Europaudvalget 2003-04
EUU Alm.del Bilag 878
Offentligt
1465712_0001.png
PDF udgave (268 KB)
Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg
og deres stedfortrædere
Bilag
Journalnummer
1
400.C.2-0
Kontor
EUK
18. maj 2004
Med henblik på mødet i Folketingets Europaudvalg 19. maj 2004 –
dagsordenspunkt rådsmøde (landbrug og fiskeri) den 24. maj 2004 – vedlægges
Fødevareministeriets supplerende notater vedrørende dagsordenspunkterne 5 og
6.
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
1
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1465712_0002.png
8. kontor
18. maj 2004
FVM 193
SUPPLERENDE AKTUELT NOTAT
Rådsmøde (landbrug og fiskeri) den 24. maj 2004
5.
Forslag  til  Europa-Parlamentets  og  Rådets  forordning  om  ernærings-  og
sundhedsanprisninger af fødevarer.
KOM (2003) 424
Status
side 2
Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om tilsætning af vitaminer
og mineraler samt visse andre stoffer til fødevarer
KOM (2003) 671
Status
side 11
6.
2
SUPPLERENDE NOTAT OM RÅDSMØDE (LANDBRUG OG
FISKERI)
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1465712_0003.png
den 24. maj 2004
5.
Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om
ernærings- og sundhedsanprisninger af fødevarer.
KOM (2003) 424
Genoptryk af aktuelt notat af 20. november 2003. Ændringer er markeret i marginen.
Baggrund
Kommissionen  har  ved  KOM  (2003)  424  af  16.  juli  2003  fremsendt  forslag  til
Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ernærings- og sundhedsanprisninger af
fødevarer. Forslaget er oversendt til Rådet den 17. juli 2003. Den danske udgave forelå
den 25. juli 2003.
Forslaget er fremsat med hjemmel i TEF artikel 95 og skal behandles efter proceduren
for fælles beslutningstagen i TEF artikel 251.
Forslaget er sat på dagsordenen for rådsmøde (Beskæftigelse, sociale forhold, sundhed
og forbrugerbeskyttelse) den 1.- 2. juni 2004 alene med henblik på præsentation af
fremskridtsrapport  for  at  kunne  overdrage  sagen  til  det  kommende  hollandske
formandskab.
Nærheds- og proportionalitetsprincippet
Formålet  med   forslaget   er   at   fastsætte   fælles   regler   for  ernærings-   og
sundhedsanprisninger ved markedsføring af fødevarer. Medlemsstaterne har hidtil haft
forskellige holdninger og fortolkninger og derfor divergerende praksis på området.
Kommissionens begrundelse for at fremsætte forslaget er,
at opnå et højt niveau af forbrugerbeskyttelse,
at forbedre varernes frie bevægelighed,
at øge retssikkerheden for virksomheder,
at sikre fair konkurrence på fødevareområdet, samt
at promovere og beskytte innovation på fødevareområdet.
Fælles  anprisningsregler  vurderes  at  være  nødvendige  til  opfyldelse  af  disse  mål.
Regeringen  deler  denne  opfattelse,  og  forslaget  vurderes  derfor  at  være  i
overensstemmelse med nærheds- og proportionalitetsprincippet.
Formål og indhold
3
Forslaget dækker ernærings- og sundhedsanprisninger i mærkning, præsentation og
markedsføring af fødevarer og har til formål at fastsætte fælles regler for ernærings- og
sundhedsmæssige   anprisninger.   Ernæringsanprisninger   er   anprisninger   af
energiindhold, næringsstoffer eller andre stoffer i en fødevare. Sundhedsanprisninger er
anprisninger af den effekt, en fødevare eller indholdet i en fødevare har på sundheden,
herunder på nedsættelse af risikoen for sygdomme.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1465712_0004.png
Kun de ernærings- og sundhedsanprisninger, som er i overensstemmelse med forslaget,
vil  fremover  være  tilladte  i  mærkningen,  præsentationen  og  markedsføringen  af
fødevarer.  De  foreslåede  bestemmelser  anvendes  kun,  når  der  gives  frivillige
oplysninger (anprisninger) som supplement til oplysninger, der i henhold til gældende
EU-bestemmelser  er  obligatoriske.  Heraf  følger,  at  forslaget  kun  får  virkning  for
erhvervsdrivende, hvis de giver sådanne supplerende oplysninger i markedsføringen af
fødevarer.
Forslaget skal sikre, at ernærings- og sundhedsanprisninger bliver markedsført på en
troværdig og meningsfuld måde, således at forbrugerne bliver i stand til at træffe
informerede og meningsfulde valg ved indkøb af fødevarer.
EU  har  harmoniseret  detaljerede  regler  for  mærkningen  af  fødevarer,  jf.
Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2000/13/EF (mærkningsdirektivet) og for
deklaration af næringsstoffer, jf. Rådets direktiv 90/496/EØF. I de allerede fastsatte
mærkningsregler er der fastsat det grundlæggende princip, at anprisninger ikke må
vildlede  forbrugeren.  Mærkningsdirektivet  indeholder  endvidere  et  forbud  mod
sundhedsanprisninger, der tillægger en fødevare egenskaber til forebyggelse, behandling
og helbredelse af en menneskelig sygdom eller giver indtryk af sådanne egenskaber.
Mærkningsdirektivet  vil  efter  vedtagelse  af  forslag  KOM  (2003)  424  fortsat  være
gældende, idet forslaget skal supplere mærkningsdirektivet og fastsætte de generelle
principper  samt  de  specifikke  betingelser  for  anvendelse  af  ernærings-  og
sundhedsanprisninger.
Forslaget omfatter alle fødevarer bestemt til den endelige forbruger og cateringsektoren
m.v. Hvor der er fastsat særlige EF-bestemmelser om anprisning af fødevarer til særlig
ernæring, skal disse fortsat være gældende.
Forslaget  opstiller  generelle  principper,  som  skal  gælde  for  alle  ernærings-  og
sundhedsanprisninger.  Anprisningerne  må  ikke  være  vildledende,  de  må  ikke  give
anledning til tvivl om forsvarligheden af at spise andre fødevarer, og de ikke må give
indtryk  af,  at  en  afbalanceret  kost  ikke  er  tilstrækkelig  til  at  dække  behovet  for
næringsstoffer.  Derudover  skal  anprisninger  kun  tillades,  hvis  de  er  tilstrækkeligt
videnskabeligt dokumenterede, og den anpriste effekt skal være forståelig for den
almindelige forbruger.
