Sundhedsudvalget 2004-05 (2. samling)
L 74
Offentligt
158203_0001.png
158203_0002.png
158203_0003.png
158203_0004.png
158203_0005.png
158203_0006.png
158203_0007.png
158203_0008.png
158203_0009.png
158203_0010.png
158203_0011.png
158203_0012.png
158203_0013.png
158203_0014.png
158203_0015.png
158203_0016.png
158203_0017.png
158203_0018.png
158203_0019.png
158203_0020.png
158203_0021.png
Indenrigs- og SundhedsministerietDato:Kontor:J.nr.:Sagsbeh.:Fil-navn:12. april 20052.s.kt.2005-119-26JVBSp. 24 endelig.doc
Besvarelse af spørgsmål nr. 24 (L 74), som Folketin-gets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund-hedsministeren den 18. marts 2005

Spørgsmål 24:

"Ministeren bedes tilsende udvalget en oversigt over samtlige bemyndigel-sesbestemmelser på sundhedsområdet i forbindelse med kommunalrefor-men og udmøntningen heraf, herunder bedes det specificeret hvilke af dis-se, der er overførsel af eksisterende bemyndigelser og hvilke, der er nyebemyndigelsesbestemmelser, som foreslås i forbindelse med lovforslaget."

Svar:

Nedenfor gives en oversigt over bemyndigelsesbestemmelser og forvalt-ningskompetencebestemmelser i sundhedslovforslaget opdelt i nye be-stemmelser, og gamle bestemmelser, som foreslås videreført uændret fragældende lovgivning og udmøntet som hidtil.Bemyndigelsesbestemmelserne vedrører bemyndigelser til indenrigs- ogsundhedsministeren, justitsministeren, økonomi- og erhvervsministeren,Sundhedsstyrelsen, Lægemiddelstyrelsen mv. til at fastsætte regler indenfor nærmere bestemte områder.Forvaltningskompetencebestemmelserne vedrører forvaltningsvirksomhed,herunder adgangen til at træffe afgørelser og beslutninger, foretage god-kendelse samt til at nedsætte råd, udvalg, samråd og nævn samt beskik-ke/udpege medlemmer hertil mv.Hvor en § i sundhedslovforslaget indeholder en bemyndigelse/-forvaltningskompetence indenfor et nærmere afgrænset område, som eruddybet eller præciseret i flere stykker i §’en, er den her talt med som énbemyndigelse/forvaltningskompetence i optællingen af det samlede antalbemyndigelser/forvaltningskompetencer, men alle bemyndigel-sens/forvaltningskompetencens dele er citeret i oversigten over bemyndi-gelserne/forvaltningskompetencerne i lovforslaget.Lovforslaget indeholder herefter 103 gamle bemyndigelsesbestemmelserog 16 nye, dvs. i alt 119.Lovforslaget indeholder 31 gamle forvaltningskompetencebestemmelser og7 nye, dvs. i alt 38.Samlet set indeholder lovforslaget 157 bemyndigelses- og forvaltnings-kompetencebestemmelser.
2Sundhedslovforslaget
1. Gamle bemyndigelsesbestemmelserAfsnit:II Retten til ydelserPersonkreds
§ 8, stk. 2.Indenrigs- og sundhedsministeren kan fastsætte regler om, atlovens ydelser helt eller delvist skal tilkomme personer eller nærmere be-stemte persongrupper straks efter tilmeldingen til Folkeregistret.§ 9, stk. 2.Indenrigs- og sundhedsministeren kan fastsætte regler herom(ydelser til personer, der ikke har bopæl her i landet), samt om at lovensydelser helt eller delvist skal tilkomme personer, der ikke har bopæl her ilandet.§ 10.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter efter forhandling medøkonomi- og erhvervsministeren og vedkommende organisationer af ar-bejdsgivere og arbejdstagere de nærmere regler om, hvilke personer deromfattes af denne bestemmelse, og kan herunder foretage de afvigelser fralovens bestemmelser, som findes hensigtsmæssige som følge af de særli-ge forhold, der gælder for søfarende.§ 11.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter nærmere regler om, ihvilket omfang lovens ydelser tilkommer1) personer, hvis ophold her i landet er reguleret i aftaler om retsstillingenfor styrker eller militære hovedkvarterer, som Danmark har tiltrådt,2) udenlandske statsborgere, der er beskæftiget her i landet for en uden-landsk stat eller en international organisation samt3) familiemedlemmer til de under nr. 1 og 2 nævnte personer.§ 12.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter nærmere regler om, ihvilket omfang lovens ydelser efter afsnit V tilkommer personer, der er ind-kaldt til værnepligtstjeneste eller tjeneste, der kan sidestilles hermed, samtpersoner, der er optaget i kriminalforsorgens institutioner.
Bevis
§ 13, stk. 2.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter nærmere reglerom, i hvilket omfang kommunalbestyrelsen udfærdiger bevis til personeromfattet af §§ 9, stk. 2, og 11, samt i hvilket omfang beviset anvendes tildokumentation for ret til ydelser efter loven.Stk. 3.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter nærmere regler omudformning, anvendelse, indhold, udstedelse og inddragelse af de i stk. 1og 2 omhandlede beviser samt om opkrævning af gebyr for beviser.
III Patienters retsstillingMedinddragelsei beslutninger
§ 16, stk. 5.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter nærmere reglerom samtykkets form og indhold.
3§ 17, stk. 6.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter nærmere reglerom informationens form og indhold.Livstestamenter§ 28.Indenrigs- og sundhedsministeren opretter et livstestamenteregisterog fastsætter nærmere regler om livstestamenters oprettelse, udformning,registrering, tilbagekaldelse mv.Stk. 2.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter regler om gebyrer forregistrering af livstestamenter.
Selvbestemmelse overbiologisk materiale
§ 30, stk. 2.Ministeren fastsætter nærmere regler om(Vævsanvendelses)registerets indretning og drift, herunder udformning afregistreringsblanket, registreringsform og vedligeholdelse mv. Ministerenfastsætter endvidere nærmere regler om betingelserne for myndighedersog andres adgang til oplysninger i registeret.§ 31.Indenrigs- og sundhedsministeren kan efter indhentet udtalelse fraDatatilsynet fastsætte nærmere regler om opbevaring af biologisk materia-le, som en patient har afgivet i forbindelse med behandling.§ 32.Indenrigs- og sundhedsministeren kan efter indhentet udtalelse fraDatatilsynet fastsætte nærmere regler om betingelserne for videregivelse tiltredjelande af biologisk materiale, som en patient har afgivet i forbindelsemed behandling.§ 36, stk. 3.Indenrigs- og sundhedsministeren kan fastsætte nærmere reg-ler om, hvilke yderligere oplysninger aftalen efter stk. 1 skal indeholde.
