Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg g deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 400.C.2-0 EUK 17. maj 2005 Til underretning for Folketingets Europaudvalg vedlægges Udenrigsministeriets besvarel- se af spørgsmål nr. 1-2 af 14. april, nr. 3-4 af 21. april samt 5-176 af 2. maj 2005 (ad L 137).  
2 UDENRIGSMINISTERIET EUP j.nr. 400.A.2-10-1 Nordgruppen Den 17. maj 2005 Svar på Folketingets Europaudvalgs spørgsmål ad L 137 af 2. maj 2005 Spørgsmål 146: ”Hvad vil regeringen gøre for, at Danmark kan bevare de nuværende forbud mod sprøj- tegifte, og for at det forsat er muligt for Miljøstyrelsen at forbyde sprøjtegifte, der er fun- det i grundvandet, eller som Miljøstyrelsen har andre faglige grunde til at forbyde?” Svar: Der henvises til:   1)   Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 78 stillet af Folketingets Miljø - og Plan- lægningsudvalg den 26. april 2004. 2)   Miljøministerens besvarelse af S 1058 stillet af Per Clausen (EL). 3)   Miljøministerens besvarelse af S 1057 stillet af Per Clausen (EL).   De tre svar gengives i det følgende: 1)   ”Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 78 (alm. del – bilag 179) stillet af Folke- tingets Miljø - og Planlægningsudvalg den 26. april 2005. Spørgsmål nr. 78: ”Ministeren bedes kommentere henvendelse af 15. april 2005 fra Greenpeace vedrø- rende kommentarer til ændring af bekendtgørelse om bekæmpelsesmidler, jf. alm. del – bilag 179.” Svar: Greenpeace udtrykker i sit høringssvar bekymring for beskyttelsen af det danske grund- vand som følge af EU’s såkaldte positivliste for aktivstoffer i sprøjtemidler. Godkendelse af sprøjtemidler sker efter et to–strenget system. De virksomme stoffer i sprøjtemidlerne – de såkaldte aktivstoffer – vurderes i EU. Hvis der er dokumenteret en miljø – og sundhedsmæssig acceptabel anvendelse i mindst ét EU-land, kan aktiv- stoffet optages på EU’s positivliste. Det er herefter op til de nationale myndigheder at vurdere evt. ansøgninger om god- kendelse af sprøjtemidler indeholdende de pågældende aktivstoffer. Dette indebærer, at Miljøstyrelsen ud fra danske forhold skal vurdere, om anvendelsen af sprøjtemidlet er acceptabel. Hvis styrelsen vurderer, at anvendelsen i Danmark er miljø  –  og  sundhedsmæssig  acceptabel,  bliver  produkterne  godkendt,  evt.  med  visse
3 restriktioner for anvendelsen. Hvis dette ikke er tilfældet, eksempelvis fordi der udva- skes uacceptable mængder til grundvandet, godkendes sprøjtemidlet ikke. Med hensyn til de sprøjtemidler, der allerede er forbudt i Danmark, gælder, at de ikke bliver godkendt som følge af, at aktivstofferne i midlerne optages på positivlisten. Der kan imidlertid i forbindelse med EU’s vurdering af aktivstoffet fremkomme nye oplysninger, som dokumenterer, at der ikke længere er grund til at opretholde et nati- onalt forbud. I disse tilfælde vil produkterne kunne blive godkendt. Jeg kan tilføje, at Danmark gør en meget aktiv indsats i EU for at sikre et højt beskyt- telsesniveau ved beslutning om evt. optagelse af et aktivstof på positivlisten.” 2)   ”Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. S 1058 stillet af Per Clausen, (EL). Spørgsmål nr.: S 1058 ”Kan ministeren bekræfte, at 16 aktivstoffer, som er eller har været helt eller delvist forbudte i Danmark er kommet på EU’s positivliste, og vil ministeren tage initiativ til at sikre, at vi stadig kan forbyde disse aktivstoffer i Danmark?” Svar: Miljøstyrelsen  kan  bekræfte,  at  en  række  af  de  aktivstoffer,  der  enten  er  forbudt  i Danmark eller er underlagt visse restriktioner, er optaget på EU’s såkaldte positivliste for aktivstoffer i sprøjtemidler. Jeg skal i øvrigt henvise til min besvarelse af spørgsmål nr. 78, hvoraf det bl.a. fremgår, at  hvis  Miljøstyrelsen  vurderer,  at  anvendelsen  i  Danmark  ud  fra  danske  forhold  er miljø- og sundhedsmæssig acceptabel, kan produkterne godkendes, evt. med visse re- striktioner  for  anvendelsen.  Hvis  dette  ikke  er  tilfældet,  eksempelvis  fordi  der  udva- skes uacceptable mængder til grundvandet, godkendes sprøjtemidlerne ikke.” 3)   ”Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. S 1057 stillet af Per Clausen, (EL). Spørgsmål nr.: S 1057 ”Kan ministeren bekræfte, at 12-13 aktivstoffer, som er fundet i dansk grundvand, har fået lov til at komme på EU’s ”positivliste”, og vil ministeren sikre, at disse aktivstof- fer  fortsat  –  med  henvisning  særlige  danske  forhold  og  vores  prioritering  af  grund- vandsbeskyttelsen – skal være forbudte i Danmark?” Svar: Miljøstyrelsen  kan  bekræfte,  at  de  aktivstoffer,  som  Greenpeace  nævner  i  deres  hø- ringssvar  af  15.  april  2005,  er  optaget  på  EU’s  såkaldte  positivliste  for  aktivstoffer  i sprøjtemidler. Nogle af disse stoffer er forbudt i Danmark eller underlagt visse restrik- tioner, mens andre er godkendt.
4 Jeg skal i øvrigt henvise til min besvarelse af nr. 78, hvoraf det bl.a. fremgår, at hvis Miljøstyrelsen vurderer, at anvendelsen i Danmark ud fra danske forhold er miljø- og sundhedsmæssig acceptabel, kan produkterne godkendes, evt. med visse restriktioner for anvendelsen. Hvis dette ikke er tilfældet, eksempelvis fordi der udvaskes uaccep- table mængder til grundvandet, godkendes sprøjtemidlerne ikke.”