Forslaget tager udgangspunkt i, at anprisninger skal kunne anvendes for alle typer af
fødevarer.  Dog  skal  der  senest  18  mdr.  efter  forordningens  vedtagelse  i
komitéprocedure fastsættes særlige ernæringsprofiler, som fødevarer skal overholde for
at kunne anvende en anprisning. Eksempelvis anerkendes, at der kan være tale om
4
særlige ugunstige sammensætninger af fødevarer, f.eks. højt indhold af fedt, mættede
fedtsyrer, sukker, m.v., som vil medføre, at disse fødevarer ikke er egnede til at blive
anprist. Derudover skal anprisning af alkoholiske drikkevarer på over 1,2 % vol. ikke
være tilladt, med undtagelse af anprisning af nedsat energi- eller alkoholindhold.
For  så  vidt  angår  ernæringsanprisninger  opstiller  forslaget  en  positivliste  over  de
anprisninger, der er tilladte, samt hvilke kriterier der skal være opfyldt, for at en
fødevare  kan  forsynes  med  disse  anprisninger.  Der  tages  herved  hensyn  til  de
eksisterende  bestemmelser  i  visse  medlemsstater,  til  de  af  Codex  Alimentarius
udarbejdede retningslinier og til visse EU-bestemmelser. En ændring af listen skal ske i
henhold   til   komitéprocedure   og   efter   høring   af   Den   Europæiske
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1465712_0005.png
Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA).
For sundhedsanprisninger foreslås en godkendelsesordning. Der skelnes dog mellem
anprisninger, der baseret på veletableret viden beskriver næringsstoffers eller andre
stoffers   virkning   på   normale   fysiologiske   funktioner,   og   de   øvrige
sundhedsanprisninger, herunder anprisninger, der beskriver en reduceret risiko for
sygdom. Ifølge forslaget skal  medlemsstaterne forelægge en liste  over førstnævnte
anprisninger til Kommissionen, og efter høring af EFSA skal der senest 3 år efter
forordningens vedtagelse i komitéprocedure vedtages en liste over tilladte anprisninger.
De øvrige  sundhedsanprisninger  skal  efter  ansøgning underkastes  en  vurdering  af
EFSA. Ansøger er ansvarlig for at fremskaffe den videnskabelige dokumentation, der
underbygger  anprisningen.  EFSA  afgiver  en  udtalelse  om  ansøgningen,  som  skal
offentliggøres, og der fastsættes en frist på 30 dage til at komme med bemærkninger.
Kommissionen  fremsætter  herefter  et  forslag  til  beslutning  vedr.  den  konkrete
anprisning, og forslaget vedtages eller forkastes efter komitéprocedure.
Forslaget indeholder  regler om  beskyttelse i  7 år  af videnskabelige  data og  andre
oplysninger fremlagt af ansøgeren efter godkendelsesdatoen.
Visse sundhedsanprisninger vil ikke blive tilladt. Det drejer sig om anprisninger, som
henviser til  generelle,  uspecifikke  positive virkninger  på  almenhelbred  og velvære,
anprisninger,  der  henviser  til  psykologiske  og  adfærdsmæssige  funktioner,  og
anprisninger, som henviser til slankende virkning eller vægtkontrol.
For så vidt angår sundhedsanprisninger blev man først i maj 2003 i Codex Committee
on  Food  Labelling  enige  om  definitioner  og  betingelser.  Retningslinierne  for
sundhedsanprisninger  forventes  at  blive  færdigudarbejdet  og  vedtaget  i  2004.
Udtalelser
Europa-Parlamentets  udtalelse  foreligger  endnu  ikke.
Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg har udtalt sig om forslaget 26. februar
2004.
5
Gældende dansk ret
Der er i dansk ret i medfør af § 20, stk. 1, i lov nr. 471 af 1. juli 1998 om fødevarer
m.m. (fødevareloven) som ændret ved lov nr. 279 af 25. april 2001, et forbud mod
sygdomsrelaterede sundhedsanprisninger, som er baseret på mærkningsdirektivet.
Danmark  har  i  foråret  2003  overfor  Kommissionen  notificeret  et  udkast  til
bekendtgørelse om sundhedsanprisninger, som vil kunne støtte tre af de nuværende
kostråd.  Udgangspunktet  ved  udarbejdelsen  af  bekendtgørelsen  har  været,  at  kun
sundhedsanprisninger, der er i overensstemmelse med den nationale ernærings- og
sundhedspolitik, og som kan støtte denne politik, bør tillades. Kommissionen har
meddelt,  at  behandlingen  af  notifikationen  er  stillet  i  bero  med  henblik  på  at
færdigforhandle de kommende EU-regler om ernærings- og sundhedsanprisninger af
fødevarer.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1465712_0006.png
Regler om ernæringsanprisninger er fastsat i bekendtgørelse nr. 198 af 20. marts 1992
om næringsdeklaration m.v. af færdigpakkede levnedsmidler.
Konsekvenser
Justitsministeriet har peget på, at en vedtagelse af forslaget i dets nuværende form,
indeholdende   en   ordning   med   krav   om   forudgående   godkendelse   af
sundhedsanprisninger,   ikke   vil   være   forenelig   med   grundlovens   §   77.
En vedtagelse af forslaget skønnes ikke at berøre beskyttelsesniveauet i Danmark.
Forordningen vil være direkte gældende i Danmark og skal derfor ikke
implementeres. Det kan dog blive nødvendigt at ændre fødevareloven, jf.
ovenstående.
Forslaget vurderes ikke at få statsfinansielle eller samfundsøkonomiske konsekvenser.
Høring
Forslaget har i medfør af fødevarelovens § 6, stk. 1, været sendt i høring til en bred
kreds af organisationer og myndigheder.
Den Kongelige Veterinær og Landbohøjskole henholder sig til udtalelse fra Institut for
Human Ernæring, som finder det væsentligt, at anprisninger kun kan accepteres for
fødevarer, hvor der eksisterer solid videnskabelig dokumentation for virkninger. Det
bør derfor præciseres, at der skal være tale om dokumentation ifølge evidens-baserede
principper, og at enhver tvivl bør komme forbrugeren - og ikke industrien - til gode.