Aktindsigt
§ 37, stk. 2.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter nærmere reglerom, hvilke oplysninger og institutioner mv. der er omfattet af stk. 1.§ 40.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter nærmere regler om ge-byr til dækning af kopierings- og forsendelsesomkostninger mv. i forbindel-se med aktindsigten.
Tavshedspligt mv.
§ 42, stk. 6.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter nærmere reglerom videregivelse af helbredsoplysninger mv. efter denne bestemmelse,herunder om videregivelsens omfang samt om gennemførelsen heraf.§ 43, stk. 2.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter nærmere reglerom det i stk. 1 nævnte samtykke.§ 45, stk. 3.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter nærmere reglerom det i stk. 1 nævnte samtykke.§ 49, stk. 3.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter nærmere reglerom videregivelse af oplysninger efter § 47, stk. 2, og § 48, stk. 1.§ 50.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter nærmere regler om vi-deregivelse af oplysninger efter dette kapitel til tredjelande.
4
Tolkebistand
§ 51, stk. 1.Regionerne yder vederlagsfri tolkebistand til personer, som harbehov herfor i forbindelse med behandling hos alment praktiserende lægeog praktiserende speciallæge samt sygehusbehandling efter nærmere reg-ler fastsat af indenrigs- og sundhedsministeren.Stk. 3.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter nærmere regler omberegning af bopælsperioden, gebyrets størrelse og opkrævning af gebyr,herunder om nærmere bestemte personer ikke skal betale gebyr, hvor sær-lige hensyn taler for det.§ 52, stk. 3.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter nærmere reglerom videregivelse og registrering af oplysninger og samtykke (patientvejle-dere).Stk. 5.Indenrigs- og sundhedsministeren kan fastsætte nærmere regler ompatientkontorernes opgaver og funktioner.
Patientkontorer
V PraksissektorensYdelserSikringsgruppe
§ 59, stk. 2.Personer, der ikke inden for en af indenrigs- og sundheds-ministeren fastsat frist har givet meddelelse om valg af sikringsgruppe, bli-ver omfattet af sikringsgruppe 1.Stk. 4.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter nærmere regler omvalg af sikringsgruppe mv., herunder situationer, hvor kommunalbestyrel-sen kan overføre en person fra gruppe 2 til gruppe 1 uden samtykke.§ 60, stk. 3.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter nærmere reglerom valg af alment praktiserende læge.§ 64, stk. 2.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter nærmere reglerom de regionale forpligtelser efter stk. 1. (forebyggende helbredsundersø-gelser).§ 65, stk. 3.Ved behandling eller undersøgelse, der efter henvisning fraalment praktiserende læge ydes af en speciallæge, inden for hvis specialeder ikke findes en godkendt overenskomst med det offentlige, yder regions-rådet tilskud til delvis dækning af udgiften efter nærmere regler, der fast-sættes af indenrigs- og sundhedsministeren.§ 71.Regionsrådet yder efter regler fastsat af indenrigs- og sundhedsmini-steren tilskud til briller til børn under 16 år.§ 72.Indenrigs- og sundhedsministeren kan fastsætte nærmere regler om,at der ydes tilskud til anden behandling end nævnt i §§ 66-70.§ 73.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter nærmere regler for til-skud efter §§ 66-72.
Ydelser
VI SygehusydelserRegionsrådets ansvar
5§ 76, stk. 2.Regionsrådet kan endvidere indgå overenskomst med eller påanden måde benytte private institutioner som led i løsningen af sygehus-væsenets opgaver. Indenrigs- og sundhedsministeren kan fastsætte nær-mere regler om regionernes benyttelse af sådanne institutioner.Stk. 4.Regionsrådet indgår driftsoverenskomst med selvejende hospicer,som er beliggende i regionen, og som ønsker at indgå aftale om tilbud afhospicepladser. Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter nærmereregler herom, herunder om det antal hospicepladser som et regionsråd skaltilbyde at indgå driftsoverenskomst om samt om vilkår for tilskud efter §§65-72.§ 77, stk. 1.Indenrigs- og sundhedsministeren kan fastsætte nærmereregler om regionernes adgang til som led i løsningen af sygehusvæsenetsopgaver at drive eller benytte sygehuse og institutioner i udlandet, herunderom regionernes betaling for behandling i udlandet.Stk. 2.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter, i hvilket omfangreglerne i afsnit VI og i § 172 om befordring finder anvendelse, når en regi-on driver eller benytter institutioner i udlandet.Sygehusbehandling mv.§ 82, stk. 3.Hvor særlige forhold taler herfor, kan indenrigs- ogsundhedsministeren uanset reglerne i §§ 80-81, fastsætte nærmere reglerom, at regionsrådene vederlagsfrit skal yde visse behandlinger, uansethvor patienten bor.Stk. 4.Indenrigs- og sundhedsministeren kan fastsætte regler, hvorefterder ydes personer, som midlertidigt opholder sig her i landet, vederlagsfribehandling ved det regionale sygehusvæsen.§ 85.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter nærmere regler om, atregionsrådet tilbyder en genoptræningsplan til patienter, der har et læge-fagligt begrundet behov for fortsat genoptræning efter udskrivning fra syge-hus.§ 86, stk. 3.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter nærmere reglerom tilbudet om brystundersøgelse.Frit sygehusvalg§ 87, stk. 2.Et sygehus kan afvise at modtage personer fra andre regioner,hvis det er begrundet i kapacitetsmæssige årsager, og hvis væsentligehensyn til personer med bopæl i regionen ellers vil blive tilsidesat. Inden-rigs- og sundhedsministeren fastsætter nærmere regler herom.Stk. 4.Indenrigs- og sundhedsministeren kan efter forhandling medjustitsministeren og socialministeren fastsætte regler om, at personer ikkehar ret til selv at vælge sygehus i henhold til stk. 1 og 2, når1) de er optaget i Kriminalforsorgens institutioner,2) de er anbragt i institution i henhold til retsplejeloven, kapitel 11 i lov omfrihedsberøvelse og anden tvang i psykiatrien eller straffeloven,3) de er anbragt på sikret afdeling i henhold til lov om social service eller4) de er frihedsberøvet eller5) deres handlefrihed i øvrigt er undergivet begrænsninger i henhold til ud-lændingeloven.
Særlige sygehus-ydelser mv.
6
Udvidet fritSygehusvalg
§ 88, stk. 3.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter bestemmelserom afgrænsning af, vilkår for og regionernes forpligtelser til at oplyse omden behandling, der er omfattet af stk. 1, og kan herunder undtage bestem-te behandlingsformer.Stk. 6.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter nærmerebestemmelser om krav til dokumentation mv. fra de privatejede sygehuse,klinikker mv., der indgår aftale efter stk. 4.§ 89, stk. 6.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter nærmere reglerom adgangen til behandling og regionernes forpligtelser efter stk. 2-5.§ 90, stk. 5.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter nærmere reglerog betingelser for henvisning af patienter til behandling i udlandet efter stk.1-4.§ 91, stk. 2.Indenrigs- og sundhedsministeren kan fastsætte nærmereregler om regionernes oplysningspligt.
