Besvarelse af Finansudvalget § 7 spørgsmål 23 - aktstykke nr. 189

Spørgsmål:

”Hvad er baggrunden for de forskellige vurderinger af pris- og lønudviklingen for kommunerne og regionerne”

Svar:

Skønnene for pris- og lønudviklingen for kommuner og regioner i 2007 er baseret på den metode, der bl.a. er beskrevet i ”Rapport fra arbejdsgruppen vedrørende den kommunale pris- og lønudvikling” (februar 1999).

 

Pris- og lønskønnene for 2007 er beregnet ud fra en vægtning på arter (dvs. lønninger, fødevarer, brændsel, anskaffelser, øvrige varekøb osv.) af de kommunale og amtslige udgifter i seneste kendte regnskab (dvs. 2005) kombineret med skøn for prisudviklingen på de pågældende arter (prisindeks) fra 2006 til 2007, samt et skøn for budgetvirkningen af lønstigningerne i kommuner og regioner i 2007.

 

Ved udregningen af pris- og lønskønnene er der anvendt samme skøn for prisindeks og budgetvirkning af lønstigningerne i kommuner og regioner, idet der dog tages højde for, at regionerne afholder udgifter til sygehusmedicin.

 

Udgiftsvægtene for kommunerne er beregnet på baggrund af kommunernes udgiftssammensætning på arter i regnskab 2005, mens udgiftsvægtene for regionerne er fastsat ud fra udgiftssammensætningen på arter i amternes mv. regnskaber for 2005 på sundhedsområdet.

 

Forskellen i skønnene for pris- og lønudviklingen i 2007 kan derfor tilskrives forskelle i sammensætningen af udgifter (artsopdelt) i kommuner og regioner.