Forbrugerrådet finder, at anprisninger kan indføres, hvis de sigter på at løse nationale
kostrelaterede problemer, og under forudsætning af,
at
der er dokumentation herfor,
at
de er et nyttigt redskab i ernæringsoplysningen og medvirker til et bedre kostvalg og
færre kostrelaterede sygdomme,
at
anprisningerne udformes således, at de er forståelige
for forbrugerne, samt
at
der ud fra en cost/benefit betragtning er flere fordele end
6
ulemper  (bl.a.  øget  administration  og  kontrol).  Forbrugerrådet  finder  det  derfor
afgørende, at Danmark i den videre proces arbejder for, at der indføres en ”klausul” i
forordningen, som skal kunne opfylde de ovennævnte formål, herunder en evaluering
af effekten af anprisninger på befolkningens kostvalg samt de offentlige ressourcer
anvendt på kontrol og administration. Forbrugerrådet finder det positivt, at forslaget
indfører krav om ernæringsprofiler for fødevarer, som kan anprises, men peger på, at
der også bør inddrages andre diskvalificerende egenskaber end dem, som indgår i
ernæringsprofilerne,  f.eks.  indhold  af  koffein  eller  permanent  højt  indhold  af
forurenende stoffer. Rådet opfordrer til, at der inden forordningens ikrafttræden tages
stilling til problematiske produkter som slik, læskedrikke og snacks, og peger derudover
på,  at  en  række  af  de  i  forslaget  benyttede  begreber  er  uklare  og  bør  defineres
yderligere. Det bør bl.a. præciseres, hvilke krav der stilles til videnskabelige data. Med
hensyn til forbrugerforståelse foreslås, at det bør sikres, at dette krav indfries, f.eks. ved
test i forbrugerpaneler, og at resultatet herfra skal indgå i ansøgningen til EFSA. Når
det gælder listen over ernæringsanprisninger foreslås, at der arbejdes for at få fastlagt en
ensartet  terminologi  for  at  skabe  større  forståelse  og  genkendelighed.  Hvis
anprisningen ”højt indhold” skyldes tilsatte stoffer, bør dette klart fremgå.
Det  Økologiske  Fødevareråd   henviser  til  bemærkninger  fra  Landbrugsraadet  og
Økologisk   Landsforening.   Økologisk   Landsforening støtter   udtalelsen   fra
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1465712_0007.png
Landbrugsrådet, menmarkedet for funktionelle fødevarer. Der sættes spørgsmålstegn
ønske om at udvikle finder generelt, at forslaget er et resultat af fødevarekoncerners
ved om forslaget fremmer sundheden hos forbrugerne, da der i forslaget henvises til, at
internationale undersøgelser har vist det modsatte. Derudover findes det bekymrende,
hvis  forslaget  favoriserer  mad,  hvis  sundhed  er  baseret  på  tilsatte  eller  fjernede
enkeltstoffer  på  bekostning  af  naturlige  fødevarer.  Herved  vil  økologiske  -  og
biodynamiske  produkter  vanskeligt  kunne  vinde  frem.  Økologisk  Landsforening
udtrykker bekymring for, hvordan forbrugerne sikres adgang til relevante oplysninger i
relation til forslagets vægtning af databeskyttelse.
Landbrugsrådet på  vegne  af  organisationerne  Dansk  Landbrug,  Mejeriforeningen,
Dansk Erhvervsgartnerforening, Kødbranchens Fællesråd og Fjerkrærådet er generelt
tilhænger af en harmonisering af området, og finder, at forslaget er udtryk for et
fornuftig kompromis mellem skeptikere og tilhængere af anvendelsen af anprisninger.
Landbrugsrådet  finder  det  positivt,  at  det  med  forslaget  nu  bliver  muligt  at  give
dokumenteret og relevant information, og støtter, at EFSA forestår den videnskabelige
evaluering. Landbrugsraadet understreger vigtigheden af databeskyttelse af hensyn til
fortsat  innovation  og  udvikling  i  fødevaresektoren.  Landbrugsrådet  er  enig  i,  at
definitioner og retningslinier fra Codex inddrages. Rådet finder i øvrigt, at forslaget
grundlæggende skal fremme en afbalanceret kost, baseret på et valg mellem alle typer af
fødevarer, og finder det derfor ikke hensigtsmæssigt, at det ikke vil være muligt at
anprise mælk for en række vigtige næringsstoffer, herunder calcium.
Fødevareindustrien  støtter  et  harmoniseret  regelværk,  og  støtter  forordningens
generelle mål, som også tillader fødevareindustriens virksomheder at markedsføre og
anprise  innovative  produkter.  Fødevareindustrien  finder  det  væsentligt,  at  tilladte
anprisninger er videnskabeligt veldokumenterede, og støtter, at EFSA skal varetage
7
denne opgave, men finder det ikke hensigtsmæssigt, at EFSA også skal vurdere den
eksakte formulering af anprisninger samt forbrugernes forståelse af anprisninger. Dette
bør være producentens ansvar at verificere. Fødevareindustrien finder det væsentligt, at
forbrugerne  har  ret  til  relevant  information  om  fødevarers  ernæringsmæssige  og
sundhedsmæssige egenskaber for at træffe et valg. Herudover fremføres en række
specifikke  kommentarer  til  forordningsteksten,  herunder  følgende:  Vedrørende
fastsættelse af ernæringsmæssige profiler peges på, at man ikke tror, at dette vil bidrage
til  en  bedre  forbrugerinformation,  men  dog  at  en  vis  begrænsning  vil  øge
troværdigheden af anprisningerne. Det vil også være en styrkelse af troværdigheden, at
der ryddes op i en række ”gråzone-anprisninger”, men kan principielt ikke støtte, at
nogle  anprisninger  udelukkes  på  forhånd,  uden  at  der  gives  mulighed  for  en
videnskabelig vurdering. Fødevareindustrien stiller sig endelig positiv overfor en liste
over sundhedsanprisninger, der beskriver et næringsstof eller et andet stofs betydning
for vækst og udvikling, men finder det uhensigtsmæssigt at have en liste over afviste
sundhedsanprisninger.
Danske Slagterier finder det hensigtsmæssigt med harmoniserede regler, men peger på,
at teksten åbner op for fortolkningsmuligheder, som kan resultere i, at der alligevel ikke
bliver de samme regler i alle EU-lande. I definitionen af ernæringsanprisning gøres
opmærksom på, at  det er vigtigt  at kunne  angive generelle oplysninger  om f.eks.
fedtindhold, uden at dette bliver betragtet som en anprisning.