LivstruendesygdommeBehandlingi udlandet
Oplysningspligt
VII Svangerskabs-afbrydelse ogfosterreduktionSamråd og ankenævn
§ 98, stk. 5.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter forretnings-ordenen for samrådene og ankenævnet.§ 101, stk. 5.Forud for og efter indgrebet skal kvinden tilbydes enstøttesamtale. Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter de nærmereregler herom.§ 104.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter regler om anmodningom svangerskabsafbrydelse og fosterreduktion og om behandling af sagerherom.
Fremgangsmåde
VIII Sterilisation ogKastrationFremgangsmåden§ 115.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter regler om anmodningom sterilisation og om behandling af sager herom.§ 118.Indenrigs- og sundhedsministeren kan fastsætte regler omansøgning om kastration og om behandlingen af sager herom.
Kastration
IX KommunaleSundhedsydelserForebygg. Sundheds-Ydelser for børn og unge
§ 127, stk. 1.Indenrigs- og sundhedsministeren kan fastsætte nærmereregler om de kommunale forpligtelser efter §§ 121-126.
7Kommunal tandpleje§ 130, stk. 2.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter nærmere reglerom adgangen til tilskud samt om tilskuddets størrelse.Stk. 6.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter nærmere regler omadgangen til at skifte mellem kommunal kliniktandpleje og privat tandlæge-praksis samt om adgangen til at modtage tandplejetilbuddet på en andenkommunes tandklinik.§ 131.Indenrigs- og sundhedsministeren kan fastsætte nærmere regler omressourceanvendelsen i den kommunale børne- og ungdomstandpleje.§ 133, stk. 2.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter nærmere reglerfor størrelsen af den maksimale årlige betalingstakst, som kommunalbesty-relsen kan afkræve patienten.§ 135, stk. 2.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter nærmere reglerfor størrelsen af den maksimale årlige betalingstakst, som kommunalbesty-relsen kan afkræve patienten.§ 137, stk. 1.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter nærmere reglerom omfanget af og kravene til den kommunale tandpleje, jf. §§ 128-135.§ 137, stk. 2.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter nærmere reglerfor støtte i henhold til § 136.§ 138, stk. 2.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter nærmere reglervedrørende koordinationen.Hjemmesygepleje§ 140.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter nærmere regler omomfanget af og kravene til den kommunale hjemmesygeplejerskeordning.
X Lægemiddeltilskud
§ 151, stk. 4.… Lægemiddelstyrelsen kan fastsætte nærmere regler omydelse af tilskud til dosisdispenserede lægemidler, herunder om beregningaf enhedstilskudsprisen.§ 155, stk. 1.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter nærmere reglerfor meddelelse og tilbagekaldelse af meddelt tilskud samt regler om, hvilkeoplysninger en ansøgning om tilskud til et lægemiddel efter reglerne i detteafsnit skal indeholde.Stk. 2.Indenrigs- og sundhedsministeren kan bestemme, at der skal fast-sættes nærmere regler for revurdering af tilskud meddelt efter § 145.Stk. 3.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter regler om regulering afudgiftsgrænserne i § 147, stk. 2 og 3, og egenbetalingsloftet i § 148.§ 156, stk. 3.Indenrigs- og sundhedsministeren kan fastsætte en forret-ningsorden for Medicintilskudsnævnet.§ 157, stk. 3.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter nærmere reglerom driften af registeret, herunder om,1) hvilke oplysninger der må registreres i registeret,
82) indberetning af oplysninger om tilskud til medicin efter den sociale lov-givning,3) pligt til sletning af registrerede oplysninger,4) apotekeres, lægers og andres adgang til oplysningerne i registeret,5) apotekeres pligt til at etablere forbindelse til registeret og til at benytteregisterets oplysninger ved beregning af sygesikringstilskud og6) apotekeres pligt til elektronisk at indberette oplysninger til registeret.§ 158, stk. 3.Indenrigs- og sundhedsministeren kan fastsætte nærmereregler om, at den kommunale hjemmesygepleje kan få adgang til de oplys-ninger, der er registreret om en patient, når dette er relevant for behand-lings- eller plejeopgaven.Stk. 7.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter nærmere regler omdriften mv. af det register, der er nævnt i stk. 1, og fastsætter herundernærmere regler om,1) hvilke oplysninger der må registreres i registeret,2) pligt til sletning og ændring af registrerede oplysninger,3) den registreredes direkte elektroniske adgang til de oplysninger, der erregistreret om vedkommende i den personlige elektroniske medicinprofil,og til den maskinelle registrering (logning) af alle anvendelser af de regi-strerede oplysninger,4) lægers, apotekeres, apotekspersonales og Lægemiddelstyrelsens ad-gang til registeret i medfør af stk. 2-4 og5) apotekernes og sygehusenes pligt til elektronisk at indberette oplysnin-ger til registeret og til at korrigere urigtige oplysninger.XI Øvrige ydelser ogTilskudVaccinationer
§ 159, stk. 2.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter nærmere reglerom, hvilke vaccinationer der efter stk. 1 er omfattet af loven, herunder om1) hvilke sygdomme der skal tilbydes vaccination mod,2) hvilke persongrupper der skal tilbydes vaccination, og3) hvilke læger der skal kunne foretage vaccination efter loven.Stk. 3.Sundhedsstyrelsen kan fastsætte nærmere regler om regionsråde-nes pligt til at give oplysning om vaccinationer efter loven.§ 160, stk. 1.Regionsrådet yder efter nærmere regler fastsat af indenrigs-og sundhedsministeren tilskud til ernæringspræparater, som er ordineret afen læge i forbindelse med sygdom eller alvorlig svækkelse.Stk. 2.Indenrigs- og sundhedsministeren kan fastsætte nærmere reglerom opkrævning af gebyr for godkendelse af ernæringspræparater som til-skudsberettigede.§ 161.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter nærmere regler forbegravelseshjælpens udbetaling og beregning.§ 162.Til søfarende og medsejlende ægtefæller og børn, og til dissepersoners dødsboer, ydes der sygehjælp, barselshjælp, begravelseshjælpsamt betaling af hjemsendelsesudgifter efter nærmere bestemmelser fast-
Ernæringspræparater
Begravelseshjælp
Søfarende
9sat af indenrigs- og sundhedsministeren efter forhandling med økonomi- ogerhvervsministeren.RegionaltandplejeTilskud til tandplejetil vissepatientgrupper§ 165.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter nærmere regler omomfanget af og kravene til den regionale tandpleje, jf. §§ 163 og 164.
