Holbergsgade 6 · 1057 København K · T3392 3380 · F3311 1239 · E [email protected] · www.inm.dk Dato: 12. april 2005 Kontor: Udlændingelovskontoret J.nr.: 2005/4011-129 Sagsbeh.: LEJ Fil-navn: FT-spm/IU-spm/L 79/nr. Besvarelse af spørgsmål nr.  4 ad L 79 stillet af Folketingets udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration den 4. marts 2005. Spørgsmål: ”Ministeren bedes beskrive, i hvor stort et omfang Dansk Flygtningehjælp udtræder af opga- ver/samarbejder, som de i dag deltager i?” Svar: Kvoteudvalget Det er i dag det såkaldte K voteudvalg, der efter at have konsulteret UNHCR fastlægger den overordnede fordeling af den årlige flygtningekvote på 500 personer på de forskellige kat   e- gorier (geografiske områder, særlige behandlingskrævende sygdomme og hastesager m.v.). Kvoteudvalget består af repræsentanter for Udlændingestyrelsen, Udenrigsministeriet og Dansk Flygtningehjælp, mens Kommunernes Landsforening har observatørst  atus. Som det fremgår af lovforslaget taler den store fokus på modtagelse og integration af flyg  t- ninge og indvandrere her i landet – i kombination med muligheden for at anvende genbo- sætningsinstituttet mere strategisk – efter regeringens opfattelse for, at den overordnede fordeling af kvoten på forskellige kategorier fremover beslu ttes politisk. Det foreslås derfor, a t kvoteudvalget nedlægges, og at beslutningen om fordelingen af kvo- ten fremover træffes af integrationsministeren efter indstilling fra Udlændingestyrelsen. U d- lændingestyrelsen vil til brug for sin indstilling til integrationsministeren fortsat konsultere UNHCR om, hvor i verden der er behov for at afhjælpe flygtningesituationen. Dette vil indebære, at Dansk Flygtningehjælp (og Udenrigsministeriet) ikke længere skal deltage i den overordnede fordeling af den årlige flygtningekvote.
Side 2 Holbergsgade 6 · 1057 København K · T3392 3380 · F3311 1239 · E [email protected] · www.inm.dk Sager på skriftligt grun dlag Efter den gældende ordning udvælges de personer, der tilbydes genbosætning i Da nmark, enten på udvælgelsesrejser (kvoterejser), jf. nedenfor, eller på grundlag af skriftlige forelæ   g- gelser fra UNHCR. 30-50 % af kvoteflygtningene udvælges i dag efter sk riftlig forelæggelse fra UNHCR. Udlændingestyrelsen træffer afgørelse i sådanne s   ager efter høring af Dansk Flygtningehjælp. Efter lovforslaget skal udvælgelsen fremover som altovervejende hovedregel ske på kvot e- rejser. Fremover vil det som udgangspunkt kun være de sager, hvor der kan ses bort fra de supplerende genbosætningskriterier, der kan afgøres på skriftligt grundlag, dvs. hastes   ager og sager under ”Twenty or More”-kategorien. Da der ikke vil skulle foretages en vurdering af de supplerende genbosætningskriterier i disse sager, og da der tillige forventes at blive tale om et mindre antal sager, anser regeringen det for tilstrækkeligt, at sagerne alene vu rderes af den myndighed (Udlændingestyrelsen), der træffer den konkrete afgøre  lse. Det foreslås der for, at de sager, der modtages på skriftligt grundlag fra UNHCR, fre mover behandles i Udlændingestyrelsen uden høring af Dansk Flygtningehjælp. Kvoterejser Det er i dag kommunerne, der tilrettelægger modtagelsen af kvoteflygtningene og er ansva r- lige for den efterfølgende integrationsindsats. Der er derfor efter regeringens opfattelse ikke længere behov for, at Dansk Flygtningehjælp deltager i kvoterejserne i samme omfang som tidligere. Det foreslås derfor, at Dansk Flygtningehjælp fremover ikke automatisk  deltager i alle kvote- rejserne. Regeringen finder det imidlertid væsentligt og hensigtsmæssigt, at Udlændingestyrelsen fortsat kan trække på den ekspertise, der gennem årene er opbygget i Dansk Flygtning  e- hjælp på dette område. Dansk Flygtningehjælp vil d   erfor blive tilbudt at deltage i kvoterejser- ne. Ministeriet har afsat en økonomisk ramme til Dansk Flygtningehjælp for 2005 til deltage  l- se i kvoterejser. Der kan herom i øvrigt henvises til besvarelsen af spørgsmål nr.    3. Tilrettelæggelse af genbosætningsrejsen Efter den gældende ordning står Dansk Flygtningehjælp for tilrettelæggelsen af rejsen til Danmark for de personer, der tilbydes genbosætning her i landet. Rejsen arrangeres i sa m- arbejde med International Organisation for Migration (IOM). Dansk Flygtningehjælp holder samtidig kontakt med den modtagende kommune og sørger for, at de pågældende modt   a- ges ved ankomsten. Der er i forvejen tæt kontakt mellem Udlændingestyrelsen og kommunerne i forbindelse med visiteringen af flygtningene til kommunerne, og det er kommunerne, der forestår integration s- indsatsen.
Side 3 Holbergsgade 6 · 1057 København K · T3392 3380 · F3311 1239 · E [email protected] · www.inm.dk Det foreslås derfor at lade Udlændingestyrelsen i samarbejde med kommunerne overtage Dansk Flygtningehjælps arbejde med at tilrettelægge rejserne og modtagelsen i kommune r- ne.