Danisco hilser forslaget velkomment, men finder det ikke muligt at danne sig et klart
billede af, hvilken betydning forslaget får, før der er fastlagt præcise retningslinier for
den videnskabelige dokumentation, der kræves for at få tilladelse til at anprise. Danisco
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1465712_0008.png
er  uforstående  over  for,  at  anprisninger,  der  henviser  til  psykologiske  og
adfærdsmæssige funktioner ikke bør tillades, og mener, at de bør tillades, hvis de kan
underbygges  videnskabeligt.  Derudover  peges  på,  at  man  ved  fastsættelse  af
ernæringsprofiler bør tage hensyn til karakteren af det enkelte produkt. Det anbefales
endelig, at man i forslaget inddrager definitioner for ”transfedtfattig” og ”transfedtfri”.
Helsebranchens Leverandørforening kan ikke acceptere et forbud mod anprisninger,
der henviser til generelle, uspecifikke positive virkninger, for godt almenhelbred og
velvære, anprisninger der henviser til psykologiske og adfærdsmæssige problemer, samt
anprisninger, der henviser til slankende virkning, nedsat sultfølelse eller øget mæthed,
hvis  der  kan  fremlægges  dokumentation  for  disse  anprisninger.  Helsebranchens
Leverandørforening finder det også uhensigtsmæssigt, at der tilsyneladende kun skal
tages hensyn til mangeårig, ukontroversiel videnskabelig viden ved vurderingen, af
hvilke sundhedsanprisninger, der kan komme på listen over næringsstoffer eller andre
stoffers  betydning  for  vækst  og  udvikling,  m.v.,  og  at  ny  viden  også  bør  kunne
inddrages.  Er  i  øvrigt  bekymret  med  hensyn  til,  at  der  stilles  så  store  krav  til
dokumentation, at kun de store, multinationale fødevarevirksomheder har mulighed for
at få godkendt en anprisning.
Margarine Industri Foreningen finder det problematisk, at det ikke er tilladt at anprise
højt  indhold  af  flerumættede  -  og  enkeltumættede  fedtsyrer  samt  lavt  indhold  af
transfedt, da der er behov for at vejlede forbrugerne om at skifte mættet fedt ud med
8
umættet fedt i overensstemmelse med anbefalinger fra WHO og Ernæringsrådet, som
også fremgår af den officielle danske ernæringspolitik. Med hensyn til transfedt peges
på,  at  der  fortsat  er  behov  for  at  anprise  produkter  uden  indhold  af  transfedt.
Derudover bemærkes med hensyn til sundhedsanprisninger, at man bør arbejde for, at
fedtstoffer ikke udelukkes fra at kunne anprises.
Bryggeriforeningen og Danske Læskedrik Fabrikanter  stiller sig generelt positive til
forslaget og støtter det overordnede princip om, at anprisninger kun tillades, hvis de er
tilstrækkeligt videnskabeligt dokumenterede, og har tillid til, at EFSA vil forestå den
pågældende  vurdering.    Bryggeriforeningen  og  Danske  Læskedrik  Fabrikanter  kan
derfor ikke støtte de begrænsninger for anvendelse, som kun tillader anprisning af
reduceret energi- eller alkoholindhold for alkoholiske drikkevarer. Foreningen finder, at
forbrugerbeskyttelse bedst sikres ved tilstrækkelig information frem for at fastsætte
forbud, og der udtrykkes ønske om at kunne oplyse om næringsindholdet i øl, da
moderat indtag af øl kan indgå i en varieret kost.
Coop-Danmark hilser forslaget velkomment, da det giver ensartede retningslinier og
definitioner, og giver forbrugerne mulighed for at sammenligne produkter på markedet.
Coop-Danmark finder det vigtigt, at anprisningerne skal understøtte den nationale
ernæringsoplysning for  at  undgå at  forvirre  forbrugerne og  fastholde  fokus på  at
fremme  sundheden.  Organisationen  tilslutter  sig  bl.a.  forbudet  mod  anprisning  af
alkoholiske drikkevarer, har derudover specifikke bemærkninger til flere af de i bilaget
anførte ernæringsmæssige anprisninger, og peger bl.a. på, at betegnelsen ”beriget” er
for positiv, og at betegnelsen ”tilsat” i stedet bør anvendes.
De  Samvirkende  Købmænd  er  enige  i,  at  der  bør  tillades  sundhedsanprisninger,
herunder  ”reduceret  risiko  for  sygdom”,  og  finder,  at  forslaget  giver  tilstrækkelig
mulighed  for  at  sikre,  at  der  kun  tillades  anprisninger,  der  er  seriøse  og
velunderbyggede.  De  Samvirkende  Købmænd  finder  det  især  relevant  at  benytte
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1465712_0009.png
anprisninger, der bygger på almindeligt anerkendte ernæringsmæssige anprisninger.
også nyttigt at have opstillet kriterier for benyttede videnskabelige data og finder det
Foreningen har derudover specifikke kommentarer af forståelsesmæssig karakter til
flere af artiklerne. Generelt ønsker man, at der arbejdes for at etablere fornuftige
overgangsordninger.
Forslaget har desuden været i høring i Det Rådgivende Fødevareudvalg som har udtalt
følgende:
Mejeriforeningen ser frem til EU-regler for ernærings- og sundhedsanprisninger af
fødevarer, men er skeptisk over for ideen med ernæringsprofiler for den enkelte
fødevare. Hvis anprisningerne baseres på ”gode” og ”dårlige” fødevarer,
underkendes det grundlæggende princip inden for ernæringen om, at der ikke findes
”gode” og ”dårlige” fødevarer, men derimod ”gode” og ”dårlige” kostvaner.
Eksempelvis er osten en god kalciumkilde til forbrugere, som ikke bryder sig om at
drikke mælk eller indtage syrnede mælkeprodukter. Det vil være uheldigt, hvis man
ikke kan fortælle forbrugerne, at ost har et højt indhold af kalcium, fordi osten også
9
indeholder fedt.
Foreningen har herudover en række konkrete bemærkninger til forordningsteksten
og bemærker bl.a. at mælk er en basisfødevare, der i stort omfang bidrager til den
daglige næringsindtagelse, hvorfor det bør være muligt også at anprise vigtige
næringsstoffer, der er tilstede i betydende mængder (f. eks riboflavin, calcium og
fosfor). Det skal derfor foreslås, at kriterierne også kan bringes til at gælde pr.
portion eller i forhold til myndighedernes anbefalede daglige indtag.
