Skatteministeriet J.nr.  2005-411-0042 Den Til Folketingets Skatteudvalg L    121- Forslag til Lov om ændring af selskabsskatteloven og andre skattelove (Nedsættelse af selskabsskatten og globalpuljeprincip i sambeskatningen). Hermed fremsendes i 5 eksemplarer svar på spørgsmål nr. 133   - 134 af 4. maj 2005. Kristian Jensen /  Søren Schou
Spørgsmål 133:   Kan ministeren på baggrund af besvarelsen af spørgsmål 24 og 25 bekræfte at en aktionær kan ”sælge” sit selskabs skattemæssige underskud ved at indgå aftale med et overskudsselskab om, at dette selskab erhverver en mindre kapitalandel, samt får ret til at råde over flertallet af stemmerettigheder i selskabet jf. formuleringen i forslaget til SEL § 31 C stk. 1, nr. 4, idet der henvises til besvarelsen af spørgsmål 24 og  25,  der  viser,  at  det  er  muligt  inden  realisation  af  et  skattemæssigt  tab  på saldoværdikonto eller valutamellemværende at sælge selskabet til et selskab, der i det pågældende indkomstår har s  kattemæssigt overskud, hvorefter det overdragne selskab realiserer sit tab, og dette i kraft af den etablerede sambeskatning kan fratrække dette tab i moderselskabets overskud? Svar:  Jeg kan bekræfte, at lovforslaget – ligesom de gældende regler – ikke indeholder særlige regler for aktiver og passiver med urealiserede tab. Hvis et selskab etablerer koncernforbindelse med et andet selskab og efter etableringen af koncernforbindelsen realiserer et fradragsberettiget tab på nogle af dets aktiver eller passiver, vil tabet blive medregnet ved opgørelsen af sambeskatningsindkomsten. Efter  gældende  regler  kan  urealiserede  tab  fra  tiden  før  sambeskatningen  også medregnes i sambeskatningsindkomsten, hvis der er etableret sambeskatning med andre selskaber, når ta bet realiseres. Hvis tabet i eksemplet er realiseret inden etableringen af koncernforbindelsen, kan det imidlertid ikke anvendes til modregning i indkomst hos de selskaber, der efterfølgende er etableret koncernforbindelse med, jf. også mit svar på spørgs  mål 43. Det svarer også til princippet i de gældende regler.
Spørgsmål 134:  Kan skatteministeren bekræfte, at efter vedtagelsen af lovforslaget er følgende muligt: Selskabet A/S A har kalenderårsregnskab og normalt en skattepligtig indkomst på 0 kr. I marts 2006 sælger selskabet sin ejendom, og dette udløser en skattepligtig avance på 5 mill kr. I juni 2006 erhverver selskabet A A/S aktierne i selskabet B A/S, der også har kalenderårsregnskab. Selskabet B A/S har udelukkende en aktivpost bestående af leasingaktiver, der er udlejet til selskabets moderselskab A/S S, og  et potentielt tab på den skattemæssige saldoværdi på  5 mill kr, idet handelsværdien af aktiverne er 1 mill kr, medens skattemæssig saldoværdi er 6 mill kr. Efter overdragelsen af selskabet til A/S A afhænder B A/S sine leasingaktiver i september 2006 til S A/S, og realiserer herved et skattemæssigt tab på 5 mill kr. I kraft af sambeskatningen mellem A/S A og A/S B  kan tabet på 5 mill kr i B A/S modregnes i gevinsten hos A/S A på 5 mill kr,  selv om denne gevinst er erhvervet inden købet af A/S B. Svar: Det kan jeg bekræfte. Jeg henviser i øvrigt til bemærkningerne til de foreslåede bestemmelser i selskabsskattelovens § 31, stk. 2 og 3, der indeholder et tilsvarende eksempel på, at undersku d i visse tilfælde kan modregnes i overskud vedrørende en periode, hvor selskaberne ikke har været sambeskattede. Det bemærkes desuden, at det også efter gældende regler ville være muligt at modregne tabet på leasingaktiverne i fortjenesten ved salget af  ejendommen, hvis A A/S og B A/S i stedet fusionerede med skattemæssig tilbagevirkende kraft.