
materialer og genstande.  
Forslaget   indeholder   en   sædvanlig   beskyttelsesklausul,   hvorefter
medlemsstaterne kan træffe beskyttelsesforanstaltninger ved fremkomst af
ny viden om de godkendte produkter.
Yderligere  foreslås,  at  der  kan  udpeges  EF-referencelaboratorier  og
nationale referencelaboratorier på området.
Udtalelser
Europa-Parlamentets udtalelse foreligger endnu ikke.
Gældende dansk ret
Den danske bekendtgørelse nr. 111 af 20. februar 2003 om materialer og
genstande bestemt til kontakt med fødevarer.
Konsekvenser
En vedtagelse af forslaget skønnes at øge beskyttelsesniveauet i Danmark,
især pga. sporbarhedskravet og regulering af nye materialegrupper.
Forslaget  vurderes  ikke  at  have  lovgivningsmæssige,  statsfinansielle  eller
samfundsøkonomiske  konsekvenser.  Den  foreslåede  regulering  ved
forordning  betyder,  at  reglerne  vil  være  direkte  gældende  i  Danmark  i
modsætning til i dag, hvor EU-reglerne er fastsat i direktiver og derefter
gennemført i Danmark i form af bekendtgørelse.
Høring
Forslaget har i medfør af Fødevarelovens § 6, stk. 1 været sendt i høring til
en bred kreds af organisationer og myndigheder samt til Det Rådgivende
Fødevareudvalg, jf. Fødevarelovens § 69.
4
FødevareIndustrien bemærker, at man er meget tilfreds med, at man vil gøre
det muligt  at anvende  aktive  og intelligente  materialer  og genstande  til
fødevarekontakt. De ser det som en spændende og interessant mulighed for
fødevareindustrien  til  at  producere  bedre  fødevarer  samt  overvåge  den
emballerede fødevares tilstand. FødevareIndustrien ytrer forståelse for, at
der  bør  sikres  sporbarhed  af  materialer  og  genstande,  for  at
fødevareindustrien  har  kontrol  med,  hvilken  virksomhed  emballagen
kommer fra. Også forslaget om forbedret mærkning finder man positivt.   
Danske  Slagterier  ser  frem  til  muligheden  for  anvendelse  af  aktive  og
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1465330_0005.png
intelligente materialer og genstande og finder, at kravet om sporbarhed er
fornuftigt og nødvendigt for at sikre, at området underkastes samme regler,
som dem der gælder for fødevareområdet generelt. Videre ønskes angivelsen
af ”hurtigst muligt” i art. 8 erstattet med en egentlig tidsfrist.
EmballageIndustrien  bemærker,  at  kravet  i  art.  12,  stk.  1,  litra  e)  om
mærkning  af  de  pågældende  materialer  og  genstandes  interaktion  med
fødevaren er problematisk, idet man anfører, at emballageproducenten ikke
kan anføre  mærkning  derom,  idet  producenten er  uvidende  om,  hvilke
fødevarer emballagen skal anvendes til. I relation til samme anføres, at i
tilfælde, hvor mærkningen angives på baggrund af fødevareproducentens
oplysning om fødevaren, da medfører mærkningen, at fødevareproducenten
ikke kan ændre i sin recept uden at kontakte emballageproducenten, idet en
ændring  i  fødevaresammensætningen  formodes  at  påvirke  interaktion
mellem fødevare og materiale eller genstand. Videre bemærker man, at det
bør defineres, i hvilke tilfælde analyser skal udføres af referencelaboratorier,
samt at udpegning af referencelaboratorier ikke må begrænse erhvervslivets
mulighed  for  at  benytte  andre  laboratorier  til  analyseopgaver,  fx  at
analyseresultater  som  dokumentation  på  overholdelse  af  krav  ikke  må
afvises, fordi analysen ikke er udført af et udpeget referencelaboratorium.
Den Danske Dyrlægeforening har meddelt, at man kan tilslutte sig indholdet
i forordningen, samt at man finder, at det er positivt, at de samme regler
finder  anvendelse  i  hele  EU.  Efter  foreningens  opfattelse  mangler
forordningen imidlertid et afsnit om kontrol med råvarer, idet sådanne varer
med oprindelse i tredjelande i praksis er uden for kontrol. Som regel kan
producenterne ikke få oplyst indhold af additiver, da der ofte er tale om
fabrikshemmeligheder. Inden for fællesskabet er problemet i princippet det
samme,  men  her  vil  et  uvildigt  laboratorium  dog  ofte  få  adgang  til
oplysninger  om  indholdsstoffer.  Der  bør  derfor  være  krav  om
myndighedskontrol   af   råvareproducenter   i   EU   samt   krav   til
råvareproducenter fra tredjelande.
5
Følgende organisationer har meddelt, at man ikke har bemærkninger til
forslaget: Økologisk   Landsforening  ,    Forbrugerrådet,    HORESTA    samt
Mejeriforeningen.
Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg
Forslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1465330_0006.png