§ 20-spørgsmål S 743 Om pandemisk influenza.

Til: Indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V)
Dato: 11-11-2004
Samling: 2004-05 (1. samling)
Status: Besvaret, endeligt

Om § 20-spørgsmålet

Sagsgang:
Anmeldelse 11-11-2004
Endelig besvarelse 30-11-2004
Spørgsmålets ordlyd:
Hvordan vil ministeren - i henhold til den danske pandemiplan - sikre sig, at Danmark i tilfælde af en pandemi har en tilstrækkelig stor adgang til det eneste lægemiddel, der forventes at være effektivt til forebyggelse og behandling af en pandemisk influenza?
Skriftlig begrundelse:
WHO har opfordret alle verdens regeringer til at etablere nationale beredskaber til imødegåelse af risikoen for udbrud af en verdensomspændende pandemi. Udgangspunktet for en pandemi vil være et muteret influenzavirus, som afviger så meget fra de almindelige influenzavirustyper, at befolkningen ikke vil være udrustet med et naturligt immunforsvar. De aktuelle udbrud af fugleinfluenza i Vietnam og Thailand vurderes af eksperter til at repræsentere en reel risiko for udvikling af nye virustyper med pandemisk potentiale. Eksperterne forventer, at der vil gå mindst et halvt år efter udbrud af en pandemisk influenza, inden man kan være klar med en virksom vaccine, der ydermere, hvis man skal følge de gældende regler, ikke ville kunne nå at blive sikkerhedsmæssigt testet. Det antivirale præparat Tamiflu er i dag det eneste lægemiddel med en dokumenteret effekt på pandemiske influenzatyper. Producenten af Tamiflu, Roche A/S, vil ikke kunne imødekomme en pludselig eksplosiv efterspørgsel i tilfælde af en akut pandemi og har derfor opfordret verdens lande til at opbygge tilstrækkelige lagre af lægemidlet via forhåndsordrer i forbindelse med opbygningen af de nationale pandemiberedskaber. Emnet er i øvrigt beskrevet i artiklen 'Intet lager til masseinfluenza' i Metroexpress den 21. oktober 2004.
Dokumentdato: 30-11-2004
Modtaget: 30-11-2004
Omdelt: 30-11-2004

Svar på spm. nr. S 743.

svarspmS743tamifluberedskab (pdf-version)
Html-version
svarspmS743-flg (pdf-version)
Html-version
Dokumentdato: 11-11-2004
Modtaget: 11-11-2004
Omdelt: 11-11-2004

Hvordan vil ministeren - i henhold til den danske pandemiplan - sikre sig, at Danmark i tilfælde af en pandemi har en tilstrækkelig stor adgang til det eneste lægemiddel, der forventes at være effektivt til forebyggelse og behandling af en pandemisk inf

Hvordan vil ministeren - i henhold til den danske pandemiplan - sikre sig, at Danmark i tilfælde af en pandemi har en tilstrækkelig stor adgang til det eneste lægemiddel, der forventes at være effektivt til forebyggelse og behandling af en pandemisk inf (pdf-version)
Html-version