§ 167, stk. 3.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter nærmere reglerfor støtte til de nævnte patientgrupper, herunder for størrelsen af patientensmaksimale egenbetaling i praksistandplejen.§ 168, stk. 1.Regionsrådet kan yde tilskud til sygehjælp mv. til personerunder midlertidigt ophold i udlandet, på Færøerne og i Grønland efter nær-mere regler, der fastsættes af indenrigs- og sundhedsministeren.Stk. 2.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter regler om, i hvilketomfang ydelser i henhold til overenskomst med en anden stat eller til EF-retten træder i stedet for ydelser efter stk. 1.§ 169, Stk. 2.Indenrigs- og sundhedsministeren kan endvidere fastsætte debestemmelser, der er nødvendige for at sikre anvendelsen af en aftale ind-gået mellem Fællesskabet og et andet land om forhold omfattet af stk. 1.
Rejsesygesikringen
Tilskud til ydelser i EU
XII Præhospital indsats§ 170.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter nærmere regler omregionsrådenes tilrettelæggelse af den præhospitale indsats og ambulance-tjeneste, herunder regler for uddannelsen af ambulancemandskabet.Befordringog godtgørelse§ 171, stk. 2.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter nærmere reglerom ydelse af befordringsgodtgørelse til personer omfattet af 1. pkt. samt tilpersoner omfattet af § 60, stk. 1, ved besøg hos speciallæge.§ 172, stk. 1.Befordring og befordringsgodtgørelse ydes til behandling påregionale sygehuse og de i § 76, nævnte institutioner, samt til behandlingpå andre sygehuse mv. efter nærmere af indenrigs- og sundhedsministerenfastsatte regler.Stk. 2.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter nærmere regler om, ihvilke tilfælde og i hvilket omfang personer i øvrigt har ret til befordring ellerbefordringsgodtgørelse til sygehusbehandling, herunder i hvilket omfang rethertil tilkommer personer, der efter eget valg behandles på et sygehusuden for bopælsregionen i henhold til reglerne i §§ 87-88.§ 174, stk. 1.Befordring, for hvilken der ydes godtgørelse efter § 171 skalske med det efter forholdene billigste, forsvarlige befordringsmiddel ogydes kun, når befordringsudgiften til behandlingsstedet overstiger en afindenrigs- og sundhedsministeren fastsat grænse.Stk. 2.Befordring, for hvilken der ydes godtgørelse efter §§ 172-173 skalske med det efter forholdene billigste, forsvarlige befordringsmiddel ogydes kun, når befordringsudgiften eller afstanden til behandlingsstedetoverstiger en af indenrigs- og sundhedsministeren fastsat grænse.
10Stk. 3.Nærmere regler om ydelse af befordring og befordringsgodtgørelseog dækning af andre nødvendige rejseudgifter i forbindelse hermed fast-sættes af indenrigs- og sundhedsministeren.§ 176.Foreligger der ingen godkendt overenskomstbestemmelse herom,fastsætter indenrigs- og sundhedsministeren de nærmere regler.XIII Ligsyn og obduktionRetslægeligt ligsyn
§ 178.Sundhedsstyrelsen fastsætter regler om de undersøgelser, der skalforetages for at konstatere dødens indtræden ved uopretteligt ophør af alhjernefunktion, jf. § 177.§ 185, stk. 2.Skønnes almen interesse i øvrigt at kræve en særligundersøgelse af dødsårsagen ved bestemte grupper af dødsfald, kan in-denrigs- og sundhedsministeren bestemme, at der ved sådanne dødsfaldskal foretages retslægelig obduktion.§ 191, stk. 1.Indenrigs- og sundhedsministeren kan fastsætte nærmereregler om almindelige ligsyn, lægevidenskabelige obduktioner samt omdødsattester. Justitsministeren kan fastsætte nærmere regler om behand-ling af lig, om foretagelse af retslægelige ligsyn og om retslægelige obduk-tioner.§ 191, stk. 2.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter regler, hvorefteren læge ikke må konstatere dødens indtræden, foretage ligsyn, udstededødsattest og foretage obduktion på en person, som lægen har haft ensærlig tilknytning til.§ 192.Økonomi- og erhvervsministeren kan efter forhandling med justits-ministeren og indenrigs- og sundhedsministeren fastsætte nærmere reglerom ligsyn og begravelse mv. ved dødsfald til søs.
XIV Kvalitetsudvikling mv.Indberetning§ 196.Det påhviler regionsråd, kommunalbestyrelser, praktiserendesundhedspersoner samt de private personer eller institutioner, der driversygehuse mv., at give oplysning om virksomheden til de centrale sund-hedsmyndigheder m.fl. efter nærmere af indenrigs- og sundhedsministerenfastsatte regler.§ 197, stk. 1.Indenrigs- og sundhedsministeren kan fastsætte nærmereregler om, at regionsråd, kommunalbestyrelser, private personer og institu-tioner, der driver sygehuse, samt praktiserende sundhedspersoner skalindberette oplysninger til kliniske kvalitetsdatabaser, som en offentlig myn-dighed er dataansvarlig for, og hvor der sker registrering af helbredsoplys-ninger mv. med henblik på overvågning og udvikling af behandlingsresulta-ter for afgrænsede grupper af patienter.Stk. 2.Indenrigs- og sundhedsministeren kan bestemme, at den registre-rede på begæring skal have indsigtsret i oplysninger, der er registreret omvedkommende i de i stk. 1 nævnte kliniske kvalitetsdatabaser.
11Patientsikkerhed§ 200, stk. 2.Sundhedsstyrelsen fastsætter nærmere regler om, hvilkeutilsigtede hændelser, der skal rapporteres af regionsrådene til Sundheds-styrelsen, hvornår og i hvilken form rapporteringen skal ske, og hvad denskal indeholde. Sundhedsstyrelsen fastsætter endvidere nærmere reglerom, i hvilke tilfælde sundhedspersoner skal rapportere om utilsigtede hæn-delser til regionsrådet, hvornår og i hvilken form rapporteringen skal ske, oghvad den skal indeholde.§ 203, stk. 1.Indenrigs- og sundhedsministeren kan fastsætte nærmereregler for inddragelse af den primære sundhedssektor, herunder privatprak-tiserende sundhedspersoner, under §§ 199-202’s område. Ministeren kanfastsætte afvigelser fra §§ 199-202, som særlige forhold i den primæresundhedssektor måtte begrunde.Stk. 2.Sundhedsstyrelsen kan fastsætte nærmere regler for, hvilke syge-huse og andre behandlingsinstitutioner der er omfattet af rapporteringsplig-ten, ligesom Sundhedsstyrelsen kan fastsætte særlige regler for de privatesygehuses rapporteringssystem.Stk. 4.…Sundhedsstyrelsen kan i samarbejde med berørte myndighederfastsætte nærmere regler, der præciserer og eventuelt samordner indrap-porteringsforhold, jf. 1. pkt.XVII Statsligemyndigheder mv.Sundhedsstyrelsen
§ 216, stk. 4.Sundhedsstyrelsen kan efter indenrigs- og sundheds-ministerens nærmere bestemmelse pålægge personer inden for sundheds-væsenet at foretage anmeldelser og indberetninger vedrørende deres fag-lige virksomhed.§ 217, stk. 2.Indenrigs- og sundhedsministeren kan fastsætte nærmereregler om, at det påhviler regionerne, kommunerne samt de under Inden-rigs- og Sundhedsministeriet hørende institutioner at give de for gennemfø-relsen af evalueringer mv. efter stk. 1 nødvendige oplysninger, herunderoplysninger fra patientregistre og andre registre samt regnskabs- og bud-getoplysninger.§ 218.Indenrigs- og Sundhedsministeren fastsætter nærmere regler forden uddannelse, som læger skal have gennemgået efter lægevidenskabe-lig embedseksamen for at kunne få ansættelse som embedslæger.§ 219.Sundhedsstyrelsen yder bistand til rets- og politimyndighederne i detomfang, indenrigs- og sundhedsministeren efter aftale med justitsministe-ren fastsætter regler herom.§ 221, stk. 1.Sundhedsstyrelsen kan fastsætte nærmere regler for desundhedsmæssige forhold på behandlings- og plejeinstitutioner mv., skolerog daginstitutioner mv. samt klinikker og lignende, som udfører lægefagligbehandling og legemspleje. I reglerne fastsættes regler om tilsynet med denævnte institutioner mv.
