Undervisningsministeriet Den 25. november 2004 1. Høringsresumé over lovforslag om ændring af lov om folkeskolen ( Fripladstilskud i skol e- fritidsordninger af økonomiske, sociale eller pædagogiske grunde) Lovforslaget blev den 17. november 2004 sendt til høring hos 32 myndigheder, organisationer m.v. Af disse har 16 afgivet høringssvar. Som bilag er vedlagt høringsliste med angivelse af (med kryds), hvem der har svaret. Lovforslaget har været offentliggjort på ministeriets hjemmeside. Dette har medført e n kommentar til lovforslaget fra Danske Ungdomsskoleelevers netværk. 2. De væsentligste bemærkninger til lovforslaget: Børne - og Ungdomspædagogernes Landsforbund (BUPL): Forbundet finder det særdeles positivt, at reglerne om hel eller delvis friplads i d  agtilbud også fre m- over skal omfatte SFO. Børnerådet: Rådet finder, at lovforslaget burde udvides med en bestemmelse om, at forældrenes maksimale b   e- taling ikke bør kunne overstige 30 hhv. 33 % (for kommuner med pasningsgaranti) af driftsudgi f- terne. Børne - og Kulturchefforeningen: Foreningen tilslutter sig forslaget om, at det fremover ikke længere er frivilligt for kommunerne at yde hel eller delvis friplads. Foreningen tager de ændrede formuleringer for så vidt angår søske n- demoderation til efterretning. Undervisningsministeriets bemærkning: Lovforslagets ændrede formuleringer om søskendetilskud (moderation) indebærer ikke indhold s- mæssige ændringer i forhold til gældende bestemmelser. Da lovgivningen om social service ved ressortændring er flyttet fra Soci  alministeriet til Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender, er der imidlertid  indført andre betalingstermer med hjemmel i lov om social service. Danmarks Skolelederforening: Foreningen hilser forslaget velkommen og bemærker, at med ændringen stil les alle forældre lige i forhold til friplads i fritidsordninger. Dansk Arbejdsgiverforening: DA er enig i lovforslagets intentioner og hilser det velkommen, at skolefritidsordninger ligestilles med andre ordninger. DA er af den opfattelse, at læringsindh  oldet i skolefritidsordninger skal øges, hvorfor der ikke bør være økonomiske barrierer, der afholder elever fra denne mulighed.
Frie Grundskolers Fællesråd: Rådet foreslår, at der   – af hensyn til borgernes mulighed for frit at vælge mellem den kommuna le og den private skolefritidsordning – skabes mulighed for, at der kan ydes hel eller delvis friplads til elever i de private skolers fritidsordninger. KL: KL finder, at kommunerne selv bør beslutte, om de vil yde friplads i SFO. Det bemærkes, at med dette lovforslag forsvinder endnu en styringsmulighed på børnepasningsområdet. KL finder det uacceptabelt, at loven skal træde i kraft allerede 1. januar 2005, idet kommunerne derved ikke får den fornødne tidsfrist til at indrette sig efter de nye regler og d eraf følgende merudgifter. KL anser   lovforslaget for at være i modstrid med de aftaler, KL og regeringen har indgået. KL anfører, at da kommunerne ikke har haft mulighed for at indregne merudgiften, kan der være risiko for, at de berørte kommuner ser sig  nødsaget til at hæve forældretaksten i SFO for at finansi e- re denne ikke forventede merudgift. Foreslår derfor at lovens ikrafttrædelsestidspunkt udskydes til 1. januar 2006. KL finder det problematisk, at kommunerne kun får kompensation for nettoudgiften  for de kommu- ner, som ikke allerede har indført disse tilbud, idet man finder, at kommunerne straffes indirekte for at yde et højere serviceniveau, end lovgivningen kræver. Undervisningsministeriets bemærkning: Finansministeriet vil på baggrund af hørings  svaret drøfte synspunktet med KL. Københavns Kommune: Kommunen bemærker, at der ikke er angivet forudsætninger for forventningen om kommunernes merudgifter til 30 mio. kr., og kommunen bemærker, at man derfor ikke på det foreliggende grun   d- lag kan vurdere udgifternes omfang. Kommunen tager således forbehold for de økonomiske kons  e- kvenser af lovforslaget. Skole og Samfund: Foreningen hilser lovforslaget som et skridt i den rigtige retning. Skole og Samfund finder princi- pielt, at skolefritidsordninger som en del af folkeskolen bør være gratis for forældrene.
Bilag Oversigt over hvilke høringsberettigede myndigheder, organisationer, m.v., der har afgivet svar Amtsrådsforeningen    x Forbundet for Pædagoger og Klubfolk (BUPL)     x Børnerå  det   x Børne - og Kulturchefforeningen   x Danmarks Evalueringsinstitut   x Danmarks Skolelederforening   x Danmarks Lærerforening     x Dansk Arbejdsgiverforening   x Dansk Center for Undervisningsmiljø (DCUM) Dansk Flygtningehjælp Dansk Friskoleforening Dansk Industri Danske Skoleelever De samvirkende Invalideorganisationer Det Centrale Handicapråd    x Dokumentations- og Rådgivningscentret om racediskrimination Frederiksberg Kommune Frie Grundskolers Fællesråd      x Frie Grundskolers Lærerforening Grundskolerådet    x Institut for Menneskerettigheder   x KL   x Københavns Kommune    x Landsforbundet af Voksen og Ungdomsundervisere Landsforeningen af Ungdomsskoleledere   x Landsforeningen for Opholdssteder og Skole- og behandlingstilbud Landsorganisationen i Danmark Lederforeningen i Danmarks Lærerforening     x Rådet for Etniske Minoriteter Skole og Samfund   x Ungdomsringen Ungdomsskolernes Udviklingscenter