Udenrigsudvalget 2004-05 (1. samling)
S 1390
Offentligt
140469_0001.png
140469_0002.png
UDENRIGSMINISTERIET
14. januar 2005Besvarelse af spørgsmål nr. S. 1390 af 10.december 2004 til udenrigsministeren stilletaf Lars-Emil Johansen (SIU).
Spørgsmål nr. S. 1390:”Hvad er baggrunden for, at danske embedsmænd i internationale sammenhænge har indgivetdirekte forkerte oplysninger om Grønland og Færøerne i bl.a. 1999 og 2001, og at der genereltmangler sammenhæng i de oplysninger, Danmark afgiver omkring Grønland og Færøernesposition i forbindelse med internationale aftaler og konventioner?”Svar:Danmark afgiver skriftlige periodiske rapporter til de komiteer, der er nedsat under FN’srespektive menneskerettighedskonventioner til sikring af, at de deltagende stater løbendeoverholder deres forpligtelser i henhold til konventionerne. De skriftlige rapporter dannergrundlag for mundtlige eksaminationer i komiteerne. Både Grønland og Færøerne indbydes tilat deltage i dette arbejde. Mens Grønland har taget aktiv del, har Færøerne forholdt sig merepassivt.De af spørgeren refererede udtalelser er fremkommet i forbindelse med de mundtligeeksaminationer i henholdsvis komiteen under FN konventionen om økonomiske, sociale ogkulturelle rettigheder og komiteen under FN konventionen om barnets rettigheder. Fra danskside tilstræber man selvsagt at referere udviklingen så godt som muligt og i lyset af den konkretesammenhæng, hvori dialogen udspiller sig. Svarene afgives mundtligt og på stående fod, hvilketindebærer, at det nærmere ordvalg og gengivelsen heraf i komiteernes referater ogpressemeddelelser typisk ikke har den samme præcision som et forberedt skriftligt indlæg.I relation til den refererede udtalelse i FN-komiteen vedrørende økonomiske, sociale ogkulturelle rettigheder har der selvsagt ikke været nogen bagtanke ved benyttelsen af det ordvalg,spørgeren har fremhævet. Der er tilstræbt en redelig beskrivelse af den generelle situation, omend det beklages, at ordvalget ikke var fuldt korrekt. Det bør noteres, at den skriftlige
udredning, der lå til grund for den mundtlige dialog, ikke nærmere redegør for færøske forhold,idet Færøerne i modsætning til Grønland ikke deltog i dette arbejde og heller ikke deltog i denmundtlige dialog med komiteen.Udtalelsen om, at grønlændere og færinger føler sig som danske, skulle være fremsat over forkomiteen under FN konventionen om barnets rettigheder. Det fremgår imidlertid alene af enpressemeddelelse, men ikke af det officielle referat, der refererer det synspunkt, atgrønlænderne og færingerne netop ikke opfatter sig som nationale mindretal. Grønland havdebidraget til den skriftlige rapport, men deltog ikke i den mundtlige høring. Færøerne tog ikkedel i arbejdet.Lad mig tilføje, at referencen i pressemeddelelsen fra FN’s Børnekomite, hvorefter ”Anyinternational treaties signed by Denmark were extended to those territories although they wereself-governing entities within the Danish State”, skal forstås som en generel gengivelse afGrundlovens ordning, ifølge hvilken indgåede traktater, hvor andet ikke måtte være bestemt,gælder for hele Riget, jfr. Grl. § 19 sammenholdt med § 1. Dette er ikke i modstrid med detforhold, at de respektive hjemmestyrer selv er ansvarlige for gennemførelsen af loven om ikke-diskrimination på arbejdsmarkedet, som de refererede udtalelser i FN’s Racediskriminations-komité sigter til.Eksemplerne viser, at Færøernes deltagelse i internationale møder er vigtig for at sikre, at allenuancer bliver dækket i dialogen med de respektive internationale overvågningskomitéer.