edlemmerne af Folketingets Europaudvalg deres stedfortrædere ag Journalnummer Kontor 400.C.2-0 EUK 1. marts  2005 KOMITÉSAG Til underretning for Folketingets Europaudvalg vedlægges Miljøministeriets notat samt grundnotat om udkast til Kommissionens beslutning om anvendelse af det ozonlagsned- brydende stof CFC 12 til visse militære formål efter ansøgning fra Cypern, Ungarn og Li- tauen. Kommissionens beslutningsforslag skal behandles på et møde i forvaltningskomitéen for ozonlagsnedbrydende stoffer den 2. og 3. marts 2005.02.28 Forslaget vurderes ikke at have indvirkning på beskyttelsesniveauet i Danmark. Danmark har ikke selv tilsvarende anvendelser af CFC.
2 MILJØministeriet        24. februar 2005 Ledelsessekretariatet     J. nr. D EUK OLK/EUK NOTAT til Folketingets Europaudvalg Udkast  til  Kommissions  beslutning  om  anvendelse  af  det  ozonlagsned- brydende  stof  CFC  12  til  visse  militære  formål  efter  ansøgning  fra  Cy- pern, Ungarn og Litauen. Kommissionen har den 16. februar 2005 fremsendt udkast til beslutning i forbindelse med tre ansøgninger fra Cypern, Ungarn og Litauen om at anvende det ozonlagsnedbrydende stof CFC 12 til militære formål. Kommissionens beslutningsforslag skal behandles på et møde i forvaltningskom- miteen for ozonlagsnedbrydende stoffer den 2. og 3. marts 2005. Forordning 2000/2037 om stoffer, der nedbryder ozonlaget, forbyder markedsføring og anvendelse af CFC. Kommissionen kan dog efter ansøgning fra en medlemsstat, og i overensstemmelse med forvaltningsproceduren, give en tidsbegrænset dispensation til militære anvendelser af CFC i tilfælde, hvor der ikke findes teknisk eller økonomisk anvendelige alternativer. Kommissionen har modtaget tre ansøgninger om dispensation fra Cypern, Ungarn og Litauen til anvendelse til militære formål. Regeringen agter at stemme for beslutningsforslaget.
3 MILJØministeriet        24 februar 2005 Ledelsessekretariatet        J. nr. D EUK        MAS/LFO/Mst/OLK/EUK GRUNDNOTAT til Folketingets Europaudvalg Udkast  til  Kommissions  beslutning  om  anvendelse  af  det  ozonlagsned- brydende  stof  CFC  12  til  visse  militære  formål  efter  ansøgning  fra  Cy- pern, Ungarn og Litauen. 1. Status Kommissionen har den 16. februar 2005 fremsendt udkast til beslutning i forbindelse med tre ansøgninger fra Cypern, Ungarn og Litauen om at anvende det ozonlagsnedbrydende stof CFC 12 til militære formål. Beslutningen skal tages i overensstemmelse med forvalt- ningsproceduren, og forudsætter derfor, at medlemsstaterne ikke manifesterer et blokeren- de mindretal imod. I så fald kan Rådet med et kvalificeret flertal omgøre Kommissionens beslutning. Kommissionens beslutningsforslag skal behandles på et møde i forvaltningskom- miteen for ozonlagsnedbrydende stoffer den 2. og 3. marts 2005. 2. Formål og indhold Forordning 2000/2037 om stoffer, der nedbryder ozonlaget, forbyder markedsføring og anvendelse af CFC. Kommissionen kan dog efter ansøgning fra en medlemsstat, og i overensstemmelse med forvaltningsproceduren, give en tidsbegrænset dispensation til militære anvendelser af CFC i tilfælde, hvor der ikke findes teknisk eller økonomisk anvendelige alternativer. Kommissionen har modtaget tre ansøgninger om dispensation fra Cypern, Ungarn og Litauen. Kommissionens forslag omfatter tilladelse til brug af 17 kg CFC 12  for Cypern, 109 kg CFC 12 for Ungarn og 100 kg CFC 12 for Litauen, i perioden frem til 31. december 2008. Forslagene pålægger landene at rapportere om tiltag for at kon- vertere til udstyr, der ikke kræver anvendelse af ozonlagsnedbrydende stoffer, se- nest den 31. december 2006.
4 3. Nærhedsprincippet & proportionalitetsprincippet Forslaget har ingen relevans for nærhedsprincippet & proportionalitetsprincippet 4. Konsekvenser for Danmark Forslaget har ingen lovgivningsmæssige eller økonomiske  og administrative konsekvenser for Danmark.   Forslaget vurderes ikke at have indvirkning på beskyttelsesniveauet i Danmark. Danmark har ikke selv tilsvarende anvendelser af CFC. 5. Høring Forslaget har været sendt i høring i Specialudvalget for miljøspørgsmål. Forsvarets Bygningstjeneste og Forbrugerrådet har ingen bemærkninger. Der er ikke indkommet yderligere høringssvar. 6. Forhandlingssituationen Forslaget har ikke været forhandlet. Det vurderes dog, at der vil være tilslutning til forslaget, idet der tidligere er givet lignende dispensationer til flere af de ’gam- le’ medlemsstater. Kommissionen har foretaget en undersøgelse om mulige alter- nativer og har konkluderet, at der ikke er tilgængelige tekniske og økonomisk an- vendelige alternativer, hvilket er et krav for at der kan gives dispensation. 7. Dansk holdning Det er generelt Danmarks holdning at ozonlaget skal beskyttes mest muligt, men at der i særlige tilfælde kan meddeles dispensation. I den konkrete sag er der tale om meget små mængder ozonlagsnedbrydende stof.