J. NR.  2004-4528-479 Kulturministeren Kulturministeriet Nybrogade 2 1203 København K Tlf : 33 92 33 70 Fax : 33 91 33 88 E-mail  : [email protected] Web : www.kum.dk Folketingets Retsudvalg Christiansborg 1240 København K 25. maj 2005 Hermed fremsendes i 5 eksemplarer svar på spørgsmål nr. 12, 13 og 14 (L 157), vedrø- rende forslag til lov om indhentelse af børneattest i forbindelse med ansættelse af per- sonale m.v., stillet af Folketingets Retsudvalg den 9. maj 2005. Kulturministeriet har modtaget bidrag til svar på spørgsmål 12 fra Justitsministeriet. Brian Mikkelsen
Side 2 Spørgsmål nr. 12, 13 og 14 (L 157), vedrørende forslag til lov om indhentelse af børneattest i forbindelse med ansættelse af personale m.v. Brev af 9. maj 2005 Svar til Folketingets Retsudvalg fra kulturministeren. Spørgsmål 12: ’’Kan ministeren oplyse, hvor mange personer, der er dømt gentagne gange for forbry- delser, der ville fremgå af en positiv børneattest ? ’’ Svar: Justitsministeriet har til brug for besvarelsen indhentet en udtalelse fra Rigspolitiche- fen, der har oplyst, at de ønskede oplysninger ikke umiddelbart er tilgængelige i politi- ets registre. Rigspolitichefen foretager dog i øjeblikket en specialkørsel i registrene for at undersøge, hvorvidt oplysningerne kan tilvejebringes på denne måde. Resultatet af denne special- kørsel forventes at foreligge en af de nærmeste dage, hvorefter Justitsministeriet vil vende tilbage til sagen. Spørgsmål 13: ’’Ministeren bedes redegøre for, i hvilke tilfælde der kan blive tale om, at en forening eller selvejende institution mister sit offentlige tilskud helt eller delvist, såfremt man ikke i tide har indhentet børneattest og hvor stort et beløb ministeren forestiller sig der kan blive tale om, at man skal miste.’’ Svar: Som det fremgår af de specielle lovbemærkninger til lovforslagets § 2, stk.4, findes regler om ydelse af økonomisk tilskud til institutioner, foreninger m.v. i almindelighed i den pågældende særlovgivning, og det må antages, at der her efter omstændighederne vil kunne være hjemmel til at lade tilskud bortfalde eller reducere i tilfælde af overtræ- delse af regler fastsat i medfør af lovgivningen. Det vil være op til de enkelte myndighe- der at træffe beslutning om, hvorvidt overtrædelse af reglerne skal kunne medføre helt eller delvist bortfald af økonomisk tilskud. I det omfang, der fastsættes sådanne regler, følger det af almindelige forvaltningsretlige principper, at reaktionen skal stå i et rimeligt forhold til karakteren og omfanget af den pågældende overtrædelse af reglerne. Det betyder, at myndigheden efter omstændighe- derne i første omgang bør nøjes med at indskærpe reglerne over for den pågældende forening m.v., og at fx valget mellem bortfald og reduktion af tilskud --- og den nærmere størrelse af en eventuel tilskudsreduktion --- må bero på en konkret vurdering af de nærmere omstændigheder.
Side 3 Der foreslås ikke med dette lovforslag ændringer i reglerne på området - der gives med andre ord ikke større eller mindre adgang til at lade offentlige tilskud bortfalde eller reducere i kraft af børneattestloven. Spørgsmål 14: ’’Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 4. maj 2005 fra Børnesagens Fællesråd, jf. REU L 157 - bilag 6.” Svar: I de regler, der gælder i dag for børneattester i Kriminalregisterbekendtgørelsens § 36, har Justitsministeriet fastsat en aldersgrænse på 15 år. Det er ikke muligt at have en anden aldersafgrænsning i børneattestlovforslaget L 157.