For så vidt angår transfedtsyrer bemærker Mejeriforeningen, at det er vigtigt i det
omfang, disse kommer til at indgå i forordningen, at der skelnes mellem dem, som
naturlig er tilstede i visse fødevarer af animalsk oprindelse, og transfedtsyrer i
industrielt hærdede fedtstoffer.
FødevareIndustrien støtter generelt harmonisering samt forordningens generelle mål,
som  også  vil  tillade  Fødevareindustriens  virksomheder  at  markedsføre  og  anprise
innovative  produkter,  som  er  resultater  af  investering  i  forskning  og  udvikling.
FødevareIndustrien  finder  det  meget  væsentligt,  at  tilladte  anprisninger  skal  være
videnskabeligt veldokumenterede, og synes, at det er rigtigt og godt, at EFSA skal
godkende de anprisninger, der må anvendes. Samtidig er det meget væsentligt, at der
anvendes en formulering, der giver forbrugerne reel oplysning og ikke vildleder.  
FødevareIndustrien har herudover en række bemærkninger til selve forordningsteksten.
Eksempelvis anføres, med henvisning til Artikel 4, at man principielt ikke tror, at
ernæringsprofiler vil bidrage til Kommissionens ønske om bedre forbrugerinformation,
men  samtidig  finder  man,  at  en  vis  begrænsning  vil  øge  troværdigheden  af
anprisningerne.
FødevareIndustrien er desuden enig i Kommissionens intention om at
rydde op i ”gråzone-anprisninger”. Det vil styrke troværdigheden af de
anprisninger, der tillades.
Forbrugerrådets grundlæggende opfattelse er, at ernærings- og sundhedsanprisninger
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1465712_0010.png
kan indføres, hvis
de   er   i   overensstemmelse   med   de   officielle   nationale   kostråd   og
næringsanbefalinger og sigter på at løse nationale kostrelaterede problemer.
der er dokumentation for, at de kan være et nyttigt element i ernæringsoplysningen
ved  at  medvirke  til  et  bedre  kostvalg  og  færre  kostrelaterede  sygdomme  i
befolkningen.
anprisningerne kan udformes, så de er forståelige for de mennesker, der skal bruge
dem.
der ud fra en cost/benefit betragtning er flere fordele for forbrugere og samfund
end ulemper (i form af bl.a. øget fødevarekontrol og -administration)
Det foreliggende udkast til forordning inddrager ikke det nationale aspekt, ligesom der
10
ikke  findes   dokumentation   for   anprisningernes   eventuelle  positive   effekt.
Forbrugerrådet finder det  derfor helt afgørende, at  Danmark i den  videre proces
omkring forslaget arbejder for, at der indføres en "klausul" i forordningen om, at
anprisningerne skal være i overensstemmelse med nationale ernæringsanbefalinger og
kostråd   samt   medvirke   til   at   løse   de   kostrelaterede   problemer,   som
overvågningsresultater viser. Og at den kommende evaluering af forordningen også
indeholder en evaluering af effekten af anprisninger på befolkningens kostvalg samt de
ressourcer, det offentlige anvender på kontrol og administration af ordningen.    
Forbrugerrådet  finder  det  positivt,  at  der  i  det  nye  udkast  er  indført  krav  om
ernæringsprofiler for fødevarer, der må anprises. Herudover er det Forbrugerrådets
opfattelse, at der bør være  overensstemmelse mellem anprisninger afledt af novel
food-direktivet  og  forordningens  bestemmelser.  Forbrugerrådet  vurderer,  at
"anprisninger for reduktion af sygdom" ikke bør tillades, i og med det er en måde at
omgås  det  eksisterende  forbud  mod  at  angive,  at  en  fødevare  kan  helbrede  eller
forebygge sygdom. Hvis de alligevel medtages, må det sikres, at grupper af fødevarer
(f.eks. frugt og grønt) kan opnå en generisk anprisning, så der ikke blot fokuseres på
enkeltprodukters indhold af specifikke enkeltstoffer.
I  Forbrugerrådets  kommentarer  til  forordningsudkastet  bemærkes,  at det  af
definitionerne fremgår, at det er fødevarers enkelte næringsstoffer, der kan anprises.
Det udelukker, så vidt Forbrugerrådet vurderer, generiske anprisninger, som f.eks. "6
om dagen"-kampagnen bygger på, i og med at det er frugt og grønt som sådan, der er
videnskabelig  dokumentation  for  og  ikke  de  specifikke  frugter  og  grøntsagers
enkeltstoffer. Det er vigtigt, at generiske anprisninger tillades, så der ikke udelukkende
fokuseres på enkeltprodukter og enkeltstoffer og bemærker yderligere at ”fysiologisk
effekt" bør defineres. Det er Forbrugerrådets opfattelse, at den fysiologiske effekt skal
kunne påvises/dokumenteres i form af biomarkører.
Landbrugsraadet, på vegne af Dansk Landbrug, Mejeriforeningen, Dansk
Erhvervsgartnerforening, Kødbranchens Fællesråd og Fjerkrærådet oplyser, at
organisationerne generelt er tilhænger af en harmonisering af området og finder som
udgangspunkt, at forslaget er udtryk for et fornuftigt kompromis mellem skeptikere
og tilhængere af anvendelsen af anprisninger.
Organisationerne finder, at forslaget skal baseres på gode og dårlige kostvaner ud
fra princippet om at fremme en balanceret kost baseret på et velovervejet valg
mellem alle typer af fødevarer. Eksempelvis er ost gode kalciumkilder til forbrugere
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1465712_0011.png
som ikke bryder sig om at drikke mælk eller indtage syrnede mælkeprodukter. Det
vil være uheldigt, hvis man ikke kan fortælle forbrugerne, at ost har et højt indhold
af kalcium.
Organisationerne lægger vægt på, at det med forslaget nu bliver muligt for
producenterne at give dokumenteret og relevant information om et produkts
ernærings- og sundhedsmæssige status og funktion og dermed medvirke til at give
forbrugerne mulighed for at træffe et kvalificeret og oplyst valg af fødevarer.
11
Organisationerne finder det i øvrigt både vigtigt og hensigtsmæssigt, at Den
Europæiske Fødevareautoritet forestår den videnskabelige evaluering for at sikre, at
evalueringen er troværdig og generelt bygger på objektive kriterier.
Endelig hilses det velkommen, at definitioner og retningslinjer fra Codex-
Alimentarius inddrages i forslaget, og man opfordrer til, at forhandlingerne om
anprisninger i Codex-regi følges nøje.
