Uddannelsesstyrelsen Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf 3392 5300 Fax 3392 5302 www.uvm.dk 11. april 2005 Folketingets Uddannelsesudvalg I forbindelse med behandlingen af (L 108), Forslag til Lov om ændring af lov om folkeskolen, lov om specialundervisning for voksne, lov om forberedende voksenundervisning (FVU-loven) og forskellige andre love (Udmøntning af kommunalreformen for så vidt angår specialundervis- ning, forberedende voksenundervisning, ordblindeundervisning m.v.) har Folketingets Uddannelsesudvalg i brev af 18. marts 2005 stillet mig føl- gende spørgsmål: Spørgsmål 2: ”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 17. marts 2005 fra År- hus Amts Udvalg for Børn, Kultur og Uddannelse, jf. L 108 - bilag 3.” Svar: Jeg forstår spørgsmål 2 således, at spørgsmålet vedrører § 5 i lovforsla- get, hvormed der foreslås en række ændringer i lov om forberedende voksenundervisning (FVU-loven). Som følge af kommunalreformen forankres den forberedende voksen- undervisning (FVU) og ordblindeundervisning for voksne på voksenud- dannelsescentrene (VUC). VUC overgår til selveje, og drifts- og finansie- ringsansvaret overgår til staten. Ifølge bilag 3 ønsker Århus Amtsråds Udvalg for Børn, Kultur og Ud- dannelse imidlertid en ændret ansvarsfordeling. Efter udvalgets opfattel- se bør regionerne have større indflydelse på institutionernes kapacitet og udbud med henblik på en sikring af uddannelsestilbud til alle unge og voksne i alle dele af regionen.   For så vidt angår Forberedende Voksenundervisning (FVU) og ordblin- deundervisning for voksne, kan jeg oplyse, at der i L 108 indgår en række konkrete forslag, der skal sikre, at behovet for disse to tilbud dækkes i alle egne af landet:  
2 For det første skal det enkelte VUC, jf. § 5, sikre, at alle, der er beret- tigede til FVU og ordblindeundervisning, kan modtage denne under- visningen inden for en rimelig geografisk afstand og på flere typer af institutioner. For det andet skal regionsrådet, jf. § 5, i samarbejde med VUC og de øvrige udbydere af FVU og ordblindeundervisning for voksne koor- dinere tilbuddene i regionen, så der er et tilstrækkelig bredt udbud af FVU og ordblindeundervisning for voksne – både geografisk og på flere institutionstyper. Til støtte for denne koordinering udarbejder det enkelte VUC en plan for centrets udbud af FVU og ordblin- deundervisning for voksne. Regionsrådet høres om denne plan. I planen vil spredning af tilbuddet geografisk og på institutionstyper naturligvis være synlig og et oplæg til drøftelse mellem regionsrådet, VUC og de øvrige udbydere. For det tredje er der i § 6 indsat en overgangsbestemmelse. Heraf fremgår det, at VUC skal tilbyde driftsoverenskomst til de institutio- ner, som inden udgangen af 2006 har indgået driftsoverenskomst med amtsrådet om FVU og ordblindeundervisning for voksne. Den- ne overgangordning er gældende i to år, det vil sige til den 31. de- cember 2008. For det fjerde er der i L 106 indsat bestemmelser om udbudsgod- kendelse for et VUC. En lang række forhold skal være i orden, før et VUC kan få en udbudsgodkendelse fra ministeriet. Eksempelvis vil det ved godkendelsen blive stillet som krav til VUC, at FVU og ord- blindeundervisning for voksne skal udbydes på flere institutionstyper med henblik på, at der er et tilstrækkeligt og varieret tilbud til alle in- den for en rimelig geografisk afstand. Overholder VUC ikke de afta- ler, der er indgået med ministeriet, er der flere sanktionsmuligheder. For eksempel kan ministeriet tilbageholde tilskud, eller tilskud kan helt bortfalde, ligesom der kan stilles krav om tilbagebetaling.   Der vil blive fastsat nærmere regler om geografisk afstand samt om sam- arbejdet mellem regionsrådet, VUC og de øvrige udbydere, hvad angår FVU og ordblindeundervisning for voksne.   Jeg finder, at ovennævnte tiltag er en tilstrækkelig sikring af, at der vil blive udbudt FVU og ordblindeundervisning for voksne i alle dele af regionen. På den baggrund finder jeg det ikke nødvendigt at udvide re- gionsrådets beføjelser.
3 Jeg henviser i øvrigt til besvarelsen af spørgsmål 1 vedrørende L 106, bilag 2. Denne besvarelse fremsendes i 5 eksemplarer Med venlig hilsen Bertel Haarder