Besvarelse af Finansudvalget § 7 spørgsmål 31 - aktstykke nr. 189

Spørgsmål:

”Mener regeringen, at L 176 fra folketingssamlingen 2005/06: Forslag til lov om kommuners udførelse af opgaver for andre offentlige myndigheder og kommuners og regioners deltagelse i selskaber (Lov om kommuners og regioners erhvervsaktiviteter) er udtryk for en fair og ligeværdig konkurrence mellem kommunerne og private selskaber?”

 

Svar:

Økonomi og Erhvervsministeriet har oplyst følgende:

” L 176, der træder i kraft den 1. januar 2007, indebærer at kommuner og regioner fremover alene kan sælge ydelser kommercielt på markedet, hvis det sker i fælles offentlig-private selskaber.

Offentlig-private selskaber kan være et første skridt til at få offentlige opgaver ud på markedet i kraft af udbredelsen af offentlig know-how til private virksomheder som et alternativ til fx udlicitering.

Det er imidlertid vigtigt at holde fast i, at det ikke er en kommunal opgave at drive erhvervsaktivitet. Det gav Kommunernes Landsforening også udtryk for i sit høringssvar i forbindelse med lovens udarbejdelse. Hvis en kommune ønsker at deltage i et kommercielt selskab, der har til formål at opnå en fortjeneste og sælger ydelserne på markedsvilkår, så skal der være en reel privat deltagelse i selskabet, og selskabet skal ikke i væsentlig grad afsætte produkter på det private marked.

Med den nye lov er der således opnået en balance, der forener fordelene ved offentlig-privat samarbejde og det faktum, at det ikke er en kommunal opgave at drive erhvervsvirksomhed i konkurrence med private.

I øvrigt er øget brug af konkurrence et særskilt emne i regeringens og kommunernes nye økonomiaftale. Kommunerne er enige i, at der et potentiale i at anvende konkurrence i højere grad end i dag. Derfor har regeringen aftalt med kommunerne, at kommunerne frem til 2010 skal øge brugen af konkurrence med 25 pct. Der vil hvert år blive fulgt op på, om udviklingen går som aftalt. Samtidig iværksættes en række initiativer til at understøtte fair konkurrence og øget gennemsigtighed. Der skal bl.a. laves regler for beregning af kontrolbud, og de kommunale servicestrategier skal udbygges med specifikke mål for konkurrenceudsættelse i den enkelte kommune. Samtidig skal kommunen fastlægge en strategi for at nå disse mål.”

Jeg kan henholde mig hertil.