Mere specifikt bemærker Landbrugsrådet, at mælk er et basis-levnedsmiddel, der i
stort omfang bidrager til den daglige næringsindtagelse, hvorfor det bør være muligt
også at anprise indhold af riboflavin, calcium og fosfor. Det skal derfor foreslås, at
kriterierne også kan bringes til at gælde for portioner for næringsstoffer der er
tilstede i betydende mængder.
En række af organisationerne har derudover afgivet bemærkninger til de enkelte artikler
af mere teknisk  karakter. Disse bemærkninger  vil indgå  i det videre  arbejde med
forslaget.
Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg
Forslaget er senest blevet forelagt Folketingets Europaudvalg den 28. november 2003 i
forbindelse med forelæggelse af rådsmøde (Beskæftigelse, sociale forhold, sundhed og
forbrugerbeskyttelse) den 1. – 2. december 2003, jf. aktuelt notat af 20. november
2003.
Der er fremsendt grundnotat om forslaget den 4. september 2003.
6.
Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om tilsætning
af vitaminer og mineraler samt visse andre stoffer til fødevarer.
KOM (2003) 671
Genoptryk af grundnotat af 29. december 2003. Ændringer er markeret i marginen.
Baggrund
Kommissionen har ved KOM (2003) 671 fremsendt forslag til Europa-Parlamentets og
Rådets forordning om tilsætning af vitaminer og mineraler samt visse andre stoffer til
fødevarer. Forslaget er oversendt til Rådet 10. november 2003.
Forslaget er fremsat med hjemmel i TEF artikel 95 og skal behandles efter proceduren
for fælles beslutningstagen i TEF artikel 251.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1465712_0012.png
Forslaget er sat på dagsordenen for rådsmøde (Beskæftigelse, sociale forhold, sundhed
og forbrugerbeskyttelse) den 1.-2. juni 2004 alene med henblik på præsentation af
fremskridtsrapport  for  at  kunne  overdrage  sagen  til  det  kommende  hollandske
formandskab.
12
Nærheds- og proportionalitetsprincippet
Der eksisterer mange forskellige lovgivninger i medlemslandene, og en harmonisering
vil styrke  det indre markeds funktion. Forslaget vil medvirke til at fjerne eksisterende
handelshindringer. Det vurderes således at være i overensstemmelse med nærheds- og
proportionalitetsprincippet.
Formål og indhold
Forslaget har til formål at indføre fælles bestemmelser for tilsætning af vitaminer og
mineraler (berigelse) og at fastlægge procedurer for regulering af visse andre stoffer i
fødevarer. Forslaget regulerer alene frivillig berigelse og tillader generelt, at der tilsættes
vitaminer  og  mineraler  til  alle  fødevarer.  Dog  må  tilsætning  ikke  ske  til  friske
uforarbejdede varer, herunder frugt, grøntsager, kød, fjerkræ og fisk, samt drikkevarer
med et alkoholindhold på over 1,2% vol. I forskriftskomiteprocedure kan der på
grundlag  af  videnskabelig  dokumentation  fastlægges  yderligere  begrænsning  af
fødevarer  eller  kategorier  af  fødevarer,  hvortil  der  ikke  må  tilsættes  vitaminer  og
mineraler. Der er ikke opstillet kriterier eller principper for, hvordan begrænsninger
skal udformes.
I bilag I er angivet de vitaminer og mineraler, der må tilsættes. I bilag II er angivet de
vitaminforbindelser og mineralske salte, der må anvendes som kilder. Forslaget angiver,
hvilke renhedskriterier der må anvendes.
Forslaget stiller ikke krav om ernæringsmæssigt behov for berigelsen, men bygger på at
tilsætningen  af  vitaminer  og  mineraler  til  fødevarer  skal  være  sikker.  Derfor  vil
Kommissionen  i  komitéprocedure  på  baggrund  af  de  vurderinger  af  de  enkelte
vitaminer  og  mineralers  farlighed,  der  er  foretaget  af  Den  Europæiske
Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA), fastsætte maksimumsindhold i fødevarer. Ved
fastlæggelse  af  maksimumsgrænser  skal  der  også  tages  behørigt  hensyn  til
referencetilførslerne (den anbefalede indtagelse) af stofferne. Særlige hensyn skal tages
for de stoffer, hvor margen mellem referencetilførslen og den øvre sikre grænse for en
række  vitaminer  og  mineraler  er  snæver  og  i  visse  tilfælde  ikke  eksisterende.
Fastsættelsen af sikre maksimumsgrænser betyder, at tilsætningen i den fødevare, der
udbydes til salg, ikke må overstige maksimumsgrænsen, ligesom det kan betyde, at
tilsætningen forbydes eller underlægges begrænsninger i en fødevare eller en kategori af
fødevarer.  Udover  maksimumsgrænser  stilles  der  også  krav  om   en  vis
minimumsmængde af de tilsatte stoffer for at undgå vildledning af forbrugerne, som
vælger produktet på grund af de tilsatte stoffer.
Som forslaget foreligger, er der ingen sikkerhed for, at maksimumsgrænserne er
fastlagt eller beskrevet, når forordningen træder i kraft.
Tilsætning af ”visse andre stoffer” eller ingredienser, som indeholder et stof, som ikke
er et vitamin eller mineral, reguleres også i forslaget. Der er ingen almen begrænsning i
tilsætningen, men ved tilsætning i mængder, der langt overstiger, hvad man kan få via
almindelig  kost,  kan  EFSA  vurdere  stoffet.  Hvis  anvendelsen  vurderes  at  være
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1465712_0013.png
13
sundhedsskadelig, kan tilsætningen forbydes eller begrænses.
Bestemmelse  om  obligatorisk  tilsætning  af  vitaminer  og  mineraler  til  bestemte
fødevarer eller kategorier af fødevarer vil stadig være et medlemsstatsanliggende, hvis
der  ikke  er  vedtaget  fællesskabsforskrifter.  Lovgivning  herom  skal  anmeldes  til
Kommissionen,  som  i  komiteprocedure  kan  træffe  afgørelse  om,  hvorvidt  den
påtænkte foranstaltning kan accepteres.   
Forslaget  fastsætter  specifikke  bestemmelser  om  mærkning  og  reklamering  for
produkter tilsat  vitaminer  og  mineraler,  som  supplerer  eller  er undtagelser  fra  de
horisontale bestemmelser. Således er det ikke tilladt ved mærkning eller præsentation af
eller reklamering for fødevarer tilsat vitaminer og mineraler at anføre eller antyde, at en
afbalanceret og varieret kost ikke kan give tilstrækkelige mængder af næringsstoffer.