12Seruminstituttet§ 223, stk. 2.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter regler, herunderom betaling, for Instituttets udlevering af præparater og udførelse af under-søgelser m.m.§ 225, stk. 1.Indenrigs- og sundhedsministeren kan fastsætte nærmereregler om, at kommunalbestyrelsen udbetaler kontantydelser, som efterovennævnte bestemmelser tilkommer de i § 59 nævnte personer, på regio-nernes vegne.§ 226, stk. 1.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter nærmere reglervedrørende betaling for personer, som ikke efter reglerne i denne lov harret til vederlagsfri behandling på sygehus.§ 227.Indenrigs- og sundhedsministeren kan fastsætte nærmere regler omregionernes medvirken til rekruttering af sundhedsfagligt personale til inter-nationale sundhedsopgaver.Overenskomster§ 230.Foreligger der ingen godkendt overenskomst vedrørende vilkårenefor ydelser efter § 228, fastsætter indenrigs- og sundhedsministeren nær-mere regler om vilkårene for regionernes tilskud, herunder honorarer, til-skud og antal ydere, samt kørselsgodtgørelse til læger, der tilkaldes til de i§ 60 omhandlede personer.§ 232.Midler, der er hensat til pensionsformål, eller som med socialministe-rens godkendelse overføres til kommuner i forbindelse med dissesovertagelse af pensionsforpligtelser over for tidligere ansatte og deres ef-terladte, kan dog holdes uden for fonden. Socialministeren fastsætter nær-mere regler om fondens ledelse og virksomhed og om tilsyn med fonden.Overenskomster m.andre stater§ 233, stk. 2.I overensstemmelse med reglerne i de i stk. 1 omhandledeoverenskomster eller EF-rettens regler om koordinering af medlemsstater-nes sundhedsordninger for personer, der rejser mellem staterne, kan in-denrigs- og sundhedsministeren fastsætte nærmere regler om, at personer,der ville være omfattet af denne lovs personkreds og sådanne personersdødsboer, helt eller delvist undtages fra anvendelsen af denne lov, for såvidt der tilkommer sådanne personer eller dødsboer ret til ydelser ifølge enanden stats lovgivning.
XVIII Administration
XIX FinansieringPraksissektoren
§ 235, stk. 4.Staten yder et aktivitetsafhængigt tilskud til regionernesudgifter til de af indenrigs- og sundhedsministeren nærmere fastsatte ydel-ser. Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter nærmere regler om vilkårfor og fordeling, udbetaling mv. af det statslige tilskud. Indenrigs- og sund-hedsministeren kan herunder fastsætte, at regionsrådet skal sikre, at bud-getrammen for de enheder, der har bidraget til øget aktivitet, øges med denærmeste tilskud eller andele heraf.§ 236, stk. 3.Indenrigs- og sundhedsministeren kan fastsætte nærmereregler om beregning af betalingen, når bopælsregionen eller den midlertidi-
Sygehussektoren
13ge opholdsregion skal betale for en patients behandling ved en fremmedregions sygehusvæsen.Stk. 4.Bopælsregionens pligt til at yde vederlagsfri behandling i henhold til§ 80, stk. 2 er begrænset til en årlig økonomisk ramme, som for hver insti-tution fastsættes af indenrigs- og sundhedsministeren.§ 237.Bopælsregionen betaler et gebyr til Sundhedsstyrelsen forbehandling af henvisningssager efter § 89, stk. 3 og 4. Indenrigs- og sund-hedsministeren fastsætter gebyrets størrelse.§ 241, stk. 2.Indenrigs- og sundhedsministeren kan fastsætte regler om, atet regionsråd i særlige tilfælde kan opkræve betaling for visse sygehusbe-handlinger og -ydelser eller for behandling på visse regionale institutionerefter afsnit VI.§ 244, stk. 2.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter nærmere reglerom vilkår for og fordeling, udbetaling mv. af det statslige tilskud til sygehus-formål. Indenrigs- og sundhedsministeren kan herunder fastsætte, at re-gionsrådene skal sikre, at budgetrammen for de enheder, der har bidragettil øget aktivitet, øges med de nævnte tilskud eller andele heraf.§ 245, stk. 2.Indenrigs- og sundhedsministeren kan efter forhandling medsocialministeren fastsætte nærmere regler om, at der af staten ydes ved-kommende region hel eller delvis refusion af udgifter til befordring og be-handling af personer, hvis ret til vederlagsfri behandling her i landet følgeraf internationale forpligtelser.§ 246.Der kan ydes tilskud af statskassen til private sygehuse efternærmere af indenrigs- og sundhedsministeren fastsatte bestemmelser.Tandpleje§ 251, stk. 2.Indenrigs- og sundhedsministeren kan fastsætte nærmereregler om kommunal betaling samt om opkrævning af egenbetaling efter§ 130, stk. 4.§ 261.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter nærmere regler omfremgangsmåden ved beregning og opkrævning af bidrag og kan bestem-me, at beløbet beregnes på anden måde end på årsbasis.§ 268.For personer, der har ret til ydelser efter denne lov i medfør afoverenskomster med andre stater eller EF-retten, og som ikke har bopælher i landet, afholdes udgifterne til ydelserne af opholdsregionen eller op-holdskommunen. Indenrigs- og sundhedsministeren kan fastsætte nærme-re regler herom.§ 279, stk. 8.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter tidspunktet forikrafttræden af § 86 om brystundersøgelser til kvinder.
