Holbergsgade 6 · 1057 København K · T3392 3380 · F3311 1239 · E [email protected] · www.inm.dk Dato: 14. april 2005 Kontor: Udlændingelovskontoret J.nr.: 2005/4011-144 Sagsbeh.: LEJ Fil-navn: FT-spm/IU-spm/L 79/nr. Besvarelse af spørgsmål nr.  51 ad L 79 stillet af Folketingets udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration den 1. april 2005. Spørgsmål: ”Ministeren bedes udarbejde og oversende et udkast til, hvorledes den integrationserklæring, som fremover skal underskrives af den familiesammenførte, vil komme til at se ud” Svar: Ifølge den foreslåede   bestemmelse i udlændingelovens § 9, stk. 2, skal opholdstil- ladelse efter udlændingelovens § 9, stk. 1, nr. 1 (ægtefællesammenføring) betinges af, at ansøgeren og den herboende person underskriver en erklæring om efter be  d- ste evne at ville deltage aktivt i ansøgerens og eventuelle medfølgende udenlan  d- ske børns danskuddannelse og integration i det danske samfund. Et foreløbigt udkast til  den erklæring, som ansøgeren skal underskrive, ser således ud: ”Erklæring om aktiv deltagelse i  danskindlæring og integration i det danske samfund Denne erklæring  har til formål at  fremhæve betydningen af et godt kendskab til det danske sprog, dansk kultur og danske samfundsforhold, når man som u d- lænding tager bopæl i Danmark.  Erklæringen er udformet med sigte på  de til- fælde, hvor ansøgeren ikke på forhånd har kendskab eller særlige forudsætni    n- ger for at kende dansk sprog, kultur og samfundsforhold. Erklæringen skal un- derskrives af alle, der søger om ægtefællesammenføring i Danmark. Underskr   i- ves erklæringen ikke, vil der blive meddelt afslag på ægtefællesammenf  ø ring. Udl. nr.:
Side 2 Holbergsgade 6 · 1057 København K · T3392 3380 · F3311 1239 · E [email protected] · www.inm.dk Ansøgers navn: Jeg erklærer herved, at jeg efter bedste evne vil deltage aktivt i min egen og mine børns danskuddannelse og integration i det danske samfund. Jeg erklærer derfor følge nde: Jeg vil arbejde for at blive selvforsørgende gennem beskæftige  lse. Jeg vil arbejde for at lære det danske sprog. Jeg vil arbejde for at tilegne mig en forståelse for det danske sa mfunds grundlæggende væ rdier og normer. Jeg vil deltage aktivt i samfundslivet. Jeg vil deltage aktivt i det introduktionsprogram, jeg bliver tilbudt. Jeg vil arbejde for mine børns integration ved  – i samarbejde med dag- institutioner, skoler m.v. – at sikre, at børnene så tidligt som muligt ti  l- egner  sig  det  danske  sprog,  og  at  de  vejledes  om  at  tage  ansvar  for egen læring. Jeg er klar over, at det som udgangspunkt er en betingelse for opnåelse af tid s- ubegrænset opholdstilladelse og indfødsret i Danmark, at jeg består en dans   k- prøve. Jeg er klar over, at den økonomiske  sikkerhed (54.158 kr. i 2005-niveau), som min ægtefælle/samlever  som udgangspunkt skal stille i forbindelse med min sag om opholdstilladelse i Danmark, efter anmodning nedskrives med halvdelen, når jeg har bestået min afsluttende danskprøve eller modtaget   bevis for aktiv delta- gelse ved afslutningen af danskuddannelsen. Jeg er klar over, at der i Danmark gælder principper om, at der skal være r e- spekt og udfoldelsesmuligheder for både piger og drenge, at man skal lytte til børnene, og at man ikke må afstraf  fe børn fysisk. Endvidere er jeg klar over, at der i skolerne gælder principper om elevers og forældres medbestemmelse og samarbejde mellem forældre og skole. Dato: Underskrift:”    Et foreløbigt udkast til  den erklæring, som den herboende  person skal underskrive, ser sål e- des ud: ”Erklæring om  min ægtefælle/samlevers  aktive deltagelse i danskindlæring og integration i det danske samfund
Side 3 Holbergsgade 6 · 1057 København K · T3392 3380 · F3311 1239 · E [email protected] · www.inm.dk Denne erklæring skal fremhæve betydningen af et godt kendskab til det da nske sprog, dansk kultur og danske samfundsforhold, når man som udlæ nding tager bopæl i Danmark.  Erklæringen er udformet med sigte på de tilfælde  , hvor ansø- geren ikke på forhånd har kendskab eller særlige forudsætni   nger for at kende dansk sprog, kultur og samfundsforhold. Erklæringen skal underskrives af alle herboende, der søger om ægtefællesammenføring med en udenlandsk ægt    e- fælle. Underskrives erklæringen ikke, vil der blive meddelt afslag på ægtefæll   e- sammenføring. Udl. nr.: Den herboende ægtefælle/samlevers navn: Jeg erklærer herved, at jeg efter bedste evne vil deltage aktivt i min ægtefæ l- le/samlever og mine børns danskindlæring og integration i det danske samfund. Jeg erklærer derfor følge  nde: Jeg  vil  arbejde  for,  at  min  ægtefælle/samlever   bliver  selvforsørge nde gennem beskæftigelse. Jeg vil arbejde for, at min ægtefælle/samlever lærer det danske sprog. Jeg vil arbejde for, at min ægtefælle/samlever  tilegner sig en forståe lse for det danske samfunds grundlæggende væ rdier og normer. Jeg  vil  arbejde  for,  at  min  ægtefælle/samlever  deltage r  aktivt  i  sam- fundslivet. Jeg vil arbejde for, at min ægtefælle/samlever deltage r aktivt i det intro- duktionsprogram, hun/han bliver tilbudt. Jeg vil arbejde for mine børns integration ved  – i samarbejde med dag- institutioner, skoler m.v. – at sikre, at børnene så t  idligt som muligt til- egner  sig  det  danske  sprog,  og  at  de  vejledes  om  at  tage  ansvar  for egen læring. Jeg er klar over, at den økonomiske sikkerhed (54.158 kr. i 2005 -niveau), som jeg som udgangspunkt skal stille i forbindelse med min ægtefælle/samlevers sag om opholdstilladelse i Danmark, efter anmodning nedskrives med halvde- len, når min ægtefælle/samlever har bestået hendes/hans afsluttende dans   k- prøve eller modtaget bevis for aktiv deltagelse ved afslutningen af danskudda n- nelsen. Dato: Underskrift:”