Boligudvalget 2004-05 (2. samling)
L 173
Offentligt
182769_0001.png
182769_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
7. juni 2005

Besvarelse af spørgsmål 17 (L 173) stillet af Boligudvalget den 6. juni

2005.

ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K

Spørgsmål 17:

Hvor mange eksempler har ministeren på realiserede salg af andelsbolig-foreninger, hvor videresalg enten via stråmand eller på anden måde er fo-rekommet, således at de gamle andelshavere har kunnet erhverve ejen-dommen igen på andelsbasis? Tilsvarende bedes det oplyst hvor mangeejendomme, der ved videresalg er overgået til nye lejere, som har købtejendommen på andelsbasis?

Svar:

Som det fremgår af pkt. 2 i de almindelige bemærkninger til L 173, er deri praksisset to varianter af salg af andelsboligforeningsejendomme, sombegge vedrører ældre ejendomme:1. Foreningen opløses, beboerne fraflytter helt eller delvist ejen-dommen, og ejendommen sælges til en investor, der renoverer bo-ligerne og efterfølgende driver ejendommen som udlejningsejen-dom. Derved flyttes de renoverede boliger ud af det omkostnings-baserede huslejeprincip og ”op” i nærheden af markedslejen.2. Foreningen opløses, beboerne fraflytter helt eller delvist ejen-dommen og ejendommen sælges til en investor, der i nogle tilfæl-de renoverer ejendommen. Derefter sælges ejendommen på ny tilen andelsboligforening. Købsprisen for de nye andelsboliger ermarkedsprisen, som herefter fremover kan lægges til grund vedvideresalg af andelene.Den tredje variant hvor foreningen opløses, men ejendommen sælges en-ten direkte eller gennem en stråmand til de samme andelshavere, somderefter danner en ”ny” andelsboligforening, må betragtes som en mereteoretisk mulighed, idet der ikke er kendskab til variantens gennemførelsei praksis.Der er imidlertid kendskab til et enkelt tilfælde, hvor en ejendomsmæglerhar udarbejdettilbudom at forestå salget af en privat andelsboligforeningtil en ny andelsboligforening bestående af de samme andelshavere. Ejen-dommen består af 110 lejligheder, hvoraf de fleste er på 50-60 m�.Det er ved forespørgsel i Socialministeriet blevet undersøgt, hvor mange
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/1
ejendomme, der ved videresalg er overgået til nye lejere, som har købtejendommen på andelsbasis. Der findes ikke statistiske oplysningerherom.