Søfarende
Personer udenbopæl i DK
Brystkræftscreening
14
2. Nye bemyndigelsesbestemmelserV Praksissektorensydelser
§ 62, stk. 2.Sundhedsstyrelsen fastsætter antallet af forebyggendehelbredsundersøgelser (svangerskab) efter stk. 1.§ 65, Stk. 4.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter nærmere reglerom henvisning til behandling efter stk. 1, herunder at kravet om henvisningtil behandling hos praktiserende speciallæge kan fraviges i nærmere be-stemt omfang. Endvidere kan indenrigs- og sundhedsministeren fastsættenærmere regler om, at en praktiserende speciallæge kan henvise til be-handling hos en anden praktiserende speciallæge i nærmere bestemt om-fang.
VI Sygehusydelser
§ 79, stk. 1.Indenrigs- og sundhedsministeren kan fastsætte regler om, atet regionsråd mod betaling kan tilbyde sygehusbehandling til personer, somikke har ret til sygehusbehandling efter denne lov.Stk. 2.Indenrigs- og sundhedsministeren kan fastsætte regler om, at etregionsråd mod betaling kan tilbyde behandlinger og ydelser på regionenssygehuse, herunder udlejning af lokaler og udstyr til offentlige myndighederog private virksomheder.Stk. 3.Et regionsråd kan efter indenrigs- og sundhedsministerensgodkendelse samarbejde med offentlige myndigheder og private virksom-heder, herunder i selskabsform, om løsningen af fælles opgaver efter afsnitVI, XI, XII og XIV-XVI og påtage sig dermed forbundne udgifter. Indenrigs-og sundhedsministeren kan fastsætte regler om, at bestemte former forsamarbejde kan indgås uden godkendelse.§ 92.Indenrigs- og sundhedsministeren kan fastsætte nærmere regler om,at sygehusvæsenet og tilknyttede institutioner udbetaler et beløb til person-lige fornødenheder til personer, der ikke oppebærer pension eller andenindkomst under længerevarende indlæggelser. Indenrigs- og Sundhedsmi-nisteren fastsætter beløbets størrelse.
Lommepenge
IX KommunalesundhedsydelserKommunal tandpleje
§ 134, stk. 5.Indenrigs- og sundhedsministeren kan fastsætte nærmereregler om den årlige redegørelse og rammeaftale efter stk. 4.§ 141, stk. 4.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter nærmere reglerom patienternes mulighed for at vælge mellem genoptræningstilbud.
Genoptræning
XI Øvrige ydelserog tilskudTilskud til ydelser i EU
§ 169, stk. 1.Indenrigs- og sundhedsministeren kan fastsætte nærmereregler om og vilkår for, at regionsrådet henholdsvis kommunalbestyrelsenyder tilskud til varer efter loven, der købes i et andet EU-/EØS-land, og tje-nesteydelser efter loven, der leveres i et andet EU-/EØS-land.
15XIV Kvalitetsudvikling mv.§ 194, stk. 3.Indenrigs- og sundhedsministeren kan fastsætte regler omkrav til kvalitet og IT-anvendelse i sundhedsvæsenet.Stk. 4.Indenrigs- og sundhedsministeren kan fastsætte nærmere reglerom, at private sygehuse og klinikker mv., der leverer ydelser efter dennelov, skal leve op til krav fastsat i medfør af stk. 1-3.XV Samarbejdeog planlægningSamarbejde
§ 205, stk. 2.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter nærmere reglerom det i stk. 1 nævnte sundhedskoordinationsudvalg, herunder om sam-mensætning og formandskab mv.§ 206, stk. 2.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter nærmere reglerom, hvilke indsatsområder sundhedsaftalerne skal omfatte.
Specialeplanlægning
§ 208, stk. 4.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter nærmere reglerom udvalgets sammensætning og funktionsperiode samt regler for udval-gets virksomhed.§ 209, stk. 1.Sundhedsstyrelsen fastsætter krav til lands- og landsdels-funktioner, herunder til placeringen af lands- og landsdelsfunktioner på re-gionale og private sygehuse, efter høring af det i § 208 nævnte udvalg.Stk. 3.Sundhedsstyrelsen fastsætter nærmere regler om visitation af pati-enter til behandling på afdelinger med lands- og landsdelsfunktioner efterhøring af det i § 208 nævnte udvalg.
XVI Sundhedsberedskab
§ 211, stk. 4.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter nærmere reglerfor regioners og kommuners planlægning og varetagelse af sundhedsbe-redskabet.
XIX FinansieringPraksissektoren
§ 235, stk. 3.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter nærmere reglerom bopælskommunens betaling efter stk. 1, herunder om beregning af an-delens størrelse, jf. stk. 2.§ 239, stk. 4.Indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter nærmere reglerom bopælskommunens betaling efter stk. 1-3, herunder om beregning afandelens størrelse.§ 267, stk. 2.Indenrigs- og sundhedsministeren kan fastsætte regler om dennationale administrative gennemførelse af refusion af offentlige sundheds-udgifter i henhold til overenskomster med andre stater eller til EF-retten.Ministeren kan herunder fastsætte regler om opkrævning af administrati-onsgebyr for statens medvirken til indhentelse af refusion fra andre stater afregionsrådets eller kommunalbestyrelsens udgifter til offentlige sundheds-ydelser vedrørende sikrede fra andre stater.
Sygehussektoren
Overenskomster m.andre stater
16
3. Gamle forvaltningskompetencebestemmelser(bestemmelser, hvor en forvaltningsmyndighed er tillagt en kompetence)III Patienters retstillingMedinddragelse i beslut-ninger
§ 19, stk. 4.Skønner sundhedspersonen, at de nærmeste pårørende ellerværgen, jf. stk. 1, forvalter samtykket på en måde, der åbenbart vil skadepatienten eller behandlingsresultatet, kan sundhedspersonen gennemførebehandlingen, såfremt Sundhedsstyrelsen giver sin tilslutning hertil.§ 30, stk. 2.Indenrigs- og sundhedsministeren opretter Vævsanvendelses-registeret til registrering af beslutninger truffet efter stk. 1.§ 33.Biologisk materiale, som en patient har afgivet i forbindelse medbehandling, kan videregives til en forsker til brug for et konkret biomedi-cinsk forskningsprojekt, såfremt der er meddelt tilladelse til projektet efterlov om et videnskabsetisk komitésystem og behandling af biomedicinskeforskningsprojekter, medmindre patienten har fået registreret en beslutningefter § 30, stk. 1, i Vævsanvendelsesregisteret.
