Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling Bredgade 43 1260 København K Telefon 3392 9700 Telefax 3332 3501 E-post [email protected] Netsted www.vtu.dk CVR-nr. 1680 5408 Dok-id. 320439 Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København K Hermed fremsendes i 5 eksemplarer svar på spørgsmål nr. 28 (L 2 28) stillet af Udvalget for Videnskab og Teknologi den 29. november 2004. Med venlig hilsen Helge Sander
Spørgsmål nr. 28 stillet af Udvalget for Videnskab og Teknologi den 29. november 2004 til Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling (L 2  - spørgsmål 28) Spørgsmål 28 Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 29. november 2004 fra Novozymes A/S, jf. L 2- bilag 3. Svar: Novozymes udtrykker i sin henvendelse stor glæde over de senere års forskningspolitiske dagsorden, herunder den styrkelse af forskning og forskeruddannelse og de reformer af blandt andet universiteterne og råds systemet i forskning og innovation, som regeringen med et flertal i Folketinget har fået gennemført. Jeg ser også med stor tilfredshed på, at Novozymes tilslutter sig de satsninger inden forskning og innovation i ikt-, nano- og bioteknologi, som regeringen ønsker at fremme blandt andet med oprettelsen af Højteknologifonden. Jeg er helt enig i, at sådanne satsninger sammen med et øget offentlig  -privat samspil er blandt de afgørende forudsætninger for, at Danmark kan videreudvikle sig som et højteknologisk s amfund og få sikret fremtidens grundlag for vækst. Hvad angår Højteknologifondens satsninger, vil det være op til den kommende bestyrelse at vurdere, hvilke konkrete offentlig-private samarbejder inden for forskning og innovation, fonden skal støtte. Som  det fremgår af lovforslagets almindelige bemærkninger, gennemførte regeringen i foråret 2004 en faglig dialogproces med både forskere og erhvervsfolk inden for ikt -, nano- og bioteknologi for at sikre det bedste faglige udgangspunkt for fondens virke. Analyser og anbefalinger fra dialogprocessen er blevet udgivet i en udvidet version i tre faglige delrapporter inden for hver af de tre teknologiområder og sammenfattet i publikationen Fokus på fremtiden . Alle disse faglige kortlægninger vil blive overbragt ti  l bestyrelsen som et grundlag for det indledende arbejde i fonden. Dialogprocessen bekræftede endvidere intentionen i den politiske aftale af 31. marts 2004, hvorefter fonden bør fokusere og prioritere sin støtte på nøje udvalgte områder. I sin henvendelse påpeger Novozymes specifikt for bioteknologi, at der ud over områderne for medicin og farmaci samt genmodificerede planter også er et tredje felt - hvid bioteknologi - der omhandler biologiske løsninger til industrielle processer. I den faglige delrapport for bioteknologi bliver den type forskning betegnet som perspektivrig med store potentialer, og det er nævnt, at Danmark både har stærke forskningsmiljøer og en konkurrencedygtig industri på området. Videnskabsministeriet har på baggrund af dialogprocess en vurderet, at det samfundsmæssige potentiale på nuværende tidspunkt er større i den formulerede vision for anvendelse af bio- og genteknologi inden for sundhed og fødevarer. Og at der i første omgang bør fokuseres her.
2 Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling Jeg vil gerne understrege det nødv endige i, at fonden fokuserer målrettet på nøje udvalgte områder. Det vil som nævnt være den kommende bestyrelse, som skal træffe beslutning om, hvordan fonden konkret skal satse, og det er dermed også bestyrelsen, der kommer til at vurdere, hvilke typer af bioteknologisk forskning og innovation som enten i første omgang eller i senere faser skal tildeles støtte.