Endvidere skal næringsdeklaration være obligatorisk for produkter tilsat vitaminer og
mineraler.
En medlemsstat kan som en beskyttelsesforanstaltning midlertidigt suspendere eller
begrænse anvendelsen af et produkt, hvis man har vægtige grunde til at mene, at det
udgør en sundhedsrisiko.
Medlemsstaterne  kan  kræve,  at  producenten  eller  den,  der  er  ansvarlig  for
markedsføringen, underretter myndighederne om markedsføringen af fødevarer, der er
tilsat  vitaminer  og  mineraler  samt  andre  stoffer,  der  er  underlagt  restriktioner.
Oplysningen skal gives i form af en model af den påtænkte mærkning af produktet.
Formålet er at lette kontrollen og overvågningen.
Medlemsstaterne  kan  indtil  syv  år  efter  forordningens  ikrafttræden  under  visse
betingelser tillade anvendelse af vitaminer og mineraler, der ikke er tilladt i henhold til
forordningen.
Udtalelser
Europa-Parlamentets udtalelse foreligger endnu ikke.
Gældende dansk ret
Berigelse er reguleret ved bekendtgørelse nr. 282 af 19. april 2000. Anprisninger af
tilsatte næringsstoffer er reguleret i § 20, stk. 1, nr.4 i lov nr. 471 af 1. juli 1998 om
fødevarer m.m. (fødevareloven) som ændret ved lov nr. 279 af 25. april 2001.
Konsekvenser
Forslaget kan forringe beskyttelsesniveauet på grund af et uigennemskueligt indtag af
vitaminer og mineraler og ”visse andre stoffer”. Dernæst kan berigelse af alle typer
fødevarer få en ernæringsmæssigt negativ indvirkning på forbruget af fødevarer.
Forordningen vil være direkte gældende i Danmark og skal derfor ikke
implementeres. Det vil dog blive nødvendigt at ændre fødevareloven, idet
anprisning af tilsatte næringsstoffer er forbudt i medfør af loven.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1465712_0014.png
14
Forslaget vurderes ikke at få statsfinansielle eller samfundsøkonomiske konsekvenser.
Høring
Forslaget har i medfør af fødevarelovens § 6, stk. 1, været sendt i høring til en bred
kreds af organisationer og myndigheder samt til det Rådgivende Fødevareudvalg i
medfør af lovens § 69.
Bryggeriforeningen og Danske Læskedrik Fabrikanter  stiller sig generelt positive til
forslaget. Foreningerne er meget tilfredse med, at kravet om en bestemt ernæringsprofil
for at kunne tilsætte vitaminer og mineraler ikke findes i det endelige forslag. Man
finder, at maksimums - og minimumsgrænser bør foreligge, når forordningen træder i
kraft.  Foreningerne  støtter  dernæst,  at  næringsdeklaration  bliver  obligatorisk.
Foreningen forholder sig kritisk til den foreslåede regulering af ”visse andre stoffer”.
Danske  Slagterier  finder  det  hensigtsmæssigt  med  harmoniserede  regler  og  gør
opmærksom på, at nationale regler om obligatorisk berigelse med fx jod på grund af
forskelle i de nationale krav hindrer varernes fri bevægelighed. Danske slagterier ønsker
fælles regler for tolerancer for de deklarerede indhold af næringsstoffer.
FødevareIndustrien støtter et harmoniseret regelværk og ser frem til en liberalisering.
Tilsætningen skal være sikker og følges af klar oplysning via mærkning, og obligatorisk
næringsdeklaration støttes.  Det anses  for uheldigt,  at forslaget  giver mulighed  for
tilsætning af vitaminer og mineraler uden, at forbrugerne ved særlig mærkning bliver
gjort  opmærksom  på  det.  FødevareIndustrien  finder  ikke,  at  der  er  ”gode”  eller
”dårlige” fødevarer, men derimod gode eller dårlige kostvaner, og tror derfor ikke på
værdien af ernæringsprofiler, men dog på at en vis begrænsning vil øge troværdigheden.
Nationale  regler  om  obligatorisk  berigelse  udgør  et  problem  for  samhandelen.
FødevareIndustrien undrer sig over, at man ikke udarbejder en positivliste for ”visse
andre stoffer” ligesom for vitaminer og mineraler. En enkel procedure vedrørende
notifikation ønskes.
Landbrugsraadet, også på vegne af Dansk Landbrug og Kødbranchens Fællesråd,
finder overordnet, at en afbalanceret og varieret kost bør udgøre grundlaget for det
indtag af næringsstoffer, der er nødvendig for en normal udvikling og et godt
helbred. Organisationerne finder imidlertid en harmonisering af området
hensigtsmæssig og lægger vægt på, at EFSA involveres i risikovurderingen, og at
der fastsættes sikre maksimumsgrænser for vitaminer og mineraler. Vigtigheden af
konsistens mellem nærværende forslag og forslaget om ernærings- og
sundhedsmæssige anprisninger fremhæves.
Mejeriforeningen og Handel, Transport og Serviceerhvervene, har ingen
bemærkninger til forslaget.
Ernæringsrådet støtter en harmonisering, men er bekymret over, at fri tilsætning af
vitaminer og mineraler og visse andre stoffer til fødevarer vil forvirre forbrugernes
15
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1465712_0015.png
opfattelse af sund kost, og dermed modvirke kampagner om hensigtsmæssig ernæring.
Rådet finder, at det ikke bør være tilladt at berige produkter, som har et højt indhold af
fedt  og  sukker,  da  dette  vil  undergrave  forbrugernes  opfattelse  af,  hvad  der  er
ernæringsmæssigt  hensigtsmæssigt.  Hvis  man  alligevel  vil  liberalisere,  lægger
Ernæringsrådet vægt på, at der fastsættes ernæringsprofiler baseret på videnskabelig
viden om kost og ernæring, og at berigelse kun tillades til produkter med en positiv
profil.  I  den  forbindelse  henvises  til  WHO  rapporten  ”Diet,  Nutrition  and  the
Prevention of Chronic Diseases”, 2003. Rådet er bekymret over tilsætning af ”visse
andre stoffer” til mad, idet det kan føre til en udvikling af lægemidler som mad.