Selvbestemmelse overbiologisk materiale
Aktindsigt
§ 39.Afgørelser om retten til aktindsigt træffes af den myndighed,institution eller sundhedsperson, der har patientjournalerne m.v. i sin be-siddelse.Stk. 2.Vedkommende myndighed, institution eller sundhedsperson afgørsnarest, om en anmodning om aktindsigt kan imødekommes, og om akt-indsigten skal gennemføres ved, at der gives adgang til gennemsyn af pati-entjournalen m.v. på stedet, eller ved, at der udleveres en afskrift eller kopi.§ 47.Oplysninger om enkeltpersoners helbredsforhold, øvrige rent privateforhold og andre fortrolige oplysninger fra patientjournaler m.v. kan videre-gives til en forsker til brug for et konkret biomedicinsk forskningsprojekt,såfremt der er meddelt tilladelse til projektet efter lov om et videnskabsetiskkomitésystem og behandling af biomedicinske forskningsprojekter.Stk. 2.Oplysninger som nævnt i stk. 1 kan, når et forskningsprojekt ikke eromfattet af lov om et videnskabsetisk komitésystem m.v., endvidere videre-gives til en forsker itl brug ved et konkret forskningsprojekt af væsentligsamfundsmæssig interesse efter godkendelse af Sundhedsstyrelsen, somfastsætter vilkår for videregivelsen.§ 48.Oplysninger som nævnt i § 47 kan videregives til brug for statistikeller planlægning efter godkendelse af Sundhedsstyrelsen, som fastsættervilkår for oplysningernes anvendelse m.v., jf. dog stk. 2.
Tavshedspligt m.v.
PatientkontorerIV sygehusydelserFrit valg
§ 76, stk. 5.Indenrigs- og sundhedsministeren kan efter ansøgning fra enprivat institution som nævnt i stk. 3 bestemme, at fritvalgsreglerne i § 86helt eller delvist skal finde anvendelse på institutionen.
17§ 79, stk. 4.Et regionsråd kan efter indenrigs- og sundhedsministerensgodkendelse påtage sig opgaver og dermed forbundne udgifter, som ikkeer omfattet af denne lov, såfremt det har væsentlig betydning for varetagel-sen af regionsrådets opgaver efter afsnit VI, XI, XII og XIV-XVI.Udvidet fritSygehusvalg
§ 88, stk. 4.Regionsrådene i forening indgår aftale med de privatejedesygehuse, klinikker mv. i Danmark og sygehuse mv. i udlandet, somønsker at indgå aftale om behandling af patienter efter stk. 1. Kan parterneikke opnå enighed, fastsættes vilkårene af indenrigs- og sundheds-ministeren.§ 89, stk. 1.Til patienter, der lider af livstruende sygdomme, for hvilkeSundhedsstyrelsen har fastsat maksimale ventetider til behandling, yderregionsrådet i bopælsregionen behandling ved sit sygehusvæsen inden forden af Sundhedsstyrelsen fastsatte ventetid.Stk. 3.Kan regionsrådet i bopælsregionen ikke tilvejebringe et behand-lingstilbud som nævnt i stk. 2, skal regionsrådet, hvis patienten ønskerdet, hurtigst muligt meddele det til Sundhedsstyrelsen. Sundhedsstyrelsenhenviser herefter om muligt patienten til behandling på et sygehus i enanden region eller på et privat sygehus her i landet eller på et sygehus iudlandet. Sundhedsstyrelsen kan i særlige tilfælde pålægge et offentligtsygehus her i landet at varetage behandling af patienten.Stk. 5.Pligten til at henvise patienter til behandling efter stk. 2 og 3 gælderdog ikke til sygehus, hvor Sundhedsstyrelsen skønner, at behandlingstak-sten er urimeligt høj, eller at udgifterne til befordring og ophold er ufor-holdsmæssigt høje.§ 90, stk. 2.Regionsrådet skal tilbyde en patient henvisning til behandling iudlandet, hvis behandling ikke kan ydes på et dansk sygehus, når patien-ten er indstillet hertil af den sygehusafdeling, som her i landet har den hø-jeste indenlandske specialkundskab, og indstillingen er godkendtaf Sundhedsstyrelsen.§ 98, stk. 1.Indenrigs- og sundhedsministeren opretter for hver region eteller flere samråd, der afgør sager efter § 95, § 96, stk. 2 og 3, § 99, stk. 2,og § 100, stk. 2 og 3. Et samråd består af en medarbejder ved regionenmed juridisk eller social uddannelse samt to læger. Den ene læge skal væ-re speciallæge i gynækologi og så vidt muligt ansat ved et stedligt sygehus,mens den anden skal være speciallæge i psykiatri eller have særlig social-medicinsk indsigt.Stk. 2.Ankenævnet, der oprettes af indenrigs- og sundhedsministeren,består af en formand og et antal andre medlemmer.Stk. 4.Samrådenes og ankenævnets medlemmer samt stedfortræderebeskikkes af indenrigs- og sundhedsministeren for indtil 4 år ad gangen.
Livstruende sygdomme
Behandling i udlandet
Samråd og ankenævn
VIII Sterilisationog kastration
§ 109.Sager efter § 107, stk. 2, § 108, § 111 og § 112 afgøres af desamråd, der er oprettet i henhold til § 98.
18Stk. 2.Et samråds afgørelse kan indbringes for det ankenævn, der er op-rettet i henhold til § 98.Stk. 5.Indenrigs- og sundhedsministeren beskikker dommere ogstedfortrædere for disse efter stk. 3. Beskikkelsen gælder for 4 år ad gan-gen og kan omfatte flere samråd.
§ 117, stk. 1.Tilladelse til kastration gives af indenrigs- og sundheds-ministeren.Stk. 2.De afgørelser, der ved ansøgning om sterilisation efter §110, stk. 2, og § 111 træffes af et samråd eller ankenævnet, træffes dog afindenrigs- og sundhedsministeren, når der er tale om en ansøgningom kastration.IX KommunalesundhedsydelserForebygg. Sundheds-Ydelser for børn og unge
§ 127, stk. 2.Sundhedsstyrelsen kan i særlige tilfælde godkende, atopgaver, der efter loven er henlagt til en sundhedsplejerske, varetages afen sygeplejerske.§ 145.Der ydes tilskud til køb af receptpligtige lægemidler, som afLægemiddelstyrelsen er meddelt generelt tilskud.Stk. 3.For håndkøbslægemidler er tilskud betinget af, at lægemidlet ordi-neres på recept med henblik på behandling af bestemte sygdomme fastsataf Lægemiddelstyrelsen (generelt klausuleret tilskud) eller til personer, dermodtager pension efter lov om social pension eller lov om højeste, mellem-ste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension mv.§ 146.I særlige tilfælde kan Lægemiddelstyrelsen bestemme, at der ydestilskud til køb af et lægemiddel, der ordineres til en bestemt patient (enkelt-tilskud), uanset at lægemidlet ikke er meddelt generelt tilskud efter § 145.§ 148.Lægemiddelstyrelsen kan bestemme, at for personer med et stort,varigt og fagligt veldokumenteret behov for lægemidler kan tilskuddet til købaf lægemidler med tilskud i henhold til §§ 145 og 146 udgøre 100 pct. afden del af den samlede egenbetaling opgjort i tilskudspriser, som udgørmere end 3.805 kr. årligt (kronikertilskud).§ 152.Lægemiddelstyrelsen kan i ganske særlige tilfælde bestemme, attilskuddet til et lægemiddel, der ordineres til en bestemt person, skal be-regnes på grundlag af den af Lægemiddelstyrelsen i henhold til lægemid-dellovens § 22 udmeldte forbrugerpris, selvom denne overstiger tilskudspri-sen efter § 151 (forhøjet tilskud).§ 156, stk. 1.Indenrigs- og sundhedsministeren nedsætter et Medicintil-skudsnævn, der rådgiver Lægemiddelstyrelsen i sager om tilskud til læge-midler.Stk. 2.Medicintilskudsnævnet består af højst 7 medlemmer, hvoraf et med-lem beskikkes af indenrigs- og sundhedsministeren efter indstilling
X Tilskud til lægemidler
19fra det i § 228 nævnte forhandlingsudvalg. De øvrige medlemmer, hvoraf 2skal være alment praktiserende læger, beskikkes af indenrigs- og sund-hedsministeren efter indstilling fra Lægemiddelstyrelsen. Beskikkelsengælder for 4 år ad gangen. Ministeren udpeger en formand blandt nævnetsmedlemmer.XII Præhospital indsats mv.Befordring§ 175.Indenrigs- og sundhedsministeren kan efter forhandling medkommunalbestyrelsen og regionsrådet godkende, at kommunalbestyrelser-ne i en region varetager udbetaling af befordringsgodtgørelse og løsning afandre befordringsopgaver efter § 166 på regionsrådets vegne.XIII Ligsyn ogObduktionRetslægeligt ligsyn
§ 182, stk. 2.Indenrigs- og sundhedsministeren kan meddele andre lægertilladelse til at deltage i retslægeligt ligsyn i embedslægens sted. I påtræn-gende tilfælde kan en af politimesteren udpeget læge deltage.§ 186, stk. 1.Bestemmelse om retslægelig obduktion træffes af politiet.Obduktionen udføres af en sagkyndig læge, der udpeges af indenrigs- ogsundhedsministeren.
