Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 17. maj 2005 Til underretning for Folketingets Europaudvalg vedlægges Udenrigsministe- riets besvarelse af spørgsmål nr. 1-2 af 14. april, nr. 3-4 af 21. april samt 5- 176 af 2. maj 2005 (ad L 137).  
2 UDENRIGSMINISTERIET EUP j.nr. 400.A.2-10-1 Nordgruppen Den 17. maj 2005 Svar på Folketingets Europaudvalgs spørgsmål ad L 137 af 14. april 2005 Spørgsmål 2: ”Ministeren  bedes  fremsende  et  notat,  der  redegør  for  forholdet  mellem  EU's  charter  om grundlæggende rettigheder og Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.” Svar: En række bestemmelser i EU’s charter om grundlæggende rettigheder hidrø- rer fra Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.   Det fremgår af forfatningstraktatens art. II-112, stk. 3, at ”i det omfang dette charter indeholder rettigheder svarende til dem, der er sikret ved den europæ- iske  konvention  til  beskyttelse  af  menneskerettigheder  og  grundlæggende frihedsrettigheder, har de samme betydning og omfang som i konventionen. Denne bestemmelse er ikke til hinder for, at EU-retten kan yde en mere om- fattende beskyttelse”.   Af  forklaringerne  til  chartret  (som  er  optrykt  i  en  erklæring  til  forfatnings- traktaten) fremgår det, at ovennævnte bestemmelse skal sikre den nødvendi- ge sammenhæng mellem chartret  og Menneskerettighedskonventionen, her- under deres betydning og rækkevidde, samt at de tilladte begrænsninger er de samme som i Menneskerettighedskonventionen. I forklaringerne findes tillige en opregning af de artikler i chartret, der har  samme betydning og omfang som de tilsvarende artikler i Menneskerettighedskonventionen, og en opreg- ning af de artikler, der har samme betydning og omfang, men har en større rækkevidde. Følgende artikler i chartret har samme betydning og omfang som de tilsva- rende artikler i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention (EMRK): 1.   Art. II-62 svarer til art. 2 i EMRK 2.   Art. II-64 svarer til art. 3 i EMRK 3.   Art. II-65, stk. 1 og 2, svarer til art. 4 i EMRK 4.   Art. II-66 svarer til art. 5 i EMRK 5.   Art. II-67 svarer til art. 8 i EMRK 6.   Art. II-70, stk. 1, svarer til art. 9 i EMRK 7.   Art.  II-71  svarer  til  art.  10  i  EMRK,  jf.  dog  de  begrænsninger,  som fællesskabsretten kan lægge på medlemsstarternes ret til at indføre be- villingsordninger, som omhandlet i art. 10, stk. 1, 3 pkt. i EMRK 8.   Art. II-77 svarer til art. 1 i 1. tillægsprotokol til EMRK 9.   Art. II-79, stk. 1, svarer til art. 4 i 4. tillægsprotokol til EMRK
3 10. Art. II-79, stk. 2, svarer til art. 3 i EMRK som fortolket af Den Euro- pæiske Menneskerettighedsdomstol 11. Art. II-108 svarer til art. 6, stk. 2 og 3, i EMRK 12. Art. II-109, stk. 1 (bortset fra sidste punktum) og 2, svarer til art. 7 i EMRK Følgende  artikler  har  jf.  bemærkningerne  til  charteret  samme  betydning  og omfang som de tilsvarende artikler i Menneskerettighedskonventionen, men et bredere anvendelsesområde: 1.   Art. II-69 svarer til art. 12 i EMRK, men anvendelsesområdet er ud- videt således, at retten til at stifte familie i overensstemmelse med den nationale  lovgivning  også  kan  ske  på  andet  grundlag  end  ægteskab. Det  fremgår  af  bemærkningerne,  at  art.  9  hverken  kræver  eller  er  til hinder for en national lovgivning om registreret partnerskab. 2.   Art. II-72, stk. 1, svarer til art. 11 i EMRK, men anvendelsesområdet er  udvidet  til  også  at  omfatte  EU-niveau,  herunder  fagforeninger  på EU plan.   3.   Art. II-74, stk. 1, svarer til art. 2 i 1. tillægsprotokol i EMRK, men an- vendelsesområdet  er  udvidet  til  også  at  omfatte  erhvervsuddannelse og efter- og videreuddannelse 4.   Art.  II-74,  stk.  3,  svarer  til  art.  2  i  1.  tillægsprotokol  til  EMRK  med hensyn til respekten for forældrenes ret til at sikre sig, at deres børn undervises i overensstemmelse med deres egen religiøse, filosofiske og pædagogiske overbevisning. Art. II-74 stk. 3, sikrer imidlertid desuden friheden til at oprette uddannelsesinstitutioner. 5.   Art. II-107, stk. 2 og 3, svarer til art. 6, stk. 1, i EMRK, men begræns- ningen til tvister om borgerlige rettigheder og forpligtelser eller ankla- ger for forbrydelser gælder ikke i forbindelse med EU-retten og gen- nemførelsen heraf. 6.   Art. II-110 svarer til art. 4 i 7. tillægsprotokol til EMRK, men anven- delsesområdet er udvidet således, at retten til ikke at blive retsforfulgt eller straffet to gange for samme lovovertrædelse ikke blot sikres, når der allerede er sket frifindelse eller domfældelse for lovovertrædelsen i den pågældende medlemsstat, men også når frifindelse eller domfæl- delse er sket i et af de øvrige EU-medlemslande i overensstemmelse med dette lands lovgivning.