Folketingssvar

15. september 2005

 

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 1 stillet den 5. september 2005 vedr. L 175, § 24

Spørgsmål:

Ad § 24.31.11. Plantedirektoratet

1.      ”I bemærkningerne pÃ¥ side 2093 anføres følgende: ”PÃ¥ økologiomrÃ¥det gebyrlægges omkostninger for 9,7 mio. kr. Ã¥rligt, der hidtil har været bevillingsfinansieret.” Hvad vedrører disse gebyrer, og hvor findes hjemlen til deres opkrævning? Kan gebyrer uden et fiskalt element opkræves uden lovhjemmel?”

Svar:

Jeg har bedt Fødevareministeren om bidrag til besvarelse af spørgsmålet. Fødevareministeren har svaret følgende vedr. gebyrordningen på økologiområdet, som jeg kan henholde mig til:

 

”Økologiske bedrifter og forsyningsvirksomheder er autoriseret af Plantedirektoratet. I medfør af EU-lovgivning er det et krav, at alle autoriserede bedrifter og virksomheder kontrolleres èn gang årligt, og at der derudover udføres et antal stikprøvekontroller.

 

De samlede omkostninger på Plantedirektoratets økologiområde beløber sig til 23,2 mio. kr. Tilbageførte CO2- og pesticidafgiftsmidler afløfter omkostninger på 11,5 mio. kr. henholdsvis 2,0 mio. kr. Det er det resterende beløb på 9,7 mio. kr., der forslås direkte brugerfinansieret.

 

Gebyret skal dække kontroltilrettelæggelse, -forberedelse, -udførelse, kørsel, kurser, opfølgning m.v.

 

Hjemlen til indførelse af gebyrordningen findes i § 6 i økologiloven, jf. lov nr. 118 af 3. marts 1999. I henhold til denne bestemmelse er fødevareministeren bemyndiget til at fastsætte regler om betaling til hel eller delvis dækning af udgifter ved autorisation, anmeldelse og godkendelse i henhold til Det Europæiske Fællesskabs forskrifter om økologisk produktionsmetode eller regler fastsat i medfør af lovens § 2 samt administration og kontrol af disse.”

 

Det fremgår af Budgetvejledningens afsnit 2.3.1., at afgifter og gebyrer kun kan opkræves med hjemmel i eller i henhold til lov eller tekstanmærkning. Visse gebyrer kan dog have anden hjemmel, fx kan rykkergebyrer have hjemmel i erstatningsretten.