XIV Kvalitetsudvikling mv. § 194, stk. 2.Indenrigs- og sundhedsministeren fastlægger i samarbejdemed regionsrådene og kommunalbestyrelserne en fælles ramme for kvali-tetsudvikling i det danske sundhedsvæsen.§ 198.Sundhedsstyrelsen kan med en patients mundtlige samtykke vide-regive oplysninger fra Landspatientregisteret om patientens tidligere under-søgelser, diagnoser og behandlinger til den behandlende læge på det be-handlende sygehus til brug for behandling af patienten på sygehuset.§ 200, stk. 1.Sundhedsstyrelsen modtager rapporteringer fra regionsråde-ne om utilsigtede hændelser og opretter et nationalt register herfor.Stk. 3.Sundhedsstyrelsen kan fra regionsrådene indhente supplerendeoplysninger om indrapporterede hændelser til brug for styrelsens vejled-ningsarbejde, jf. stk. 1.XV Samarbejde ogPlanlægning
§ 210, stk. 3.Indgår et regionsråd ikke de fornødne aftaler efter stk. 1, kanSundhedsstyrelsen bestemme, at betaling kan afkræves vedkommenderegion for patienter, der modtages til behandling på afdelinger med lands-og landsdelsfunktion på sygehuse.
XVII Statslige myndighederSundhedsstyrelsen§ 220, stk. 5.Sundhedsstyrelsen fastsætter nærmere indholdet af desundhedsadministrative, sundhedsfaglige og sundhedsrelaterede opgaver,der indgår i tilsynet med de sundhedsmæssige forhold, og de nærmereregler for tilsynsbesøg og afrapportering herom efter stk. 1-4.
20§ 222.Erhvervsmæssig undersøgelse af urinprøver med henblik påpåvisning af graviditet må kun foretages af læger og apotekere samt afpersoner, som Sundhedsstyrelsen autoriserer hertil.Nationale Råd forFolkesundhed§ 224, stk. 1.Indenrigs- og sundhedsministeren nedsætter et uafhængigt,sagkyndigt råd for folkesundhed.Stk. 3.Det nationale råd for folkesundhed består af 11 medlemmer, sombeskikkes af indenrigs- og sundhedsministeren for tre år ad gangen påbaggrund af deres sagkundskab inden for folkesundhedsområdet. Inden-rigs- og sundhedsministeren udpeger rådets formand blandt rådets med-lemmer.§ 234, stk. 1.Indenrigs- og sundhedsministeren kan efter ansøgning fra enregion eller en kommune godkende, at der iværksættes forsøg, der inde-bærer fravigelse af lovens bestemmelser, bortset fra bestemmelserne i af-snit II og III samt §§ 78, 80, 82, stk. 1, 83 og 84.
XVIII Forsøg mv
4. Nye forvaltningskompetencebestemmelserXIII Ligsyn ogObduktion
§ 193.Henlægger indenrigs- og sundhedsministeren sine beføjelser efterafsnit XIII til Sundhedsstyrelsen, kan ministeren fastsætte regler om klage-adgangen for afgørelser truffet i medfør af lovens § 182, stk. 2, 1. pkt., her-under at klager ikke kan indbringes for anden administrativ myndighed.
XV Samarbejde ogPlanlægning
§ 206, stk. 3.Aftaler vedrørende indsatsområder, som er omfattet af de afindenrigs- og sundhedsministeren nærmere fastsatte regler efter stk. 2,indsendes til Sundhedsstyrelsen til godkendelse.§ 208, stk. 1.Sundhedsstyrelsen nedsætter et rådgivende udvalg forspecialeplanlægning.Stk. 3.Indenrigs- og sundhedsministeren udnævner formanden forudvalget efter indstilling fra Sundhedsstyrelsen samt ministeriets medlemaf udvalget og suppleanter herfor. Sundhedsstyrelsen udpeger de øvrigemedlemmer samt suppleanter herfor.
Specialeplanlægning
XV Samarbejde ogPlanlægning
§ 209, stk. 2.Sundhedsstyrelsen godkender lands- og landsdelsfunktionerpå regionale og private sygehuse.stk. 4.Indbringelsen (af klage vedr. lands- og landsdelsfunktion) har ikkeopsættende virkning, medmindre indenrigs- og sundhedsministeren be-stemmer andet.§ 210, stk. 2.Kan der ikke opnås enighed om indholdet af aftaler efter stk.1, kan Sundhedsstyrelsen træffe afgørelse herom efter anmodning fra en afde berørte parter og efter høring af det i § 208 nævnte udvalg.
21
XVI Sundhedsberedskab
§ 212.Indenrigs- og sundhedsministeren kan i tilfælde af ulykker ogkatastrofer, herunder krigshandlinger, pålægge regionsrådet eller kommu-nalbestyrelsen at løse en sundhedsberedskabsopgave på en nærmerebestemt måde.
XVII Statslige myndighederSundhedsstyrelsen§ 213, stk. 2.Sundhedsstyrelsen opretter som en organisatorisk del afstyrelsen en embedslægeinstitution i hver region.