Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 9. juni 2005 Til underretning for Folketingets Europaudvalg vedlægges Økonomi- og Er- hvervsministeriets besvarelse af spørgsmål nr. 1-28 af 1. juni, ad B 45.  
2 ØKONOMI- O NISTEREN Eksp.nr. Besvarelse af spørgsmål 2 (B 45) stillet af Folketingets Europaudvalg den 1. juni 2005.      Spørgsmål 2: ”Slagterier i Tyskland vurderer, at de sparer op mod to tredjedele af lønud- gifterne, hver gang de erstatter en tysker med en østeuropæisk arbejdstager. Ministeren bedes oplyse, om danskere indenfor servicesektoren skal forven- te at konkurrere under nogenlunde samme forhold.” Svar: Forholdene i Tyskland og i Danmark er meget forskellige og kan ikke umid- delbart sammenlignes.   I Tyskland har arbejdsmarkedets parter en grundlovsikret ret til at forhandle kollektive overenskomster, der fastsætter løn- og arbejdsvilkår. Efter ønske fra  arbejdsgiverne  og  fagforeningerne  i  byggeriet  blev  overenskomstens mindstelønssatser i 1996 udstrakt til at gælde alle tyske byggevirksomheder. Samtidig blev overenskomstens mindstelønssatser også udstrakt til alle løn- modtagere, der blev udstationeret til Tyskland via den tyske udstationerings- lov. Det samme lønværn eksisterer ikke i slagteribranchen. Sådan som det tyske system for tiden er bygget op, forudsættes det i den tyske overens komstlov, at der er en overenskomst at henvise til. Desuden skal udstationeringsloven udvides til også at omfatte andre områder end byggeriet, hvis der skal være mulighed  for  et  tilsvarende  værn  mod  løndumping.  Da  de  fleste  slagterier ikke har en overenskomst, da lønniveauet generelt er lavt, og da mange slag- teriarbejdere ikke er organiserede, har der hverken været mulighed for eller ønske om at indføre et tilsvarende lønværn for denne branche. Endvidere har slagterierne haft tradition for at gøre brug af de muligheder, som afta- lerne  fra  80’erne  om  den  såkaldte  kolonnearbejdskraft  gav  mulighed  for. Efter aftalerne om kolonnearbejde har østeuropæiske slagterifirmaer i årevis kunnet opnå kontrakter om udførelse af bestemte arbejdsmængder på tyske slagterier.   ØKONOMI- OG NISTERIET Slotsholmsgade 1216 København Tlf. 33 Fax 33 CVR-nr 10 [email protected] www.oem.dk
3 I  Danmark  er  systemet  og  traditionen  en  anden.  Vi  har  et  velorganiseret arbejdsmarked  præget  af  en  høj  organiseringsgrad  og  en  bred  overens- komstdækning.  Derfor  har  vi  ikke  haft  tradition  for  hverken  en  lovfastsat mindsteløn eller et system, hvorefter overenskomster finder generel anven- delse. Gennem retten til at konflikte, der er et alment princip i det danske arbejdsretlige system, har de faglige organisationer opnået aftaler om løn-og ansættelsesvilkår ved indgåelse af kollektive overenskomster. Ved indgåelse af overenskomster sikres lønmodtagerne ikke blot en mindstebetaling, men en normalløn inden for det pågældende overenskomstområde. Når en over- enskomst er indgået, overvåger de faglige organisationer, at overenskomsten overholdes.