Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK   17. maj  2005 Til underretning for Folketingets Europaudvalg vedlægges Udenrigsministe- riets besvarelse af spørgsmål nr. 9 af 11. maj 2005 (EUU alm. del.).  
2 Udenrigsministeriet Svar på spørgsmål 9 af 11. maj 2005 fra Folketingets Europaudvalg. Spørgsmål 9: ”Med henvisning til punkterne 3, 4 og 6a på vedlagte dagsorden for  rådsmødet  (transport,  telekommunikation  og  energi)  den  21. april  2005,  der  blev  forelagt  Europaudvalget  den  15.  april  2005, bedes ministeren redegøre for, hvad det indebærer, når Rådet på et møde skal fastlægge hhv. "fælles tilgang", "delvis fælles tilgang" eller "delvis fælles tilgang (evt. a-punkt)", samt i hvilke situationer disse udtryk typisk anvendes.” Svar: 1. Udtrykket ”fælles tilgang” er det samme som udtrykket ”gene- rel indstilling”. Begge udtryk svarer til f.eks. det engelske udtryk ”common approach”. I det følgende anvendes ”generel indstilling”, idet det er det udtryk, der anvendes i officielle rådsdokumenter på dansk. 2. På Rådets dagsorden kan der anføres forskellige ”kørebemærkninger” (dvs. formålet med behandlingen af et givent dagsordenspunkt på et rådsmøde). Ifølge fast praksis er det formandskabets beføjelse at bestemme kørebemærkningerne for Rådets dagsorden. Når der under et givent dagsordenspunkt skal træffes afgørelse om bindende retsforskrifter, eksisterer der forskellige typer kørebemærkninger, f.eks.: vedtagelse, fælles holdning, politisk enighed og generel indstilling. ”Generel indstilling” er den benævnelse, der refererer til en afgørelse, hvori der tages stilling til en tekst eller en del af teksten, inden lovgivningsprocedurerne forud for afstemning er afsluttet, herunder navnlig Europa-Parlamentets udtalelse. Benævnelsen ”generel indstilling” findes i Domstolens dom af 10. marts 1995 i sag C-417/93 – Europa-Parlamentet mod Rådet, sml. 1995-5, s. 1210. Retten finder (præmis 10 i dommen): ”at der som led i høringsproceduren ikke er nogen fællesskabsretsforskrift, der pålægger Rådet at afholde sig fra enhver behandling af Kommissionens forslag eller fra at søge en generel indstilling eller endog en fælles holdning i Rådet, før Parlamentets udtalelse afgives, for så vidt Rådet ikke fastlægger sin endelige
3 stillingtagen, før det har fået kendskab til denne. I øvrigt kan et sådant forbud ikke udledes af noget institutionelt eller proceduremæssigt formål ”. 3. ”Delvis generel indstilling” indikerer, at der tages stilling til en del af teksten, mens visse dele af teksten ikke omfattes af Rådets afgørelse. Dette kan f.eks. være tilfældet, hvis en afgørelse om beløbsstørrelser må afvente beslutninger i andre fora, således som det f.eks. er tilfældet for tiden pga. forhandlingerne om de finansielle perspektiver 2007-2013. 4. Hvis der efter en procedureangivelse anføres ”(evt. a-punkt)”, indikerer dette, at der sandsynligvis opnås enighed om sagen forud for rådsmødet, således at denne kan behandles som a- punkt.