Coop laboratoriet og FDB støtter en harmonisering af lovgivningen i EU og finder det
positivt, at der skal være en obligatorisk næringsdeklaration for produkter, der er tilsat
vitaminer og mineraler. Man er bekymret over en væsentlig liberalisering af området og
finder, at den danske restriktive praksis skal være udgangspunktet for forhandlingerne.
Grænseværdierne bør fastsættes ud fra et forsigtighedsprincip. Man er især bekymret
over tilsætning af vitaminer og mineraler til fødevarer med højt indhold af fedt, sukker
og salt og peger på, at markedsføring mod børn af sådanne produkter ikke bør tillades.
FDB mener, at forbuddet i forhold til alkohol bør være totalt. Dernæst fremføres, at
der fortsat vil være behov for ernæringsoplysning, og at den bør styrkes.
Helsebranchens Leverandørforening og Økonomaforeningen   er imod, at man tillader
tilsætning af vitaminer og mineraler samt andre stoffer til fødevarer, fordi der er en
risiko for overdosering samt risiko for, at forbrugerne på sigt ikke kan skelne mellem
lødige og ikke-lødige fødevarer og spiser mindre af fx frugt og grøntsager og andre
naturlige kilder til næringsstoffer. Forslaget er svært at kommentere, fordi det ikke
fremgår, hvor meget der må tilsættes af det enkelte vitamin og mineral til de enkelte
fødevarekategorier.
Specialarbejderforbundet finder at tilsætning af vitaminer og mineraler kun skal tillades,
hvis det er dokumenteret, at der en nødvendig sundhedsmæssig fordel herved. Det bør
tydeligt fremgå af mærkningen, hvis et produkt er tilsat vitaminer, mineraler eller andre
stoffer.
Forbrugerrådet støtter en  harmonisering af reglerne  for tilsætning  af vitaminer og
mineraler til fødevarer, men ikke det foreliggende forslag. Forbrugerrådet finder ikke, at
alle de kritiske og fornuftige kommentarer, som Kommissionen har modtaget både fra
myndigheder og forbrugerorganisationer har haft nogen indflydelse på forslaget og
peger på, at det billede, som Kommissionen tegner af at berigelse vil kunne have på
ernæringstilstanden  i  EU,  er  alt  for  ensidig,  forskønnende,  industrivenligt  og
vildledende. Kommissionen giver køb på forsigtighedsprincippet og sætter varernes fri
bevægelighed højere end forbrugernes sikkerhed, anfører Forbrugerrådet og peger på et
antal detaljerede problemer i forslaget. Forbrugerrådet vurderer, at en række forhold vil
medvirke til et lavt beskyttelsesniveau, herunder brug af ”sikre grænser” i stedet for det
ernæringsmæssige  behov  som  kriterium  for  tilsætning  af  vitaminer  og  mineraler,
manglende krav om ernæringsmæssige profiler for berigelse af fødevarer, negativlister i
stedet  for  positivlister  for  ”visse  andre  stoffer”,  som  bør  underlægges  krav  om
forhåndsgodkendelse. Det fremhæves, at den europæiske forbrugerorganisation, BEUC
16
ikke kan støtte et forordningsforslag uden ernæringsmæssige profiler. Med hensyn til
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1465712_0016.png
mærkning bør produkter med tilsatte vitaminer og mineraler mærkes med ”tilsat…”, da
berigelse har en alt for positiv klang.
NOAH er grundlæggende imod frivillig tilsætning af vitaminer og mineraler og finder,
at  Codex  Alimentarius  principper  fortsat  bør  være  gældende.  Kommissionens
begrundelser  i  forslagets  indledende  afsnit  for,  at  højere  indtag  end  de  officielle
anbefalinger  kunne  være  gavnligt,  er  udokumenteret.  Personer,  der  ikke  indtager
tilstrækkeligt af visse vitaminer eller mineraler på grund af ændrede kostvaner, fordi de
spiser for lidt etc., kan mest hensigtsmæssigt dække deres behov med kosttilskud. Den
dokumentation, der ligger til grund for fastsættelse af øvre grænseværdier anses for
mangelfuld, og risiko for overdosering forstærkes ved, at kosten i EU landene er
forskellig.  Frivillig  berigelse  vanskeliggør  moniteringen  af  effekten  af  obligatorisk
berigelse  og  bør  derfor  ikke  tillades,  når  man  har  en  obligatorisk  berigelse.  Der
udtrykkes  bekymring  for,  at  frivillig  berigelse  vil  blive  underkastet  de  samme
modeluner, som man ser i helsekostbranchen. Det ene år er der fokus på selen og det
andet år på zink. Sker det samme i forbindelse med fødevarerne, er konsekvenserne
helt uoverskuelige. Der bør kun beriges på basis af princippet om ernæringsprofiler.
NOAH  stiller  sig  tvivlende  over  for,  om  anprisninger  og  næringsdeklarationer  i
forbindelse  med  berigelse  i  realiteten  vil  gøre  forbrugerne  bedre  rustet  til  at
sammensætte en sund kost. ”Visse andre stoffer” skal gennemgå en sikkerhedsmæssig
vurdering, før de må tilsættes.
Det Rådgivende Fødevareudvalg har desuden drøftet forslaget under et møde den 9.
december 2003. De enkelte organisationer har under denne drøftelse ikke fremsat
væsentligt nye bemærkninger til forslaget ud over, hvad der fremgår af de tidligere
høringssvar fremsendt  i forbindelse  med Fødevaredirektoratets  skriftlige  høring af
diverse organisationer. Udvalgets samlede konklusion var imidlertid, at det er særdeles
væsentligt, at der fra dansk side arbejdes målrettet på en forbedring af forslaget.  
Af  hensyn  til  forståelsen  af  høringssvarene  kan  det  oplyses,  at  der  under
ekspertdiskussionerne har været mange ønsker om at begrænse, hvilke fødevarer der
må beriges, det vil sige et krav om, at kun fødevarer med en acceptabel ernæringsprofil
skulle kunne beriges. Ernæringsprofilerne skulle baseres på den viden, man har om de
forskellige næringsstoffers indflydelse på udvikling af kroniske sygdomme. Formålet
var at undgå, at berigelsen kommer til at modarbejde kostrådene om at spise mindre
mættet fedt, sukker, salt etc. Kommissionen har ikke medtaget denne begrænsning,
men henvist til, at et sådant krav er indføjet i forslaget til forordning om ernærings- og
sundhedsmæssige anprisninger.
Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg
Der er fremsendt grundnotat til Folketingets Europaudvalg den 29. december 2003.